Tujina

Najmanj 23 mrtvih po petkovi molitvi v Dari

Damask/Sana, 08. 04. 2011 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med protesti v sirskem mestu Dara je bilo ubitih najmanj 17 ljudi, ki so demonstrirali proti režimu Bašarja al Asada. Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh pa je zavrnil predlog zalivskih držav o posredovanju.

Dara je prizorišče demonstracij, vse odkar so pred mesecem dni policisti prijeli otroke, ki so pisali protirežimske grafite.
Dara je prizorišče demonstracij, vse odkar so pred mesecem dni policisti prijeli otroke, ki so pisali protirežimske grafite. FOTO: Reuters

Med protirežimskimi protesti v Dari na jugu Sirije je bilo danes ubitih najmanj 23 protestnikov, številni pa so bili po trditvah očividcev ranjeni. Po petkovi molitvi je v več sirskih mestih prišlo do demonstracij proti režimu Bašarja al Asada.

Reuters poroča, da so na demonstrante v Dari začele streljati varnostne sile, pri čemer so umrli trije ljudje. Prebivalci poročajo o mlakah krvi in truplih na cesti, na protestnike pa naj bi s streh streljali ostrostrelci. Eden od očividcev je povedal, da je pomagal nositi mrtve in ranjene v bolnišnico, kjer so doslej našteli 17 trupel.

''Ranjenih sorodnikov v teh okoliščinah nihče ne upa peljati v bolnišnico, ampak jih vozimo domov,'' je po telefonu za agencijo Reuters dejal prebivalec. Protestniki se bojijo, da bi jih v bolnišnici utegnila aretirati policija ali notranja obveščevalna služba.

Protestniki so v Dari spet zažgali sedež stranke Baath, ki Siriji vlada vse od državnega urada leta 1963, ter razbili kip Basila al Asada, starejšega brata predsednika Bašarja al Asada, ki je umrl v prometni nesreči leta 1994.

Sirska državna televizija je pokazala posnetke poboja protestnikov, na katerih je mogoče videti maskirane strelce, poročala pa je tudi, da so "oborožene skupine" v Dari ubile 19 pripadnikov varnostnih sil.

"Smrt je boljša od ponižanja," so vzklikali protestniki, kot so zapisali aktivisti na straneh družabnih omrežij Facebook in Twitter pod naslovom Sirska revolucija 2011. Po besedah predstavnika sirske opozicije v Damasku je Dara, ki je bila od 15. marca večkrat prizorišče krvavih protestov, brez telefonskih povezav.

Sirske oblasti so razgnale shod 2000 ljudi v mestu Hama, prizorišču sunitske vstaje in masakra leta 1982, v katerem je bilo pobitih okoli 20.000 ljudi.

Do protestov je prišlo tudi na zahodu v mestu Homs, streljanje pa je bilo mogoče slišati v predmestju Harasta, kjer protesti trajajo že vrsto dni.

V Siriji je danes protestiralo tudi na tisoče Kurdov, ki so zahtevali svobodo. Do protestov prihaja le dan po tem, ko je predsednik Bašar al Asad prebivalcem kurdskega porekla podelil državljanstvo. "Nočemo državljanstva, hočemo svobodo," so vzklikali. Sirskim Kurdom, ki predstavljajo večino na severovzhodu države, je namreč Damask po spornem popisu prebivalstva skoraj pol stoletja odrekal pravico do državljanstva.

V Dari so pretekli mesec demonstracije izbruhnile, potem ko je policija aretirala otroke, ki so pisali protirežimske grafite, navdahnjene z ljudskima vstajama v Tuniziji in Egiptu.

Saleh zavrača načrt, ki vključuje njegov odstop

Do kdaj bo Saleh vztrajal, je odvisno do tega, koliko podpore mu je ostalo.
Do kdaj bo Saleh vztrajal, je odvisno do tega, koliko podpore mu je ostalo. FOTO: Reuters

"Naša moč prihaja od moči našega velikega naroda, ne od Katarja ali kogar koli drugega. To je očitno vmešavanje v zadeve Jemna," je pred več tisoč zbranimi privrženci v Sani dejal jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh.

Množica protivladnih protestnikov med petkovo molitvijo
Množica protivladnih protestnikov med petkovo molitvijo FOTO: Reuters

Saleh se je s tem odzval na izjave katarskega premierja Šejka Hamad bin Jasema al Tanija, ki je v četrtek dejal, da člani Sveta za zalivsko sodelovanje (GGC) "upajo, da bodo dosegli dogovor z jemenskim predsednikom, da ta odstopi".

Člani GGC, ki ga sestavlja šest arabskih monarhij v regiji, so jemenskim predstavnikom predlagali, da Saleh odstopi in oblast prenese na prehodni nacionalni svet, ki bi ga sestavljali vodilni politični in plemenski predstavniki Jemna. V zameno pa bi Salehu in njegovi družini zagotovili zaščito.

Na ulicah prestolnice Sana je danes znova protestiralo na tisoče privržencev kot tudi nasprotnikov Salehovega režima. Med spopadi s policijo je bilo poškodovanih na desetine protestnikov, ki zahtevajo Salehov odstop, poroča Reuters, ki pa ne navaja števila žrtev.

V jemenskem mestu Taiz sta v spopadih med protestniki in policijo umrli dve osebi, 25 jih ima strelne rane, 200 pa jih je poškodoval solzivec.

Po navedbah očividcev in zdravniških virov je bilo od izbruha protestov proti režimu predsednika Saleha, ki je na oblasti od leta 1978, v Jemnu konec januarja ubitih 125 ljudi.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ekskluziv.scena
08. 04. 2011 22.38
Kolikor vem iz prve roke, se protesti dogajajo v predmestjih in so zelo maloštevilčni. Istočasno se organizirajo tudi provladni shodi, ki so zelo številčni. Za Reuters pa tako ali tako vemo...
ekskluziv.scena
08. 04. 2011 22.26
Na sliki spodaj je lahko marsikaj. Recimo provladni shod...
slovenija-tone
08. 04. 2011 19.11
zamaskirane strelce je pa najela britanska kraljica in pa cia
BogatunLOL
08. 04. 2011 16.32
ASAD nikoli ni bil pretirano naklonjen zahodi in obratno... BIN LADEN nikoli ni bil naklonjen ŠIITOM.... Za izrael pa je SIRIJA GLAVNI nasprotnik! Zaključek je jasen - DRUŽNO RAZBIJANJE ŠE ENE DRŽAVE in USTVARJANJE KAOSA!!!