Tujina

Gneča za vpis v žalne knjige

Zagreb, 30. 04. 2007 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po smrti Ivice Račana na Hrvaškem ne bo dneva žalovanja, ker to ni običaj v evropskih državah, je pojasnil hrvaški premier.

Fotografija Ivice Račana, šopek temnordečih rož in žalna knjiga.
Fotografija Ivice Račana, šopek temnordečih rož in žalna knjiga. FOTO: dnevnik.hr
Zdravniki so včeraj sporočili, da se je stanje Ivice Račana naglo poslabšalo, umrl pa je zaradi odpovedi vitalnih organov.

Na Iblerovem trgu pred sedežem stranke SDP, ki jo je včeraj umrli nekdanji hrvaški premier Ivica Račan vodil 17 let, se je zbrala množica državljanov, ki se želijo vpisati v žalno knjigo. Včeraj se je od 13. ure, ko so knjigo odprli, do 20. ure vpisalo več kot 500 hrvaških državljanov. Najbolj pogoste besede, s katerimi žalujoči opisujejo Račana, so: pošten, preprost, skromen in toleranten. Na sedež SDP je včeraj prispelo več sto sožalnih telegramov, faksov in spletnih pisem.

Več o življenju Ivice Račana ...

Sožalja visokih državnih funkcionarjev ...

Žalno knjigo so odprli tudi v saboru, v njo pa se je prvi vpisal predsednik sabora Vladimir Šeks. V žalno knjigo vlade pa se je posvetilo prvi vpisal premier Ivo Sanader. Žalna slovesnost, ki se je bodo udeležili tako državni kot svetovni visoki funkcionarji, bo v sredo dopoldne v koncertni dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu, hrvaški sabor pa bo imel v četrtek žalno sejo.

Črna zastava na sedežu SDP
Črna zastava na sedežu SDP FOTO: dnevnik.hr

Žalno knjigo so odprli tudi na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani. Kot so povedali, se bo v knjigo mogoče vpisati v četrtek in petek med 10. in 12. ter 14. in 16. uro v prostorih veleposlaništva na Gruberjevem nabrežju 6. Ob smrti Račana je sožalje izrekel tudi predsednik državnega sveta Janez Sušnik, ki je v pismu Šeksu zapisal, da je bil Račan politik, čigar politična modrost in zazrtost v prihodnost bosta ostali v zgodovini zapisani kot temelja, s katerima je Hrvaška dobila priložnost, da se razvije v sodobno demokratično državo.

Sanader je sporočil, da dneva žalovanja zaradi smrti Račana, ki je po večmesečnem boju z rakom umrl včeraj ob 3.05 uri v zagrebškem kliničnem centru, ne bo. "Preverili smo, kakšen je običaj v Evropi ob smrti nekdanjih premierov. Evropske države, po katerih se zgledujemo, ne predvidevajo dneva žalovanja za nekdanjimi predsedniki vlade," je pojasnil.

Podpredsednica SDP, Željka Antunović, pri vpisu v žalno knjigo.
Podpredsednica SDP, Željka Antunović, pri vpisu v žalno knjigo. FOTO: dnevnik.hr

Račanovega pogreba se bodo na željo pokojnika udeležili zgolj njegovi najbližji družinski člani in prijatelji. Seznam udeležencev na pogrebu je umrli hrvaški politik spisal pred smrtjo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
30. 04. 2007 17.57
Pa saj še niso v Evropi