Tujina

Direktorji podjetij s pomočjo ne bodo nagrajeni

New York, 22. 10. 2009 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame bo sedmim podjetjem, ki še niso vrnila proračunske finančne pomoči, naročila, naj krepko znižajo letošnje plače in druga izplačila najbolje plačanim direktorjem.

Wall Street
Wall Street FOTO: Reuters

Ukrep naj bi finančno ministrstvo ZDA objavilo v prihodnjih dneh, je pa posledica ogorčenja ameriške javnosti, ki se je v zadnjem času spet povečalo, ko so finančna podjetja z Wall Streeta, kot je na primer Goldman Sachs, naznanila milijarde dolarjev porabe za plače in druga izplačila zaposlenim.

Ameriško gospodarstvo je še vedno v krizi, dobro pa se godi le finančnim podjetjem z Wall Streeta, ki so bila v veliki meri odgovorna za izbruh finančne krize. Obamov svetovalec David Axelrod je v nedeljo na televiziji ABC dejal, da so postopki družb z Wall Streeta žaljivi. Naročil jim je, naj pomislijo, kaj počnejo, in ne pozabijo, da so lani viseli nad prepadom, pred katerim so jih rešili davkoplačevalci.

Bela hiša javnosti ne more posredovati plač direktorjev v večini podjetij, ki niso javna. Lahko pa ukrepa pri tistih podjetjih, ki so dobila proračunsko pomoč v okviru 700 milijard dolarjev vrednega reševalnega paketa za finančni sektor.

Glavni akter pri tem je pooblaščenec finančnega ministrstva Kenneth Feinberg, ki ima pravico posredovati glede plač in drugih izplačil. Trenutno naj bi šlo le za sedem podjetij, ki so dobila največ pomoči. To so banka Bank of America, zavarovalnica American International Group (AIG), banka Citigroup, avtomobilsko podjetje General Motors in njegova družba za avtomobilska posojila GMAC ter avtomobilsko podjetje Chrysler in njegova družba za avtomobilska posojila Chrysler Financial.

Znatno znižanje plač

Dolarji
Dolarji FOTO: Reuters

Plače bodo morali znižati za do 90 odstotkov. Izplačila naj bi skupaj padla za 50 odstotkov. Pri zavarovalnici AIG, ki je zaradi malverzacij v oddelku za finančno poslovanje med najbolj odgovornimi za krizo, naj bi bile plače direktorjem omejene le na 200.000 dolarjev na leto. Direktorji, ki bodo hoteli doslej samoumevne privilegije, kot je plačilo članarine v elitnem podeželskem klubu, letalo ali avtomobil s šoferjem, bodo morali za to prositi vlado oziroma Feinberga.

Podjetja napovedi ukrepa ne komentirajo, administracija pa želi miriti ogorčenje javnosti, vendar pa nekateri gospodarski analitiki menijo, da bo to šlo na škodo omenjenih podjetij. Banka Goldman Sachs, ki je hitro poplačala pomoč vlade, bo namreč lahko "ukradla" sposobne direktorje s precej višjo plačo, saj so za kompenzacije pri tej banki, ki ima dobre zveze z administracijo, dali na stran že več kot tri milijarde dolarjev.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
15. 01. 2010 14.57
Mislil sem: Le plačanec precednik ne sme biti. !
JanezNovakJohn
15. 01. 2010 14.56
Dober je tale Obama. Veliko si upa. Marsikateri svetovni predsednik se od njega lahko kaj nauči. Pa saj so stvari enostavne. Le jajca je treba imeti.
rok18488
22. 10. 2009 11.59
joj omejili so jim plače na samo 200.000 $?? bogi direktorji... kaj bojo pa jedli???
Dejan Zajebancije
22. 10. 2009 10.22
In kako je s tem pri nas? Poleg visokih plač si izplačujejo še astronomske nagrade?! BANDA! Če firma fura dobro, naj imajo visoke plače in nagrade, ker si to zaslužijo. Ko gre pa slabo, pa naj oni najprej pri sebi zategnejo, ker to je signal, da ne vodijo dobro! TO JE BISTVO INDIVIDUALNE POGODBE. Visok riziko. Ko gre dobiš zelo veliko, ko pa ne gre pa dobiš zelo malo. Ampak pri nas to vodilni razumejo samo enostransko... In ko zmanjka denarja, začnejo rezat tam, kjer se to naredi zadnje...
HellWolf
22. 10. 2009 10.12
Pametno... tisti ki so firme zavozl pa nej si odrežejo mal manjši kos kruha. Vlečt bajne nagrade in živet na državni pomoči pač ne gre skupi... upam da se bo nekega dne to nrdil tut pr nas. Pa ka ko pr nas en zavozi firmo pol pa še dobi nagrade da glava peče.