Tujina

Diskriminacija članic EU

Praga, 16. 09. 2006 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Višegrajska skupina se je ob koncu srečanja zavzela za vstop držav v schengensko območje do leta 2007.

EU ne spoštuje vedno načela enakosti, je v zvezi z različno obravnavo starih in novih članic povezave dejal Kaczynski in se pri tem zavzel za to, da v EU ne bi več imeli glavne besede le Nemčija in Francija, ki bi se jim tu in tam pridružili Velika Britanija in Italija.

Predsedniki Češke, Poljske, Madžarske in Slovaške so se ob koncu dvodnevnega srečanja višegrajske skupine v mestu Lany pri Pragi zavzeli za vstop svojih držav v območja schengna v letu 2007, in to kljub temu, da je Evropska komisija ta teden že sporočila, da širitve območja brez meja ne bo oktobra leta 2007, kot je bilo sprva načrtovano. "Pomembno je, da se ne strinjamo z odlogom," je v zvezi z zamudo pri širitvi schengna dejal poljski predsednik Lech Kaczynski.

Višegrajska skupina je sicer še pozvala ZDA, naj ukine vizumsko obveznost za državljane držav skupine
Višegrajska skupina je sicer še pozvala ZDA, naj ukine vizumsko obveznost za državljane držav skupine FOTO: Reuters

Vstopa novih članic unije v schengen naj ne bi bilo pred letom 2009, poudarjajo diplomatski viri, s čimer pa se ni strinjal madžarski predsednik Laszlo Solyom. "Strinjali smo se, da morajo biti naše države znotraj meja schengna do konca leta 2007," je dejal Solyom, pri čemer je celotna skupina odložitev širitve označila za diskriminacijo ter Bruselj pozvala, naj se drži začrtanega urnika širitve.

Čeprav so se šefi držav višegrajske skupine zavezali k tesnejšemu sodelovanju na ravni Evropske unije, pa do evropske ustavne pogodbe niso imeli podobnega mnenja. Podprl jo je le Solyom, medtem ko so njegovi ob tem molčali. Boj novih članic za enakopravnost v EU je zelo naporen, zato je skupen nastop tolikanj pomembnejši, je ob tem menil Kaczynski, slovaški predsednik Ivan Gašparovič pa je opozoril, da bodo lahko države višegrajske skupine svoje interese v EU uveljavile le skupaj.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
16. 09. 2006 20.26
Glede na to, kako poslujejo veleposlanistva Slovenije v Aziji, Slovenija se leta 2019 ne bo pripravljena na Schengen... Avstrijsko veleposlanistvo izda vizum v 3 dneh, slovensko pa v 2 mesecih...