Tujina

Orkan Dolly dosegel kopno

Austin, 23. 07. 2008 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
4

Orkan Dolly se je nad Mehiškim zalivom okrepil in dosegel kraje na meji med Mehiko in Teksasom. Še vedno pa je boleč spomin na uničujočo Katrino.

Tropska nevihta Dolly se je okrepila. V torek popoldan so jo prekategorizirali v orkan 1. stopnje z vetrovi več kot 120 kilometrov na uro, potem ko se je iz Mehiškega zaliva s hitrostjo 18 kilometrov na uro počasi pomikala proti kopnemu na mejnem območju med ZDA in Mehiko in ogrožala nasipe okrog reke Rio Grande.

Dolly se je okrepila in grozi severu Mehike in jugu Teksasa.
Dolly se je okrepila in grozi severu Mehike in jugu Teksasa. FOTO: Reuters
Meteorologi svarijo, da Dolly ne prinaša toliko uničujočih vetrov, kot izredno veliko količino padavin. Prebivalce zato svarijo, da naj ogrožena območja, če le lahko, zapustijo še danes, saj bodo ceste kmalu poplavljene.

Središče orkana Dolly je medtem doseglo kraje na meji med Mehiko in Teksasom. Veter je lomil drevesa in odnašal strehe, zaradi močnega deževja in visokih valov so nekatera območja poplavljena, več deset tisoč gospodinjstev pa je ostalo brez električne energije. Oblasti so že razglasile izredne razmere. Če popustijo nasipi na reki Rio Grande, se namreč lahko zgodi podobna katastrofa kot ob orkanu Katrina pred tremi leti.

Prebivalci mesta Brownsville v strahu

Najbolj se orkana bajijo v mestih Brownsville in Corpus Christi v Teksasu. V mehiški državi Tamaulipas pa so nameravali v posebna zavetišča preseliti najmanj 23.000 ljudi. Teksaški guverner Rick Perry je 14 okrožij na jugu Teksasa razglasil za območje naravne nesreče, kar je omogočilo mobilizacijo pomoči. Prebivalce ob nasipih pa so opozorili, naj se umaknejo.

Prodajalci v turističnih letoviščih poskušajo čimbolj zaščititi svoje trgovinice, mehiške oblasti pa so že začele z evakuacijo prebivalcev na najbolj ogroženih območjih.
Prodajalci v turističnih letoviščih poskušajo čimbolj zaščititi svoje trgovinice, mehiške oblasti pa so že začele z evakuacijo prebivalcev na najbolj ogroženih območjih. FOTO: Reuters

Območje Rio Grande je nazadnje prizadel hud orkan pred 41 leti. To je bil orkan Beluah, ki je zahteval 58 žrtev in povzročil za milijardo dolarjev škode. Takrat je padlo skoraj meter dežja, tokrat pa ga pričakujejo pol metra. Nacionalna garda Teksasa je v pripravljenosti, oblasti pa so izpraznile tudi zbirno taborišče za ilegalne priseljence v kraju Port Isabel, od koder so preselili okrog 1000 ljudi. Naftna družba Shell je s svojih ploščadi v Mehiškem zalivu umaknila delavce, sicer pa ne pričakuje zmanjšanja proizvodnje.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rok Pirc 1
23. 07. 2008 15.19
@veckasno: Kaj te s tabo je opranec?!..kaki trgaj!?!.. Daj se mi javi da te jaz pridem nekam raztrgat!
Ramzess
23. 07. 2008 11.10
Preventiva gotovo nekaj šteje. "Bodo nasipi zdržali?" Upajmo da bodo. Sicer primerjava s primerom Katrina ni najboljša, tam so bili nasipi menda namerno 'predrti', da se rešijo bogataške četrti, ki seveda zato niso bile poplavljene. Nič novega na zahodu, torej. Nič ni gotovega, če si nekateri svojevoljno jemljejo privilegije. Primer Katrina je eden zadnjih precej zloglasnih primerov, do očitkov privilegiranim in vladi, ter njenega ravnanja po katastrofi, kot je denimo odmeven, ne toliko v znanih medijih, ali pač, namesto potrebne pomoči, pohod do zob oboroženih enot, vkjučno s težkim orožjem kot so tanki in podobno. Ni čudno, da so ljudje bili bolj zgroženi kot presrašeni, ker strah je itak samoumeven glede na siceršnje okoliščine. Je sploh čudno, da pride vojska in oborožene enote vedno prej, kot pomoč, oz. organizacije za pomoč, ki pa imajo tudi žal več obrazov, kot se zdi. Nikoli ne veš katerega bodo kdaj pokazale. ( http://www.ivonazivkovic.net/Uragan KATRINA I DEO.htm http://www.ivonazivkovic.net/URAGAN KATRINA I FEMA.htm ) Primer dveh strani, na netu je mogoče najti še več. Svet okoli nas ni takšen kot se zdi... ...spoznajte še drugo plat resnice!
Daoist
23. 07. 2008 10.57
Hehe Dolly kero ime so zbral....sej pr ns bojo pa kmal kaksn tornado Micka pa pa pol tornado Francka itd.(zaradi podnebnih sprememb)
veckasno
23. 07. 2008 10.37
Dolly, TRGAJjjjjjj