Tujina

Dokazi se kopičijo

Varšava, 14. 12. 2005 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vse več je dokazov, da je ameriška obveščevalna agencija CIA imela skrivne zapore na Poljskem.

CIA naj bi v teh zaporih osumljence tudi zasliševala, v četrtkovi izdaji razkriva nemški tednik Stern, ki se sklicuje na poljske obveščevalne vire. CIA je vzpostavila t.i. tajno območje na predelu vadbenega centra poljske vojske Stare Kiejkuty v mestu Mazuria na severovzhodu Poljske.

Protestnik pred poslopjem Bele hiše protestira zaradi domnevnega obstoja skrivnih zaporov, ki naj bi jih CIA imela v Evropi
Protestnik pred poslopjem Bele hiše protestira zaradi domnevnega obstoja skrivnih zaporov, ki naj bi jih CIA imela v Evropi FOTO: Reuters
Največje politične skupine v Evropskem parlamentu so zavzele za posebno preiskavo glede domnevno nezakonitega delovanje ameriške obveščevalne službe CIA v Evropi. Preiskave naj bi se lotil poseben odbor Evropskega parlamenta. Pravna služba parlamenta med tem še ni potrdila, ali je lahko odbor Evropskega parlamenta sploh pristojen za preiskavo zadeve.

Dostop na tajno območje je bil zelo omejen. Tja niso smeli niti pripadniki poljske obveščevalne službe, temveč zgolj agenti CIA. Sto metrov dolgo in 50 široko območje je bilo ograjeno z žico in tri metre visokim zidom, medtem ko se samo oporišče Stare Kiejkuty razteza na tri kilometre dolgem in 1,5 kilometra širokem območju.

Po besedah visokega predstavnika poljske obveščevalne službe so bili v oporišču Stare Kiejkuty ameriški uslužbenci nameščeni približno pet do šest let. Navedbe o obstoju skrivnih zaporov pa je v torek zanikal nekdanji vodja poljskih obveščevalnih služb Zbigniew Siemiatkowski. "Težko si je predstavljati, da bi vedel za vse, kar se dogaja na območju, ki je bilo pod mojo pristojnostjo. Hkrati pa je težko verjeti, da bi se kaj takega lahko dogajalo brez vednosti vodje obveščevalnih služb," je dejal.

SORODNI ČLANKI