Tujina

Dogovor po pogovorih?

Bruselj, 21. 06. 2007 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vsak bo lahko povedal, kaj ga muči, trdi nemška kanclerka. London in Varšava grozita z vetom nove pogodbe EU.

Nemška kanclerka Angela Merkel na sprejemu italijanskega predsednika Romana Prodija.
Nemška kanclerka Angela Merkel na sprejemu italijanskega predsednika Romana Prodija. FOTO: Reuters
Voditelji Evropske unije so potrdili, da lahko Malta in Ciper s 1. januarjem 2008 uvedeta evro. To bo druga širitev območja evra z novima članicama povezave, ki bosta postali 14. in 15. članica evropske gospodarske in denarne unije (EMU). Končno odločitev o vstopu Cipra in Malte v območje evra bodo sprejeli finančni ministri na zasedanju 10. julija, ki bodo tudi določili menjalni tečaj ciprskega funta ter malteške lire z evrom.

Čisto vse države Evropske unije bom vprašala, kakšna so njihova stališča glede nove pogodbe, tako da bo lahko prav vsak povedal, kaj ga muči, je v Bruslju ob prihodu na vrhunsko zasedanje evropskih voditeljev povedala predsedujoča EU nemška kanclerka Angela Merkel. Zagotavljam, da bomo upoštevali skrbi vseh držav članic unije in da med njimi ne bomo delali nikakršnih razlik, je poudarila. Kanclerka je povedala, da bo imela v petek zjutraj, ko se bo srečanje nadaljevalo, najprej dvostranske pogovore z delegacijami. "Nato se bo pri kosilu videlo, če smo dosegli napredek," je napovedala dogajanja drugi dan zasedanja.

Jasno je tudi izpostavila, da "ne le Evropa", temveč tudi "ves svet" pričakuje, da se voditelji osredotočijo na najpomembnejša vprašanja, kot so denimo mir, rast, blaginja, ne pa, da se ukvarjajo z manj pomembnimi domačimi zadevami. To od nas pričakujejo državljani EU, je povedala Merklova.

Prodi upa na uspeh

Hrvaški premier Ivo Sanader je optimističen, da bo članicam EU na vrhu v Bruslju nekako uspelo doseči kompromis o njihovem novem dokumentu, ki bo razširjeni uniji omogočil učinkovito delovanje in ne nazadnje tudi nadaljnje širitve. "To je priložnost, da se EU opredeli za akcijo, dovolj se je pogovarjalo, meditiralo in razmišljalo. Čas je za ukrepanje," je poudaril.

Kmalu za njo je na srečanje prispel italijanski premier in nekdanji predsednik Evropske komisije Romano Prodi, in sicer zelo optimistično razpoložen. "Mislim, da bo vrh uspeh," je dejal.

Tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je poudaril, da je dogovor o jasnem časovnem okviru in vsebini mandata za medvladno konferenco, na kateri naj bi dorekli novo reformno pogodbo, "možen". Barroso sicer ne pričakuje lahkih pogajanj, saj se bodo voditelji morali spopasti z nekaterimi "resnimi" točkami na dnevnem redu.

Evropa dveh hitrosti?

Evropa je pred izzivom, ki se mu reče, kako najti dober kompromis, je poudaril Janša.
Evropa je pred izzivom, ki se mu reče, kako najti dober kompromis, je poudaril Janša. FOTO: Reuters
Ni bilo malo glasov, ki so omenjali dejansko napoved, da tisti, ki blokirajo konstruktiven dogovor v veliki meri tvegajo obnovitev razprav o Evropi več hitrosti. To skoraj zagotovo ni v interesu tistih članic, ki imajo največ pomislekov do kompromisa. Slovenski premier Janez Janša

Vztrajanje pri vetu na dogovor o novem temeljnem dokumentu unije, ki bi sedemindvajseterici omogočil učinkovito delovanje, lahko pomeni vrnitev k "razpravi o Evropi več hitrosti", je opozoril slovenski premier Janez Janša. V takšni situaciji je tik pred začetkom vrha "prišla do izraza frustracija tistih držav, ki smo ustavno pogodbo ratificirale", je poudaril. Te države so se odpovedale marsičemu, ko se je iskal kompromis pri oblikovanju sedaj zavrnjene ustavne pogodbe, je pojasnil. "Žrtve, ki so bile položene na oltar skupnega uspeha, sedaj ostajajo v ozadju, v ospredju pa so tisti, ki komplicirajo pri poskusu, da se Evropa spravi v večjo hitrost," je še razložil.

Blair pričakuje težka pogajanja

Britanski premier Tony Blair pa je dejal, da pričakuje težka pogajanja. Po njegovem bodo za dogovor potrebne "pomembne spremembe". Za Veliko Britanijo to pomeni spremembe na "štirih" področjih, je izpostavil. Velika Britanija vztraja pri ohranitvi možnosti, da vodi neodvisno zunanjo in obrambno politiko ter želi obdržati svoj sedež v Varnostnem svetu ZN. Prav tako London vztraja pri nedotakljivosti veljavne zakonodaje o zaposlovanju in socialnih zadevah ter vsebini ali finančnega vidika britanskega socialnega sistema. Enako velja za britanski pravni sistem ter policijo in pravosodje. Večino svojih zahtev Britanci utemeljujejo z bojem proti terorizmu.

Tony Blair pričakuje težka pogajanja
Tony Blair pričakuje težka pogajanja FOTO: Reuters
Slovenski premier Janša se je sestal s predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom, s katerim sta se pogovarjala o predsedovanju Slovenije Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta in vrhu EU. Med izzivi slovenskega predsedovanja je Janša izpostavil leto medkulturnega dialoga in povedal, da bo uvodna slovesnost v to leto, ki se je bo udeležil tudi Poettering, 8. januarja v Ljubljani.

Britanske zahteve naj bi bile sicer rešljive z zagotovitvijo odstopanj od pravil, tako imenovanih opt-outov. Posebnosti naj bi bile Britancem zagotovljene na področju zunanje in varnostne politike ter v pravosodju. V tretjem stebru naj bi se tako z možnostjo izjem za Veliko Britanijo, ki se ji tukaj pridružuje tudi Irska, uveljavil sistem "okrepljenega sodelovanja" po načelu schengenskega prostora in območja evra.

Največji problem naj bi bila listina o temeljnih pravicah, ki ji Velika Britanija nasprotuje, češ da bi negativno posegla v njeno običajno pravo oziroma sistem socialne varnosti, ki je med najliberalnejšimi v EU. Pravni strokovnjaki v Bruslju so v sredo te argumente zavrnili in omenili možnost, da lahko London konec koncev izjemo uporabi tudi v tem primeru, čeprav opt-out od temeljnih pravic ne bi bil pozitiven znak.

Bolj kot Velika Britanija bo na pogajanjih najverjetneje problematična Poljska, katere predstavniki pa ob prihodu na vrh niso dajali izjav. Večina Poljakov podpira Evropsko unijo in ne predstavljam si Unije brez Poljske, ki se zaveda pomena evropske solidarnosti. "A solidarnost je dvosmerna ulica. Ne more biti enosmerna," pa je sicer poudaril predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Poettering. Izrazil je tudi upanje, da Poljska dogovora o prihodnjem institucionalnem ustroju unije ne bo blokirala.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
22. 06. 2007 17.54
EU pri ustvarjenju svojih institucij države,združene evrope bi morala promovirati na treh temeljih iz ugodovine. 1.Raspad Avstrougrske monarhije. 2.Raspad kraljevine Jugoslavije 3.Raspad Titove Jugoslavije. Tu so filozofski odgovori pri aehitekturi institucih združene evrope,ki naj bi nekoč prerasla v združene države evrope. Pri tem projekto dela dosedanja politika napake.Kod prvo je to,da je EU opustila razvijanje neodvisnega evropskega Jezika.To je bila velika psihološka napaka evropski politiki in obenim velika zmaga anti evropejcem,to so nacionalisti vseh barv, ki so aktivni na vseh nivojih v evropi.Evropski politiki se pri svoji projekciji morajo zavedati,da če bodo uveljavili sistem,katerega lahko blokira ena država ,ali dve nad večino,da tak sistem nima šanc in možnosti preživetja na dalši rok.EU bi morala ustvariti sistem,da dva ,ali dve državi nemorata preglasovati ostali 30 držav.Torej sistem večine.Mislim da je Polski predlog pravzaprav alternativa sedanjemo sistemo koncenzusa,ki bi se lahko hitro uveljavil in potrdil.Isto časno je pa treba dati vsaki članici možnost da izstopi iz članstva EU,oziroma da EU sama isključi državo iz svoje povezave,če bi namerno blokirala institucije sistema pri svojem delo.Evropska unija mora ustvariti sistem,da bo večina avtoriteta nad manšino ne pa obratno,manšina nad večino če želi in to želimo vsi evropejci,da EU politika uspešno vodi svojo politično kariero.
malipandit@email.si
21. 06. 2007 19.34
Ja tesko je uvesti fasizem in diktaturo, da pa drzavljani tega ne opazijo
OldSkul
21. 06. 2007 18.30
A zdej poljaki mislijo, da so pomembni al kaj, ko so ena od držav z precej prebivalci. My ass, tle se nekaj z veti igrajo, bedaki.