Tujina

'Diplomacija potrebuje več časa'

Atene/Beograd, 22. 12. 2007 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministri Romunije, Bolgarije in Grčije se strinjajo, da je priključitev balkanskih držav EU eden od ključnih dejavnikov pri stabilizaciji regije.

Romunija, Bolgarija in Grčija so danes pozvale vse vpletene strani, naj dajo diplomaciji več časa, ko gre za reševanje kosovskega konflikta. Zunanji ministri treh držav so se na srečanju v Atenah, po katerem so tudi oblikovali skupno izjavo, pogovarjali približevanju ostalih balkanskih držav EU. Strinjali so se, da je možnost priključitve balkanskih držav EU eden od ključnih dejavnikov pri stabilizaciji regije.

"Diplomaciji moramo dati vse možnosti, da bi bila rešitev kosovskega vprašanja izvedljiva," je dejala grška zunanja ministrica Dora Bakojani, z njo pa sta se strinjala tudi zunanja ministra Bolgarije in Romunije. Ob robu srečanja so se ministri tudi strinjali, da bi razglasitev neodvisnosti Kosova povzročila precedens za težnje po odcepitvi tudi drugod v regiji.

"Nihče noče Srbije postavljati pred dilemo, da izbira med vstopom v EU in vztrajanjem pri neodcepitvi Kosova. To sta dve ločeni vprašanji in vsako povezovanje srbskega pridruževanja EU z napredkom na Kosovu bi bilo napačno in neproduktivno," je dodala Bakojanijeva.

V Grčiji nasprotujejo samostojnosti Kosova, v kolikor bi jo albanska skupnost razglasila enostransko. Bojijo se namreč, da bi tako dejanje spodkopalo krhko stabilnost Balkana. Bolgarija je zamisli o neodvisnosti pokrajine bolj naklonjena, vendar zunanji minister Ivajlo Kalfin ni odkrito izrazil nestrinjanja s svojima kolegoma iz Grčije in Romunije. Strinjal pa se je s trditvijo, da rešitev, ki ne temelji na soglasju, ni dobra.

Dan D se bliža

Kosovo naj bi neodvisnost razglasilo 6. februarja, danes piše srbski tisk, sklicujoč se na dobro obveščene diplomatske kroge v Parizu in Beogradu. Po pisanju časnika naj bi novonastalo državo kot prve priznale ZDA, sledile pa naj bi jim Italija, Francija in Velika Britanija. Nato naj bi se tem državam pridružile še Slovenija kot predsedujoča EU ter Avstrija in Albanija.

Uvod v priznanje Kosova naj bi bilo zasedanje zunanjih ministrov EU, načrtovano za 28. januar. Na njem naj bi uradno potrdili odločitev o napotitvi misije EU na Kosovo, to pa bi pomenilo oživitev načrta Marttija Ahtisaarija o nadzorovani neodvisnosti Kosova.

Srbski premier Vojislav Koštunica pa je danes dejal, da bi morala Srbija prekiniti približevanje EU, dokler ta ne bo spremenila svoje politike glede vprašanja prihodnjega statusa Kosova. Srbski premier meni, da Beograd z EU ne bi smel podpisati sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, če unija ne bo prenehala s prizadevanji za samostojnost Kosova.

Koštunica naj bi z blokado nadaljnjega približevanja EU in zvezi Nato pogojeval tudi podporo srbskemu predsedniku Borisu Tadiću na predsedniških volitvah, ki bodo konec januarja. Če Tadić takšnega stališča ne bo podprl, Koštunica napoveduje bojkot predsedniških volitev, še poročajo beograjski mediji.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trip
23. 12. 2007 14.01
ja ob industriji sladoleda, droge, prostitucije in takšnega ali drugačnega kriminala... imajo šiptarčki tudi bogato zgodovino in sicer srbsko zgodovino, saj je kosovo zibelka srbske civilizacije.. sam škoda da bojo vse to uničili, kar že delajo s pravoslavnimi cerkvami, manastiri, ...
lived
23. 12. 2007 10.08
Sej mi ji vseeno kaj bo s tem Kosovom! Samo bi prosil, da mi nekdo razloži, kako bo ta država funkcionirala? Majo sploh kaj proizvodnje ali možnost turizma al bilo kaj da bodo nekaj delali. P.S.: pa prosim ne mi s takimi, industrija sladoleda.
proletariat@email.si
23. 12. 2007 01.33
Kaj to zdaj pomeni da se bojo Albanci in Srbi stepli za Kosovo na koncu pa se oboji skupaj prikljucili EU?
Prvo Bore
22. 12. 2007 20.44
Bolj so kulturni, kot pa naša diaspora ali as driska iz Avstralije in Argentine. Imaš prav inexslo
inexslo@hotmail.com
22. 12. 2007 19.53
nimam nič protii tem narodom, samo kaj , ko imajo tak odnos do vsega.določeni osebki teh narodov v sloveniji so bolj kulturni ni tralala od marsikaterega slovenca
inexslo@hotmail.com
22. 12. 2007 19.51
tone, kaj pa tole?? slovenija je 2004 šla v eu, po 3 letih dobila evro po 4 schengen, če ne bi slovenci bili tako sitni bi se schengen oddaljil še za kako leto. npr. estonija, češka sta v eu od 2004 pa še zdaj nimata evra. še nekaj časa ne, zdaj pa pojdimo na tvojo preljubo jugo.hrvaška v eu okoli 2012, če bo nadaljevala s takšno politiko *najjači smo*srbija če bo še tako branila kosovo okoli 2014-potem slovenci so potrebovali za evro schengen 4 leta(stem, da smo kao najuspešnejši glede na druge)srbija dvomim, da bo tako hitro vse dosegla, potem, je pa še tu makedonija, ter bih, ki je še 100 let za srbijo, tako, da ne govori balkan leta 2020!!stem, da je albanija tudi balkan.tukaj se pa realnost konča
Uroš S.
22. 12. 2007 19.47
"Ve pa se, da so prebivalci Kosova in Albanije en narod, ki si želi živeti v eni državi. Imamo en jezik, eno tradicijo in eno vero,« je pojasnil Hasani." Rupel : "zaradi podobnosti, Slovenia ter Kosovo :) Kje kdo vidi podobnost z albansko manjsino v Srbiji ter pravice Slovencev do ustanovitve lastne drzave? razen njega seveda :) Vsa celinska Evropa se mu smeje haha
Tonček Balonček
22. 12. 2007 18.33
Čisto teoretično: Stanje leta 2020: ves Balkan je v Evropi, v šengnu. z evrom in z vsemi možnimi hipermarketi, TV postajami, mobiteli in e vem še s čim! Ali bi bilo kaj drugače, kot če Jugoslavija sploh ne bi razpadla in bi se vse skupaj pripojilo, seveda po dolgotrajnih pogajanjih, ki bi s ezačela leta 90, izpogajanjih, izkopavanjih kosti, obžalovanjih, spravah, brez Rupla, Janše, Drnovška, Kučana in še koga. Par stotisoč manj bi bilo mogoče mrtvih! Če si želimo ali ne, spet bomo skupaj. Ko poslušam govore našega vodje, me njegove besede spominjajo na Dolančeva, Titove, Popitove, Stanovnikove, Kardeljeve, Pijadejeve in še od koga! Vidi se njegova vzgoja, šola , izkušnje in vizionarstvo, ne pomaga nič, usojeni smo si!!! Če mu še kaj ni jasno, ga bodo pa prepričali zahodni voditelji, papež pač tu nima nobene besede, razen pri vračanju premoženja!
Tonček Balonček
22. 12. 2007 18.13
Vsi smo vedeli, da večina ljudi spet pogreša Jugoslavijo, mogoče v drugačni obliki, pa evndar gre za jugonostalgijo. Tudi Janša je danes omenjal te zadeve, neke širitve nanosrednji Balkan in podobno. Meni je to odvratno, saj smo ravnoikar govorili, da smo zdaj na Zahodu in da je ta Balkan adijo! Zdajs em zmeden kot elta 48, ko smo se ves čas borili za komunizem, potem je pa Tito kar naenkrat Stalinu rekel NE! Pa kaj zdaj, saj to smo imeli že pred 20 leti, razen Romunov, Bolgarov, Moldavcev in Turkov!!
mikis@mail386.com
22. 12. 2007 18.04
Namreč vsi vodilni politiki narodov , ki živijo južno od Kolpe so pretežno pač patološki prepirljivci in lažnjivcii , ki razumejo samo svoj prav, in vedno ga poizkušajo uresničiti samo z nasiljem in prevlado . Žal se rajši gledajo preko puških cevi, kor bi pa sedli za mizo ter se v miru pogovorili o problemih, ki jih tarejo. Kakor je videti iimajo nekaj takega za sramotno in strahopetno dejanje. Zato jim pa vedno velesile krojijo usodo.Še kako potrebna je Balkanska mirovna konferenca, kjer bi si balkanski naarodi sami pisali svojo prihodnost, brez pištole na sencih ali noža za vratom
trip
22. 12. 2007 17.37
kriv je Milošević in njegova debilna politika ki je poslala Srbijo stoletje nazaj! Kosovo pa je le še tumor v Srbiji, katerega je bolje odstraniti.. potem pa zgraditi 4m zid vzdolž celotne meje s Šiptarčki, da si ne zagrabijo še več ozemlja... naj pridejo raje v EU oziroma kar k nam v Slovenijo.. hmm, ne vem kateri biznis bodo imeli.. kebabov je že preveč!! slastičarn tud.. bojo že nekako.. na Hrvaški imajo ob celi obali picerije, slastičarne, zlatarne... tja kjer jaz hodim (ne bom imenoval kraja; 30min vožnje J od Reke) imajo monopol v celem mestu.. ena sama slastičarna in zlatarna ni več hrvaška, vse so jim pokupili, vse! in to ni osamel primer.. zdaj pa le podpirajte te, te,... mater ni drugega..PODGANE... da se še tukaj namnožijo...fuj zgodba s kosovom pa nas kajkmalu čaka še v Makedoniji!!! vesele praznike!!!
Rijad Proši?
22. 12. 2007 17.01
Mislim, da je cilj velikih sil, da se Srbija med sabo zjebe. Za kar so si seveda sami krivi.
Johny B ?ati?
22. 12. 2007 16.55
BOGAMI SLABO SE JIM PIŠE
johndoe35
22. 12. 2007 16.16
Biče rata kažu svi ..al ja ču umrijeti od....