Tujina

Dogovor o priznanju Kosova

Washington, 12. 01. 2008 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
65

ZDA in Nemčija bosta priznali Kosovo po razglasitvi neodvisnosti, k čemur sta pozvali tudi evropske države.

Priznanje Kosova naj bi pripomoglo k stabilnosti Zahodnega Balkana, menijo v ZDA in Nemčiji
Priznanje Kosova naj bi pripomoglo k stabilnosti Zahodnega Balkana, menijo v ZDA in Nemčiji FOTO: Reuters

ZDA in Nemčija sta se dogovorili, da bosta priznali Kosovo potem, ko bo razglasilo svojo neodvisnost in pozvali preostale evropske države, naj storijo enako. To naj bi pripomoglo k stabilnosti Zahodnega Balkana, je v petek na spletni strani zapisal ameriški časnik New York Times, ki se sklicuje na neimenovane diplomate iz Evropske unije.

V nedavnem pogovoru o srbski pokrajini Kosovo sta se ameriški predsednik George Bush in nemška kanclerka Angela Merkel strinjala, da je priznanje Kosova bistveno za stabilizacijo Zahodnega Balkana. Po mesecih neuspešnih pogajanj naj bi Kosovo neodvisnost razglasilo po drugem krogu srbskih predsedniških volitev, ki bo potekal 3. februarja.

ZDA vztrajno pritiska na EU, naj zagotovi, da se priznanje Kosova ne bo zavleklo niti za teden dni. "Torta je pečena, ker so Američani Kosovu obljubili neodvisnost," je povedal neimenovani predstavnik EU in dodal, da "če Washington prizna Kosovo in mu evropske države ne sledijo, bo prišlo do katastrofe".

Civilna misija na Kosovu še ta mesec?

Slovenija, trenutno predsedujoča Svetu EU, po navedbah evropskih predstavnikov skuša članice pripraviti, da bi uresničile zavezo, da bi na Kosovo še ta mesec poslali 1800-člansko civilno misijo EU. Kot so dejali predstavniki EU, je Slovenija odločena, da bo omenjena misija na Kosovo prispela še pred razglasitvijo neodvisnosti Kosova.

Vladi Srbije in Rusije, dveh zaveznic, močno nasprotujeta neodvisnosti Kosova. Več držav EU, vključno s Španijo, Slovaško, Romunijo in Ciprom, pa se boji pospešenih gibanj za odcepitev na svojih ozemljih. Diplomati EU pa so povedali, da večina evropskih držav, med njimi Nemčija, Francija, Velika Britanija in Italija, načrtujejo priznanje ne glede na opozicijo. Nemško zunanje ministrstvo je sicer sporočilo, da EU ni sprejela nobene odločitve o tem, ali bo priznala Kosovo.

Koštunica proti misiji

Srbski premier Vojislav Koštunica je ponovil zahtevo, naj Evropska unija opusti načrte o napotitvi civilne misije EU na Kosovo. Koštunica je povedal, da bi bila poteza EU "nezakonita" in bi kršila ozemeljsko celovitost Srbije.

"Srbija zahteva, da EU ne krši ozemeljske celovitosti Srbije in se odpove nezakoniti napotitvi njene misije na Kosovo," je povedal Koštunica.

Namignil je tudi, da bi lahko Srbija zavrnila podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo, če bi EU na Kosovo napotila svojo misijo. "Odločitev mora sprejeti EU," je opozoril Koštunica.

Beograd skrbi, da bi bila 1800-članska civilna misija na Kosovu uvod v neodvisnost Kosova, ki pa ji Srbija močno nasprotuje. Odločitve o civilni misiji naj bi zunanji ministri EU sprejeli na februarskem zasedanju.

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dzver
29. 02. 2008 18.37
Ni bilo miru , ko so Albanci živeli znotraj Srbije. Nebo miro dokler Srbi živijo znotraj Albanije2 oziroma Kosova. Zdaj, ko svet odloča kakšno bo Kosovo je šansa, da Kosovo razdeli, loči Albance in Srbe za vedno in zagotovi mir. Ne pa da ustvarja še eno državo z manjšino in novo autonomijo, če je očitno, da grejo avtonomije čez čas svojo pot! Ni mi jasno zakaj ustrajajo pri celovitosti Kosova. A se niso nič naučili iz zgodovine!?
Hadrijanar
14. 01. 2008 15.20
Če hoče večina samostojno državo,naj jo imajo. Mi je res vseeno a kakršnekoli "zgodovinske pravice" Srbije...
anzi_mahackala
14. 01. 2008 15.18
Kr podpirajte ..upam, da bodo kmalu zahtevali svoj delez na slovenskem ozemlju in drugod.
avava
14. 01. 2008 13.27
KOSOVO -------ALBANCEM IN PIKA ZA ZMERAJ !!!!!!!!
budda
14. 01. 2008 08.53
starmark to ni neutemeljeno. zakaj bi bilo neutemeljeno, saj jaz tudi samo gradim svoje mnenje, ki temelji na mojih opazovanjih in dejstvih. kakor oni posplošujejo nas (ok, ko smo že pri temu članku, srbe) tako lahko jaz posplošujem na 300 milijonov. vrjamem, da se najde od teh 300 mio. kar nekaj dobrih ljudi, saj bi bilo že čudno če jih ne bi bilo...uglavnem me sploh ne zanima a svinjarije počnejo judje al kdo drug. poanta je v temu, da svinjarije so pa nihče nič ne reče oz. stori. aja pa še to, ko si omenil diktacijo neodvisnosti. kdo pa misliš, da je bil velik pobudnik slovenske neodvisnoti? samo toliko v razmislek. dojel boš, da bi tem istim pasalo, če bi iz slovenije naredili toliko državic kolikor je pokrajin. mi jim pa še kr v ritko lezemo...
Uroš S.
14. 01. 2008 04.47
mikis-Albanci so zahtevali odcepitev Kosova od Srbije ze leta 1981, preoblikovanje v samostojno republiko, masovne demosntracije, blokada Kosova. ------Se nikoli v zgodovini ni bilo taksnega primera. Gre za presedan v mednarodnem pravu, Albanci namrec niso konstitutiven narod, kot so to Srbi ter Hrvatje v Bosni, temvec so konstitutivna manjsina na Kosovu. Tako kot so Italiani konstitutivna manjsina v Sloveniji, Slovenci v Avstriji itn.
Uroš S.
14. 01. 2008 04.47
mikis-Albanci so zahtevali odcepitev Kosova od Srbije ze leta 1981, preoblikovanje v samostojno republiko, masovne demosntracije, blokada Kosova. ------Se nikoli v zgodovini ni bilo taksnega primera. Gre za presedan v mednarodnem pravu, Albanci namrec niso konstitutiven narod, kot so to Srbi ter Hrvatje v Bosni, temvec so konstitutivna manjsina na Kosovu. Tako kot so Italiani konstitutivna manjsina v Sloveniji, Slovenci v Avstriji itn.
mikis@mail386.com
14. 01. 2008 01.54
Srbi so sami zafurali Kosovo, zdaj pa vpijejo kot nori in podtikajo Albancem, tisto kar so sami hoteli Veliko Albanijo. Takšnih razdružitev je bilo v preteklosti že kar nekaj v Evropi, pa se zaradi tega ni podrl svet. In tudi zdaj se ne bo. Balkanski oblastniki želijo biti pač gospodarji na svojem gnoju. In jim je prav vseeno za človekove pravice in EU. Narod bo pa v vsakem primeru preživel, saj je še vedno.
starmark@siol.net
13. 01. 2008 22.51
"budda", vidim, da imaš sovražen odnos do Amerike in Američanov. Menim, da neutemeljeno. 300-milijonska Amerika je sestavljena iz predstavnikov vseh etnij tega sveta, vseh ras tega sveta, vseh religij tega sveta. Med njimi je tudi dobrih 2% judov. Dejstvo pač je, da se judje na njim lasten način uspejo skozi čas dokopati do ključnih vzvodov moči in vpliva in to se je zgodilo tudi v Ameriki. Osebno nimam nikaršnih "antisemitskih" ali "judofobnih" predsodkov, ampak samo spremljam DEJSTVA in na osnovi teh dejstev si ustvarjam mnenje in poglede ter zaključke. In eden od mojih zaključkov je tudi, da je danes v Ameriki ogrožena "demokracija" ravno zaradi te izrazite judovske "supremacije", o čemer ni možno niti "transparentno, normalno, "demokratično" javno diskutirati, kar je že samo po sebi zelo zaskrbljujoče in začetek vira ogrožensoti demokracije v Ameriki. ŽAL, ima to zelo velik vpliv na pretežni del sveta, ker je Amerika sedaj v vlogi vodilne sile sveta in se ti poskusi "supremacije" odražajo v velikem delu sveta in to postaja velik PROBLEM današnjega sveta. Danes sem prebral intervju z Danijelom Friedom-pomočnikom ameriške zunaje ministricev DNEVNIKU in spet zaznal ta GROZLJIV "ameriški" pristop skozi gornja očala. Tudi do Slovenije in DIKTIRANEGA ameriškega "neodvisnega" Kosova. GROZLJIVO !!!!!!!!!!!!!
parefin@yahoo.com
13. 01. 2008 21.29
Bravo bratje Albanci!!
bikec_1@email.si
13. 01. 2008 20.45
oooo KONČNO ŽE ENKRAT!Podpiram neodvisnost Kosova!!Menim da je to najmanjša kazen ki jo srbija zasluži za svoja dejanja.....!
Uroš S.
13. 01. 2008 17.49
Slovenski mediji so pod trobilo state departmenta. Od leta 99 en članek o šiptarskih zločinih niso dal. Če pa en Srb kamen zabriše nekomu bo pa na naslovnici. slabš k Judenrat.
dr.psiho
13. 01. 2008 16.00
NO DOČAKALI BOMO DAN ,KO BO SRBIJA PLAČALA ZA VSE. ŽIVELA VELIKA ALBANIJA(KOSOVO) ŽIVELA VOJVODINA!
budda
13. 01. 2008 12.16
ja ampak pozabil si povedati, da amerika ni samo judovski lobi, saj imaš kar veliko germanske golazni, ki ravno tako podpirajo jude preprosto zato, ker imajo cekine. meni pa ni žal amerike zato, ker prodajajo svojo "demokracijo" in "svobodo" po celem planetu. zakaj? zato, da bojo oni lahko živeli od prodaje orožja in ostalih produktov ter da bodo njihovi avtomobili največji potrošniki itd... kaj se majo za umešavat v EU, Azijo, J. Ameriko so si itak podredili že v štartu, Afriko so pa tako in tako razfukali oni sami. uglavnem, dejstvo je, da je dan danes v ospredju in glavni cilj kapital, vsi pa vemo še iz zgodovine kdo se je lahko ukvarjal z denarjem in bančništvom ter kdo to nadaljuje v naši eri. ves folk je pokvarjen tko, da niso samo judje krivi. upam, da bo nekaj razfukalo tole zemljo, ali pa da nas vrže iz tira in nas pošlje stran od sonca, to je še najbolj zihr, da bomo vsi umrl.
starmark@siol.net
13. 01. 2008 11.34
"budda", 1. ker v Sloveniji-Evropi ne poznam ljudi, ki bi bili bolj iskreno PROameriški kot sem sam, saj Ameriko izjemno cenim, spoštujem in občudujem med drugim zato, kako je ona postala v svoji 200 letni zgodovini prva sila sveta v vseh ozirih, in mi je hudo zaradi Američanov, ki postajajo žrtve tega judoizraelskega lobija, kateri se je v zadnjih desetletjih sistematično, na njim lasten način dokopal praktično do vseh vzvodov moči in odločanja v Ameriki, in to kar se dogaja danes z Ameriko, je začetek njenega zgodovinskega zatona. Judoizraeslki lobi je izničil tiste sile, tisti SISTEM ameriških VREDNOT, ki je Ameriko v par sto letih naredil nacijo številka ENA v svetu. Že samo to dejstvo, da se Amerika v zadnjih 20 letih mora ukvarjati z dvema vsiljenima družinskima "dinastijama", dinastije "bush" in dinastije "clinton", kar vse je "judovski projekt", ponazarja izrodek "demokracije". Seveda Bush in Clinton nista osebno juda, so samo produkt in v funkciji tega judoizraelskega lobija. 2. sedanja FARSA demokracije voljenja bodočega predsednika ZDA: America is on its historical way down ! Močan judoizraelski lobi v Ameriki si je najprej PODREDIL Demokratsko stranko, v zadnjih 20 letih pa sistematično na njim lasten način, so si podredili še Republikansko stranko, stranko tradicionalnih-konzervativnih VREDNOT Amerike, to je tisto opcijo, ki je Ameriko v zadnjih 200 letih naredila Ameriko kot vodilno silo sveta. Danes ta judoizraelki lobi v Ameriki v celoti obvladuje tako Demokratsko kot Republikansko stranko, in v celoti vodi predvolilno igro tako na Demokrtaski kot na Republikanski strani in je vseskupaj samo režirana-vodena "demokratična" FARSA za uboge ameriške "ovce". Judje so "gor postavili" na Demokratski strani kandidata "črnca" Obamo in "žensko" Hillary, na Republikanski strani pa nekaj zmedenih "juncev" in se iz njih norca delajo. In vodijo celotno igro. GROZNO, grozno, groooooooooooooooooozno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Te dni tistega ubogega "morona" (bebca) GW Busha Judoizraelci vozijo dol po Izraelu-Palestini kot nekega cirkuškega klovna. Za se zjokat !!!!!!!! Ubogi Američani ! in MI z njimi. Lp, M.S.
Rijad Proši?
13. 01. 2008 11.00
svaba- niko nema što srbin imade, svetog savu, ... ga u glavu. Videš kako sam vlečeš žaljivke.
budda
13. 01. 2008 02.49
starmark svaka čast. boljšega komentarja nisem prebral že dolgo. ko bi vsaj več ljudi bilo takih oz. imeli podobno mentaliteto (beri videti globlje).
svaba
13. 01. 2008 02.22
nimamo kej komentirat, krivica se dela Srbiji in to vsi vedo, vendar interesi bodo prevladali.... ob tej priloznosti se bom naj.bu matere rijotu in 24ur. dedovi su vam srbi izdajice jedne, nema alaha alo
tisk
13. 01. 2008 01.35
Americani se naj prenehajo vtikovati v Kosovo. Prevec sranja so ze pozrocili na Balkanu. Zacel je Clinton s svojim nelegalnim bombandiranjem Beograda (od Kongresa ni dobil avtorizacije!) in nadaljeval z podpiranje Kosovske osobodilne vojske z vsemi sredtvi. Ameriskega predsednika (tako Clintona kot Busha) je bas brigalo, kaj se dogaja z vsemi na Kosovem, ki niso bili muslimanski Albanci na Kosovem. Ker pa albanski Kosovcani vedo, da imajo hrbet krit s strani Americanov se obnasajo, kot da so upraviceni do vsega kar se jim zahoce in da jim bo vse oprosceno na poti do tega. To je nedopustno! In prav drzave in ljudje, ki jim ni vseeno za Balkan bi se morale postaviti po robu Ameriskega (in drugega) vmesavanja v taka vprasanja!
bogdan2253149@yahoo.com
13. 01. 2008 00.33
tocno , se pravi da moramo biti previdni koga za prijatelja , ker Srbi so ze pokazali kasni so , da krv nije voda pa dokazuje razlika med Hrvati in Srbi.Jaz to v isti kos Siptarje in Hrvate.se spomnem leta 91 so imeli vsi slascicarji in lastniki restevracij na hrvaski obali, ki so bili Albanskega rodu PRVI sahovnice obesene na steni, sodrga je to pa se Piranski zaliv ki je nas in bo vedno Slovenski s Benecijo Istro in Korosko.