Tujina

Delovne brigade za državljanski čut britanske mladine

London, 15. 08. 2011 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.V./STA/Reuters
Komentarji
44

Britanski premier David Cameron napoveduje, da bodo morali vsi britanski 16-letniki služiti v nevojaškem programu nacionalnih delovnih brigad. S tem naj bi rešili problem ''odtujene, jezne mladine''.

Britanski premier se je v govoru v nekem mladinskem centru odzval na nedavne izgrede.
Britanski premier se je v govoru v nekem mladinskem centru odzval na nedavne izgrede. FOTO: Reuters
Govor, ki ga je britanski premier imel v nekem mladinskem centru v Witneyju na jugu Anglije, večina komentatorjev ocenjuje kot do zdaj najpomembnejšo napoved prihodnje politike trenutne britanske vlade, odkar so izgredi v Londonu, Birminghamu, Manchestru in drugih angleških mestih zahtevali pet življenj ter povzročili za 200 milijonov funtov škode (230 milijonov evrov). Policija je sicer pridržala več kot 2100 ljudi.

David Cameron si je Nacionalni državljanski servisni program zamislil kot odgovor na plenjenje in požiganje v več večjih britanskih mestih, kakršnemu smo bili priča pretekli teden. Ta program, ki med drugim predvideva obvezno udeležbo vseh 16-letnikov v nekakšnih delovnih brigadah, naj bi bil po Cameronovih besedah, ki jih navaja Mail online, del prizadevanj vlade za ''ponovno zavzetje ulic naše države''.

Z izgredi so izbruhnili na dan desetletja stari socialni problemi, ki morajo biti "opozorilni klic" za državo, je dejal premier. Njegova vlada naj bi pripravila nove politične smernice, s katerimi se bodo lotili lenobe, neodgovornosti in sebičnosti, ki so, kot je prepričan Cameron, spodbudile nedavne izgrede.

Kako do več policistov ob krčenju sredstev za policijo?

Boj proti ''moralnemu propadu'' britanske družbe vključuje tudi preučitev razmer na šolah in sistema socialne pomoči, preverili pa bodo tudi, ali so družine s težavami in odvisniki deležni zadostne pomoči. Po poročanju Mail online naj bi Cameron priznal tudi, da so oblasti izgubile nadzor nad tolpami. ''Gre za obsežen kriminalni virus, ki je okužil ulice in hiše širom naše države,'' je dejal Cameron in napovedal izkoreninjenje ''tolp in kulture prestopništva''.

Po besedah britanskega premierja njegova država na ulicah potrebuje več policistov, kar bo ob napovedanem krčenju sredstev za policijo v okviru varčevalnih ukrepov britanske vlade najbrž težko doseči. Cameron omenja prerazporeditev policistov, a kritiki britanskega premierja poudarjajo, da bo prerazporeditev iz pisarn na ulice oslabila enote policije, ki se ukvarjajo z nasiljem v družini in z zaščito otrok.

Cameron si po poročanju britanske BBC želi tudi ''hitrejše in daljnovidnejše'' ukrepanje pri načrtih pomoči šolam. Te se namreč soočajo s težavami, kako disciplinirati učence, ki kršijo pravila o dovoljenem vedenju.

Pristojni ministri bodo tudi ponovno preučili zakonodajo o človekovih pravicah in tisto, ki ureja področje zdravstva in varnosti, ki je bila po Cameronovih besedah ''izkrivljena'' in napačno predstavljena na način, ki je spodkopal osebno odgovornost posameznika.

Vdor v stanovanje v londonskem Pimlicu
Vdor v stanovanje v londonskem Pimlicu FOTO: Reuters

Mladina nezadovoljna z govorom – za izgrede kriva poglabljajoča se neenakost

Cameron je izgrede pripisal družbi, v kateri očetje zapuščajo družine in v kateri se tolpe rogajo zakonu, ljudje pa zavračajo odgovornost za svoja dejanja. Med govorom v mladinskem klubu mu je mladina segala v besedo s pripombami. Te so premierju sporočale, da so za izgrede krivi krčenje javnih sredstev, neenakost in zvišanje šolnin, ki bo po njihovem prepričanju še povečalo prepad med revnimi in bogatimi.

''Cameron obtožuje vsakogar razen sebe,'' je po njegovem nastopu dejala 17-letna brezposelna Jane Parkinson. ''Bogati so vedno bolj bogati, revni pa zmerom revnejši. Želela bi si študirati, a me od tega odvračajo šolnine,'' pravi.

"Rokohitrstvo" namesto nacionalne razprave o vzrokih

Vodja opozicijskih laburistov Ed Milliband je britanskega premierja že obtožil, da se zateka k ''rokohitrskim trikom''. Po njegovem mnenju se Cameron zgolj odziva na nasilje in zavrača globljo analizo dejanskih vzrokov za izgrede.

''V preteklih dneh smo slišali že za vse mogoče: vodni topovi, superpolicaji, vsakodnevne racije pri pripadnikih tolp in danes smo bili deležni še več rokohitrstva. Premier, ki je trdil, da je pravilni odgovor objem huligana s kapuco, sedaj trdi, da se odgovor skriva v reformi zdravstvene in varnostne zakonodaje,'' je dejal Milliband.

Vodja opozicije je po poročanju BBC pozval k ''nacionalni razpravi'' o vzrokih izgredov, pristojne ministre pa obtožil spodkopavanja policije. Do tega naj bi po Millibandovih besedah prišlo tako, da si je vlada ''prisvajala zasluge za operacijske odločitve, ki so se izkazale kot dobre, medtem ko je za tiste, ki se niso, morala krivdo nase prevzemati policija''.
 

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
16. 08. 2011 13.15
"da bodo morali vsi britanski 16-letniki služiti v nevojaškem programu nacionalnih delovnih brigad. S tem naj bi rešili problem ''odtujene, jezne mladine''." Pa ja de, ne le, da jih bodo še bolj odtujili, spremenili jih bodo v ... Interesi tega politika so že tako sumljivi, morda bi si prebrali članek: 'Londonski neredi - Alat Novog svjetskog poretka'. "Cameron omenja prerazporeditev policistov, a kritiki britanskega premierja poudarjajo, da bo prerazporeditev iz pisarn na ulice oslabila enote policije, ki se ukvarjajo z nasiljem v družini in z zaščito otrok." Temu se reče začaran krog. "Pristojni ministri bodo tudi ponovno preučili zakonodajo o človekovih pravicah in tisto, ki ureja področje zdravstva in varnosti, ki je bila po Cameronovih besedah ''izkrivljena'' in napačno predstavljena na način, ki je spodkopal osebno odgovornost posameznika." Hmmmm, ... "Po njegovem mnenju se Cameron zgolj odziva na nasilje in zavrača globljo analizo dejanskih vzrokov za izgrede." Sevadm saj sledi določenim interesom, ...morda bi si prebrali članek: 'Londonski neredi - Alat Novog svjetskog poretka', potem bo morda marsikomu jasno, kam pes taco moli.
Samo.Jst
16. 08. 2011 09.00
kolektivna kazen? Eh, spet bodo delali le eni, drugi pa flenkarili tako ali drugače... tisti, ki so bili na ulici so v drugi skupini.
is.gd.24sekund
16. 08. 2011 08.47
delovna brigada = vi DELAJTE ZA NAS mi VAM NE PLAČAMO zakaj to zveni tako zelo znano iz slovenskih tajkunčkov?
is.gd.24sekund
16. 08. 2011 08.43
ker ste bili VI NESPOSOBNI in niste upali takoj uporabit orožja in postreliti tiste priseljence ki so ropali našo državo, bomo sedaj MI plačali kazen in se zopet udeleževali titove delavske brigade
pehtateta
16. 08. 2011 07.39
Hočemo komunizem!
Iluzionist
16. 08. 2011 07.27
Podoben program bi rabili v Sloveniji, le da bi pri nas vsak osemnajstletnik moral za dve leti na delo ali izobraževanje v tujino, če že ne študira doma ali če nima že družine..
CheGaucho
16. 08. 2011 07.23
gozdar1 16.08.2011, 07:11 1 A potem bodo tudi kraljicini vnuki,...poprijeli za lopato....? JA SIGURNO JA PA TUDI V KRALJIČIN DOM BODO TAKO UDRLI, KOT JE NA SLIKI DA BODO PREISKALI, DA SE NEBI KAKŠEN VNUK SLUČAJNO TAM SKRIVAL. :D hehehe
gozdar1
16. 08. 2011 07.11
A potem bodo tudi kraljicini vnuki,...poprijeli za lopato....?
vlab
16. 08. 2011 06.33
če hočete delovne brigade, potrebujemo najprej vohno in popolno uničenje, ter nato še nekoga na čelu ki bo okrepil patriotski udarniški duh in povezal državljane ter jim vcepil spoštovanje do lastne države. najprej rabimo prvo, nato pa rabimo še drugo. težka bo težka. sploh pri potrebi po klenem vodji.
vlab
16. 08. 2011 06.30
juga je bila dvorezen meč. da je lahko obstajala je morala na koncu propast. bila je pogojno dobra. kot je tudi kapitalizem. v jugi si moral biti samo tiho, v kapitalizmu pa je treba nostop bit v pogonu. ne eno ne drugo ni dobro.
CheGaucho
16. 08. 2011 02.59
Upam da se čimprej ta kapitalizem sesuje ;)
eljaske
16. 08. 2011 01.05
TITO JE BIL 200LET PRED ZAHODOM,SAMO NOBEN GA NI RAZUMU,IN SO CELO GOVORILI DA JE DIKTATOR,KAPITALIZEM JE NAJBOLJ POKVARJEN IN BREZČUTEN MORILSKI IN SAMOUNIČAJOČ SISTEM KI PELJE NARAVNOST V POGUBO!!
cat94
15. 08. 2011 22.58
tko je treba tudi v sloveniji, kr večina mladih ne ve kaj sploh delo je! :)
djdj
15. 08. 2011 22.49
Ko se je v bivši Jugi delalo udarniško je bilo vse narejeno, mladina je imela boljše "socialno omrežje" kot Facebook, ni bilo treba hoditi v fitnes in ni bilo časa misliti na droge in ostale neumnosti... Ti tajkuni so pa vse zasrali.
xrocker
15. 08. 2011 22.49
delovne brigade so stvar socializma, dokler vlada kapitalizem, naj kapitalisti popravljajo nastale škode, al pa naj vrnejo socialo....
eiffel
15. 08. 2011 22.28
Mi gradimo palačo, palača... eee.. palača... no, palaaača....
franceljtancelj
15. 08. 2011 22.04
Počasi bodo pa le priznali da je bla Juga čisto ok.
tacamaca
15. 08. 2011 21.43
No ,so le pršli do tega,da je socializem krepil mladino.
Socialisti?ni kulak
15. 08. 2011 21.32
...se spomnim delovnih brigad pri nas, pozorivno za vse, mladi nismo imeli tolk težav, kot jih imajo danes, brezvoljni , brezcilji facebook mladeniči in mledenke. hodili smo v delovne brigade, prek počitnic, se počutili koristne in pomembne, hitro doštudirali in se zaposlili....kje pa zdaj dopustujejo razno podmladki strank...menda v metanju kock v parlament....
comment123
15. 08. 2011 21.07
DELOVNE BRIGADE, DAJTE NO, V ČASU KAPITALA, KO VSEPOVSOD VSE DRAGO PLAČUJEMO, PA, DA BI KDO DELAL ZASTONJ, TO NE GRE. BILE SO, IMELE SO NAMEN, DELALI SMO IN NISMO SE NITI NAJMANJ POČUTILI IZKORIŠČANE, A TAKRAT TUDI NI BILO TAJKUNOV, IZKORIŠČEVALSKO PREBRISANIH DIREKTORJEV, NI BILO KRAJ IN KAR JE BILO GLAVNO, PREMOŽENJE JE BILO DRUŽBENO, V TEM JE RAZLIKA.... MARSIKAJ SE BI MORALO SPREMENITI, DA BI BILE DELOVNE BRIGADE SPREJEMLJIVE IN PREVZGOJNE!