Tujina

Dogovor o vrnitvi inšpektorjev

Dunaj, 01. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združeni narodi in Irak so se dogovorili za ponovni prihod inšpektorjev za nadzor nad orožjem v Irak. Irak sprejema vse pravice inšpektorjev, zato jih v Bagdadu pričakujejo že v dveh tednih.

Vodja inšpektorjev Blix je z dogovorm zadovoljen
Vodja inšpektorjev Blix je z dogovorm zadovoljen FOTO: Reuters

"Irak sprejema vse pravice inšpektorjev," je po koncu dvodnevnih pogajanj danes na Dunaju poudaril vodja inšpektorjev Hans Blix. "Inšpektorje pričakujemo v Bagdadu v dveh tednih in ne pričakujemo zapletov," pa je dogovor potrdil vodja iraških pogajalcev Amir el Sadi. Kot je pojasnil Blix, bodo inšpektorjem vsi kraji v Iraku dostopni "brez omejitev in v vsakem času". "Dostop imamo do vseh krajev," je poudaril. Dogovor pa ne velja za palače iraškega predsednika Sadama Huseina, do katerih bo dostop urejen na podlagi dogovora iz leta 1998.

Kot je pojasnil el Sadi, dostop inšpektorjev do omenjenih osmih vladnih palač ureja dogovor, ki so ga dosegli ZN in Irak pred štiri leti in v skladu s katerim se morajo inšpektorji pred obiskom predhodno najaviti, pregled pa mora potekati ob navzočnosti mednarodnih diplomatov. Gre za vladne komplekse, kot so obrambno in notranje ministrstvo ter sedež Huseinove elitne republiške garde, kamor inšpektorjem doslej ni bil dovoljen dostop. Prav vprašanje dostopa do teh kompleksov je bil vzrok za spor med ZN in Bagdadom leta 1998.

ZDA hočejo novo resolucijo

ZDA si prizadevajo, da bi še pred obnovo inšpekcij VS ZN sprejel novo resolucijo o Iraku, ki predvideva možnost vojaškega napada na Irak, če inšpekcije ne bi bile uspešne. Rusija, Kitajska in Francija pa nasprotujejo grožnjam z vojaško silo, preden bi inšpektorji preverili iraško pripravljenost na sodelovanje.

Blix naj bi o dogovorjenem VS ZN seznanil v četrtek, prva skupina mednarodnih inšpektorjev pa naj bi po načrtih v Irak odpotovala, potem ko bo njihov odhod potrdil VS ZN. V skladu s časovnim načrtom, ki ga je Blix 19. septembra predstavil ZN, naj bi prva skupina mednarodnih inšpektorjev v Irak odpotovala 15. oktobra.

Dunajski pogovori so potekali za zaprtimi vrati na sedežu ZN na Dunaju pod okriljem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), in sicer na podlagi resolucije ZN o Iraku iz leta 1999, ki so ji dodali zahtevo po neomejenem dostopu inšpektorjev. Na pogovorih so sicer govorili predvsem o tehničnih podrobnostih vrnitve inšpektorjev.