Tujina

Dopolnitev ustavne pogodbe

Varšava/Madrid, 26. 01. 2007 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španski zunanji minister je poudaril, da je "ustavna pogodba najboljše, kar imamo".

Španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos je v Madridu ob odprtju srečanja o ustavni pogodbi Evropske unije poudaril, da "besedilo ustavne pogodbe ni popolno, je pa najboljše, kar imamo". Ob tem se je zavzel, da bi v primeru, če bi se članice EU odločile za spreminjanje obstoječega besedila, pogodbo "dopolnile", ne pa "razkosale"

Moratinos je poudaril, da si bo Španija glede ustavne pogodbe prizadevala za soglasje
Moratinos je poudaril, da si bo Španija glede ustavne pogodbe prizadevala za soglasje FOTO: Reuters

Ustavna pogodba je kljub določenim pomanjkljivostim sijajen dokument, ki dobro služi potrebam unije in njenim državljanom," je poudaril Moratinos. "A zavedamo se dejstva, da nas bodo trenutne težave pri njeni ratifikaciji najverjetneje privedle do tega, da se bomo morali pogajati o njenem preoblikovanju," je dodal. "Če bo tako, se bo Španija zavzemala za iskanje soglasja, po katerem bi dokument prej dopolnili kot pa razkosali," je dejal.

V primeru spreminjanja bi bilo po besedah Moratinosa potrebno razmišljati o dopolnilih, ki bi odgovorili na pomisleke državljanov EU. Dopolnila bi se po njegovih ocenah lahko nanašala na merila za vstop novih članic v povezavo, krepitev evropske migracijske politike, razvoj energetske politike, boj proti podnebnim spremembam, razvoj evropskega socialnega modela ali krepitev skupne evropske varnostne in obrambne politike.

Evropa ne potrebuje revolucije

Predsednika Poljske in Češke Lech Kaczynski in Vaclav Klaus sta se izrekla proti "hitrim, radikalnim in nenadnim rešitvam" glede evropske ustavne pogodbe. "Oba se strinjava, da nesprejetje ustave ni povzročilo nobene krize v Evropski uniji," je po srečanju s poljskim kolegom v Varšavi dejal Klaus.

Predsednika Češke in Poljske Vaclav Klaus in Lech Kaczynski odgovarjata na vprašanja
Predsednika Češke in Poljske Vaclav Klaus in Lech Kaczynski odgovarjata na vprašanja FOTO: Reuters
Češka spada med države, ki so do ustave skeptične in je ena od sedmih članic unije, ki so prekinile ali za nedoločen čas preložile njeno ratifikacijo, poleg Velike Britanije, Poljske, Portugalske, Danske, Irske in Švedske. Evroskeptična predsednik države Vaclav Klaus in premier Mirek Topolanek zavračata sedanji osnutek ustavne pogodbe in se zavzemata za nov, bolj preprost dokument, ne glede na to, da je ustavno pogodbo doslej že ratificiralo 18 od 27 članic unije.

"Misliva, da ni nujno iskati hitre, radikalne in nenadne rešitve," je še dejal Klaus. Po njegovih besedah je "ustavna pogodba v njeni sedanji obliki nesprejemljiva", vendar pa to ni nič tragičnega, saj "Evropa ne potrebuje nobene revolucionarne spremembe".

Kaczynski je medtem poudaril, da "lahko razpravljamo o tesnem, trajnem in institucionaliziranem sodelovanju med nacionalnimi državami v okviru EU, ni pa mogoče iti dlje".

Merklova: Predlogi so zanimivi

Nemška kanclerka in predsedujoča Evropski uniji Angela Merkel, ki se je v Pragi s češkim premierom Mirekom Topolanekom pogovarjala o oživitvi evropske ustavne pogodbe, je ideje predsednika češke vlade o tem vprašanju označila za "zanimive". Pogovore s premierjem Češke, ki spada med države, skeptične do ustave, pa je Merklova obenem označila za "konstruktivne". "Premier je predstavil zelo zanimiv okvir za prihodnje podrobnejše pogovore. Zadovoljna sem," je dejala Merklova. V zvezi z ustavno pogodbo je Merklova še zatrdila, "da bomo v EU napredovali le, če bomo vsi vlekli za isto vrv, in po možnosti v isto smer".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.