Tujina

Devet ranjenih v napadu na Kosovu

Priština, 04. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V streljanju v neki restavraciji v središču kraja Peč na zahodu Kosova je bil v soboto zvečer ranjen nekdanji poveljnik razpuščene OVK Tahir Zemaj in sedem drugih oseb iz njegove družbe, med njimi tudi njegovi varnostniki. Motivi napada pa še niso znane.

Neznanci so v restavracijo najprej izstrelili granato, nato pa na goste začeli tudi streljati, je dejal tiskovni predstavnik mednarodnih sil na Kosovu (KFOR). Granata, po prvih preiskavah protitankovski minomet, ni eksplodirala. Ranjence so oskrbeli v bolnišnici v Peči in niso v življenjski nevarnosti.

Mednarodna skupnost ima sodeč po zadnjih nasilnih napadih na Kosovu še veliko dela
Mednarodna skupnost ima sodeč po zadnjih nasilnih napadih na Kosovu še veliko dela FOTO: Reuters

Predstavnik KFOR je še dejal, da so se storilci odpeljali v dveh avtomobilih, enega pa so kasneje našli sežganega. Pripadniki KFOR pa so v nekem drugem avtomobilu aretirali tri moške, ki naj bi ustrezali opisom očividcev. Motivi in okoliščine napada pa še niso znane.

Tahir Zemaj je bil eden vodilnih poveljnikov OVK in pripadnik tako imenovanih Oboroženih sil Republike Kosova, ki jih je nekdaj oblikovala kosovska vlada v izgnanstvu. Znano je tudi, da je bil Zemaj blizu Demokratični zvezi Kosova predsednika Ibrahima Rugove in da se je znašel v nesoglasju z drugimi poveljniki OVK. Pred kratkim je Zemaj izrazil željo, da bi v kabinetu Rugove postal svetovalec za varnostna in obrambna vprašanja.

Prištinski dnevnik v albanščini Bota Sot navaja, da naj bi šlo v napadu za uničenje političnih nasprotnikov. Objavil je tudi izjavo enega od ranjenih, Ramiza Muriqija, da gre za delo skupine, ki nasprotuje kosovskim institucijam. Napad v Peči je drugi napad na Kosovu ta teden. V sredo sta bila ranjena dva ameriška vojaka enot KFOR, ko so neznanci v Kraju Klokot razstreljevali zapuščene srbske hiše.

SORODNI ČLANKI