Tujina

Dogovor o palestinski vladi

Ramala/Gaza, 23. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Palestinski voditelj Jaser Arafat in mandatar za sestavo palestinske vlade Mahmud Abas sta dosegla dogovor o oblikovanju vlade, med drugim tudi glede imenovanja nekdanjega vodje varnostne službe na območju Gaze Mohameda Dahlana za novega notranjega ministra.

Eden glavnih svetovalcev palestinskega voditelja Nabil Abu Rudejna je medtem pozval k takojšnji predstavitvi mirovnega načrta za Bližnji vzhod. "Po odstranitvi ovir pri oblikovanju nove vlade pozivamo mednarodno skupnost, naj pripravi Izrael k umiku s palestinskih ozemelj, od bližnjevzhodne četverice pa zahtevamo, naj takoj predstavi mirovni načrt," je dejal Rudejna.

V Ramali so se na pogovorih o novi palestinski vladi srečali Arafat, Abas in vodja egiptovske obveščevalne službe Omar Sulejman, ki je posredoval pri odpravi nesoglasij med obema palestinskima predstavnikoma. Pozneje se jim je pridružil še Dahlan, katerega imenovanje za palestinskega notranjega ministra je bilo jabolko spora med Arafatom in Abasom. Arafat je na ta položaj predlagal svojega zaveznika Hanija Al Hasana, Abas pa je zagovarjal imenovanje Dahlana.

Da je bil z Abasom dosežen dogovor, je popoldne potrdil tudi Arafat. Podrobnosti dogovora še niso znane. Seznam ministrov, ki ga mora potrditi 88-članski palestinski parlament, pa naj bi Abas predstavil še danes. Predsednik parlamenta Ahmed Kurej je povedal, da naj bi parlament o tej zadevi glasoval najkasneje v tednu dni, najverjetneje pa v nedeljo ali ponedeljek.

Čas za sestavo vlade še do polnoči

Abas ima sicer do danes opolnoči čas, da parlamentu v potrditev predloži sestavo svoje vlade. Če mu ne bo uspelo, lahko bodisi zaprosi parlament za podaljšanje roka bodisi vrne pooblastilo za oblikovanje nove vlade palestinskemu voditelju Arafatu.

ZDA so vztrajale, da bodo mirovni načrt za Bližnji vzhod, ki so ga pripravile skupaj z Rusijo, Evropsko unijo in Združenimi narodi, javnosti predstavile šele potem, ko bodo Abas in njegov kabinet zaprisegli.

Mednarodna skupnost pozdravlja politični preboj

Solana je že pozdravil palestinsko odločitev
Solana je že pozdravil palestinsko odločitev FOTO: Reuters

Bela hiša se je na današnjo sklenitev dogovora glede sestave palestinske vlade že odzvala. Če je vest o sklenitvi dogovora med Arafatom in Abasom resnična, bi bil to "pozitiven korak", je po poročanju ameriške televizije CNN povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer.

Dogovor je pozdravil tudi visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki je pri tem pozval k čimprejšnji ureditvi izraelsko-palestinskih odnosov. "V EU smo zelo zadovoljni, da je bil dogovor o oblikovanju palestinske vlade dosežen. To bo pripomoglo k napredku mirovnega procesa med Izraelci in Palestinci," je izjavila tiskovna predstavnica Solane Cristina Gallach. Povedala je tudi, da se je Solana danes, tik pred sklenitvijo dogovora o oblikovanju palestinske vlade, po telefonu pogovarjal tako z Arafatom kot z Abasom.

Izraelska vojska nadaljuje z rušenjem

Izrael nadaljuje tudi s kolektivnim kaznovanjem palestinskega prebivalstva (Foto: Reuters)
Izrael nadaljuje tudi s kolektivnim kaznovanjem palestinskega prebivalstva (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Izraelska vojska je z buldožerji porušila hiši dveh predstavnikov palestinskih varnostnih služb na območju Gaze, so sporočili predstavniki palestinskih varnostnih služb. Porušena je bila hiša vodje policijske obveščevalne službe, generala Muse Arafata v kraju Deir al-Balah sredi območja Gaze. Musa Arafat je bratranec Jaserja Arafata. Porušili pa so tudi tudi hišo generala Haža Mutlaka, ki je bil odgovoren za finance palestinskih varnostnih služb na območju Gaze. Nobeden od omenjenih Palestincev v času rušenja naj ne bil v hišah.

Izraelska vojska je od avgusta lani na Zahodnem bregu in območju Gaze porušila več kot 200 hiš Palestincev.

SORODNI ČLANKI