Tujina

Dialog proti nasilju

Seattle/Peking, 13. 04. 2008 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dalajlama je pozval k upanju v prihodnosti in dialogu po stoletju prelivanja krvi. Medtem so v Tibetu aretirali devet menihov.

Dalajlama
Dalajlama FOTO: Reuters

Tibetanski duhovni vodja dalajlama je med obiskom v ZDA v okviru konference sočutja nastopil na stadionu v Seattlu. Tam je njegove besede o upanju, da se bo vzpostavil dialog in ustavilo prelivanje krvi, poslušalo 50.000 ljudi.

Dalajlama
Dalajlama FOTO: Reuters

Dalajlama v svojem govoru ni omenil aretacije tibetanskih menihov. Policija je namreč aretirala devet menihov, ki jih sumijo povzročitve eksplozije. Bombo naj bi podtaknili v prostorih lokalne vlade v kraju Gyanbej 23. marca. Menihi iz samostana Tongxia naj bi se se z motornimi kolesi pripeljali do poslopja lokalne vlade in tam podtaknili doma narejeno bombo, nato pa pobegnili.

Pred govorom dalajlame je tibetanski menih lama Tenzin Dhonden zbrani množici povedal, da Tibet želi le avtonomijo. "Dopustitev avtonomije bi bila dobra za Tibet in tudi za Kitajsko, vendar avtonomija zahteva obvezo Kitajske k dialogu," je povedal Tenzin Dhonden.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
14. 04. 2008 09.15
Saj pa je Kitajska ze 1000xkrat rekla, da se lahko menijo s njim kadarkoli hoce in kjerkoli hoce, ampak pod pogojem, da prizna Tibet in Tajvan kot nerazdruzljiv del Kitajske. Tak kot šiptarji ... danes o avtonomiji, jutri pa odcepitev. Pa, kaksno prelivanje krvi? Kje so dokazi kaksnega genocida? Zatiranja? Pa ne mi zdaj ven prit s aretacijami tistih, ki vandalirajo po mestih, ker s tem izkazujejo svoj bes do Kitajske. Če bi vse to s genocidom in zatiranjem res bilo, ali ne mislite da bi potem tam bila ze drzavljanska vojna, ali pa bi narod bil komplet izbrisan?