Tujina

Dobrodošlica za posadko Atlantisa

Washington, 11. 06. 2007 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Atlantis se je priključil na Mednarodno vesoljsko postajo, astronavti pa se že pripravljajo na prvi vesoljski sprehod.

Potem ko se je raketoplan Atlantis v nedeljo priključil na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), se danes astronavta James Reilly in Danny Olivas pripravljata na prvi vesoljski sprehod. Med skoraj sedemurnim sprehodom naj bi na postajo pritrdila novo ogrodje za solarne celice. Sprehod naj bi začela ob 19.53 po srednjeevropskem času.

Dobrodošlica ob pristanku na ISS
Dobrodošlica ob pristanku na ISS FOTO: Reuters

Atlantis, ki so ga letos prvič izstrelili v soboto, se je na ISS priključil v nedeljo ob 21.36. Raketoplan je prinesel sestavni del za ISS, sončne celice in zamenjavo za ameriško astronavtko indijsko-slovenskega rodu Sunito Williams, ki je v vesolju preživela šest mesecev.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je zadnjo izstrelitev raketoplana izvedla decembra lani, tokrat pa je šla prvič po letu 2002 v vesolje povsem moška posadka. Odpravo vodi poveljnik Rick Sturckow, v njej pa so še pilot Lee Archambault in člani posadke Patrick Forrester, Steven Swanson, Danny Olivas, James Reilly ter Clayton Anderson, ki bo zamenjal Sunito Williams. Atlantisova misija naj bi trajala enajst dni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.