Tujina

Do sojenja na prostosti

Haag, 10. 02. 2007 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haaško sodišče je odredilo, da se hrvaškega generala Markača ponovno spusti na prostost do začetka sojenja.

Mladen Markač in Ivan Čermak
Mladen Markač in Ivan Čermak FOTO: Reuters

Sodni svet Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije v Haagu v petek po večurni razpravi ni sprejel odločitve o morebitnem navzkrižju interesov odvetnikov treh hrvaških generalov, Anteja Gotovine, Ivana Čermaka in Mladena Markača. Sodišče je le odredilo, da se danes Markača ponovno spusti na prostost do začetka sojenja 7. maja, za Čermaka pa takšne odločitve ni sprejelo.

Sodišče je namreč konec januarja razveljavilo odločitev, da Čermak in Markač na sojenje čakata na svobodi, in odredilo, da obtoženca 8. februarja privedejo v zapor ZN v Scheveningenu. Kot je takrat pojasnilo sodišče, se je za razveljavitev odločilo, ker Čermak ni spoštoval pogojev, ob katerih bi smel na sojenje čakati na svobodi.

Združenje haaških odvetnikov medtem vztraja, da v primeru treh generalov obstaja navzkrižje interesov njihovih odvetnikov. Predsedujoči sodnik Bokone Moloto, ki bi po mnenju združenja moral sprejeti odločitev o morebitni izločitvi katerega od odvetnikov iz primera, je pojasnil, da se sodni svet na očitke ne more odzvati, dokler navzkrižje interesov dejansko ne nastopi.

Vprašanje morebitnega navzkrižja interesov odvetnikov treh hrvaških generalov se je pojavilo minulo jesen. Obramba generala Gotovine, ki sicer nasprotuje povezovanju primera Gotovine s primeroma Čermak in Markač, je takrat med drugim opozorila, da utegne zagovornika generala Markača, odvetnika Miroslava Šeparoviča, pozvati k pričanju, saj je bil v času, na katerega se nanaša obtožnica proti Gotovini, hrvaški pravosodni minister.

Iz petkove razprave je bilo razbrati, da se sodniki nagibajo k temu, da se Šeparovič sam umakne iz primera. "To bi morala biti vaša odločitev," je bil jasen tudi sodnik Moloto.

Čermak in Markač sta skupaj z Gotovino obtožena za zločine med operacijo Nevihta leta 1995, vsi trije generali pa obtožbe zanikajo. Medtem ko so Gotovino po več kot štirih letih na begu 7. decembra 2005 prijeli v Španiji, sta se Čermak in Markač predala takoj po objavi obtožnice.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.