Tujina

Dokazi že do konca meseca?

Berlin/Washignton/Bagdad/Dunaj, 18. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po besedah ameriškega državnega sekretarja Powella ZDA pričakujejo, da bo do konca januarja na voljo dovolj dokazov o iraških kršitvah resolucij ZN. ZDA so po Powellovih besedah v skrajnem primeru tudi brez mandata ZN pripravljene s silo razorožiti Irak.

Sicer pa je Powell tudi dejal, da Irak kašnega skrivnega orožja nima
Sicer pa je Powell tudi dejal, da Irak kašnega skrivnega orožja nima FOTO: Reuters

Kot v današnji izdaji poroča Süddeutsche Zeitung, ki je povzel Powellove izjave za več časnikov, Bagdad po mnenju ameriškega državnega sekretarja ni javno razkril svojega jedrskega programa in preostalega orožja za množično uničevanje. Zato bodo do konca januarja predloženi dokazi, ki bodo skupaj s poročilom inšpektorjev ZN za nadzor nad iraškim orožjem jasno pričali, da je Irak znova kršil resolucijo ZN, je prepričan ameriški državni sekretar. Powell je na vprašanje, ali obstaja "skrivno orožje", s katerim bi ZDA Iraku dokazale kršitve resolucije ZN, odgovoril, da takšno orožje ne obstaja, še navaja Süddeutsche Zeitung.

Vodja mednarodnih inšpektorjev v Iraku Hans Blix pa se je po obisku Pariza včeraj srečal tudi z britanskim premierom Blairom. Čeprav podrobnosti pogovorov nista razkrila, je Blair izrazil podporo delu inšpektorjev in Sadama Huseina pozval, naj izkoristi priložnost za razorožitev.

Ameriško zunanje ministrstvo je kasneje skušalo omiliti Powellove izjave. Tiskovni predstavnik ministrstva Richard Boucher je pojasnil, da je Powell dobesedno dejal: "Prepričani smo, da bo konec meseca predložen prepričljiv dokaz, da Irak ni sodeloval."

El Baradej: Inšpekcije v Iraku tudi po 27. januarju

"27. januar, ko naj bi inšpektorji ZN za nadzor nad orožjem za množično uničevanje v Varnostnem svetu ZN predstavili poročilo o svojem delu, ni odločujoč datum za inšpekcije v Iraku. Inšpekcije naj bi se nadaljevale tudi po tem datumu," je dejal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej pred odhodom na Ciper, odkoder bo v nedeljo odpotoval v Bagdad. "Da bi inšpektorji dobro opravili svoje delo, potrebujejo še nekaj dodatnih mesecev," je še dodal El Baradej novinarjem. El Baradej se bo v Bagdadu z iraškimi vodilnimi predstavniki pogovarjal o delu inšpektorjev za nadzor nad iraškim orožjem za množično uničevanje. "Pričakujem, da bomo na pogovorih načeli vprašanja, za katera so potrebna dodatna pojasnila in ki jih je treba rešiti," je dejal direktor IAEA.

Nove vojaške okrepitve prihajajo na območje kot po tekočem traku
Nove vojaške okrepitve prihajajo na območje kot po tekočem traku FOTO: Reuters

Po njegovih besedah je ostalo še nekaj nerešenih, predvsem tehničnih vprašanj, ki jih je treba razjasniti. El Baradej je še dejal, da bo od iraških oblasti zahteval aktiven pristop k sodelovanju z mednarodnimi inšpektorji in izvajanju mednarodnega nadzora nad iraškim oborožitvenim programom. Dejal je še, da priprave ZDA na morebitno vojno v Iraku ne ovirajo dela inšpektorjev.

Vodja IAEA se bo v Bagdadu v nedeljo in ponedeljek sestal s svetovalcem v uradu iraškega predsednika Amirjem Al Sadijem in predstavnikom zunanjega ministrstva, pristojnim za sodelovanje z mednarodnimi inšpektorji, Husanom Aminom. El Baradej se je pred tem že mudil v Parizu, Londonu in Bruslju.

Inšpektorji ZN so medtem v Iraku 50. dan svoje misije obiskali najmanj šest spornih lokacij, kjer bi lahko Irak proizvajal in skrival orožje za množično uničevanje. Obiskali so univerzo v Bagdadu in tovarno raket, kakih 30 kilometrov južno od iraške prestolnice.

Irak se sam ne bo spremenil

Svetovalec ameriškega Pentagona James Woolsey se je v pogovoru za nemški časnik Der Spiegel odločno izrekel za vojno z Irakom. Irak je v nasprotju s Severno Korejo v zadnjih 22 letih izzval dve vojni in celo uporabil orožje za množično uničevanje proti lastnemu narodu, je za dejal nekdanji direktor ameriške obveščevalne agencije (CIA). Kritiziral je trenutno evropsko "politiko popuščanja" do Sadama Huseina. Primerjal jo je s popustljivostjo Francije in Anglije do Adolfa Hitlerja ob začetku druge svetovne vojne.

"Irak je sedaj diktatura, ki ji moramo preprečiti, da pride tako daleč kot Severna Koreja, na primer glede posedovanja jedrskega orožja,"je poudaril Woolsey. Možnost, da bi se država z lastnimi močmi reformirala, tako kot v primeru nacistične Nemčije, ne obstaja.

Bo Turčija pomagala odpreti severno fronto?

Turčija bi lahko kakim 15.000 ameriškim vojakom dovolila prehod čez njeno ozemlje proti severu Iraka v primeru vojaške akcije proti režimu v Bagdadu, piše v soboto turško časopisje. Časnika Sabah in Radikal pišeta, da je bila odločitev o tem sprejeta na petkovem sestanku turških vodilnih vojaških in civilnih predstavnikov. Turški tisk je sprva poročal, da so ZDA Turčijo prosile, naj dovoli namestitev 80.000 ameriških vojakov na njenem ozemlju in še 5000 pripadnikov posebnih enot, da bi odprli "severno fronto" proti Iraku. Vendar pa so turška vlada in vojaški generali nasprotovali množičnemu prihodu ameriških vojakov v Turčijo.

Kuvajtska policija pa je prijela pripadnika narodne garde zaradi suma, da je vohunil za Bagdad. Kot je sporočilo kuvajtsko notranje ministrstvo, naj bi 40-letni vojak "komuniciral s sovražno državo" in imel stike z iraško obveščevalno službo. Mohamed el Džuvaijed naj bi posredoval tajne vojaške informacije in opazoval visoke kuvajtske vladne uslužbence z namenom, da bi pripravil teroristične in sabotažne akcije. V Dubaju v Združenih arabskih emiratih naj bi se srečal s častnikom iraške obveščevalne službe.

Na poti v Zaliv dodatne enote

Proti Perzijskemu zalivu se je medtem odpravila nova skupina ameriških bojnih ladij. Iz kalifornijskega San Diega sta namreč v petek izpluli amfibijski ladji USS Bonhomme Richard in USS Boxer, ki jih spremlja več ladij ter skupno 10.000 vojakov in mornarjev. Amfibijske ladje služijo za pristajanje enot.

Turčija bo ZDA dovolila prehod vojske proti Iraku
Turčija bo ZDA dovolila prehod vojske proti Iraku FOTO: Reuters

Nadaljnja skupina ladij naj bi ta konec tedna proti Perzijskemu zalivu izplula iz ameriške zvezne države Virginia ob vzhodni ameriški obali.

Britanski The Sun pa piše, da bo britanski obrambni minister Geoff Hoon v ponedeljek sporočil, da bo Velika Britanija v Zaliv poslala še 14.000 vojakov, da bi se pripravili na napad na Irak. S tem naj bi se število britanskih vojakov v Zalivu povečalo na 25.000.