Tujina

Dogovor o vrnitvi beguncev

Kartum, 21. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Sudanska vlada je z Mednarodno organizacijo za migracije dosegla dogovor glede prošnenj za prostovoljno vrnitev beguncev v regijo Darfur.

Srečanje različnih si pogledov na meji s Čadom (foto: Reuters)
Srečanje različnih si pogledov na meji s Čadom (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Sudanska vlada je danes z Mednarodno organizacijo za migracije (IOM) dosegla dogovor, da bo sudanska vlada IOM vnaprej obvestila o vseh prošnjah za prostovoljno vrnitev beguncev v regijo Darfur na zahodu Sudana in da bo dobila predhodno odobritev IOM za njihovo vrnitev v Darfur. Kot določa dogovor, mora vlada dobiti potrditev IOM, preden se begunci vrnejo v Darfur.

Sudanski zunanji minister Mustafa Osman Ismail pa je danes zanikal navedbe Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR), ki je v petek opozoril, da okoli 30 tisoč beguncev iz Darfurja čaka na meji s Čadom na pobeg na varno. "Dogaja se ravno nasprotno. Več kot 30 tisoč beguncev se je iz Čada vrnilo v Darfur, kakih 7 tisoč pa jih je na poti," je zatrdil Ismail. V Čadu naj bi bilo po navedbah Združenih narodov kar 180 tisoč beguncev iz Darfurja.

Množica sudanskih beguncev (foto: Reuters)
Množica sudanskih beguncev (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Začela naj bi se razorožitev

Kot je v četrtek dejal sudanski notranji minister, general Abdul Rahim Mohamed Husain, se bo vzpostavljanje osmih varnih območij v Darfurju začelo v prihodnjih dneh z razorožitvijo milic na tem območju. Doslej so po besedah nekega policista v severnem Darfurju že zasegli 179 nedovoljenih kosov orožja. Akcijski načrt za Darfur, o katerem so se v začetku meseca dogovorili ZN in Sudan, predvideva oblikovanje 20 kilometrov širokih varnih območij okrog begunskih taborišč v Darfurju, kjer bi bili begunci varni pred napadi arabskih milic džandžavid.

SORODNI ČLANKI