Tujina

Delavkam otežili tožbe

Washington, 30. 05. 2007 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavki, ki je imela nižjo plačo od moških sodelavcev, odškodnine niso priznali. To bo vplivalo tudi na podobne postopke.

Ameriško vrhovno sodišče je v torek tesno s petimi glasovi za in štirimi proti potrdilo odločitev prizivnega sodišča, ki je nekdanji delavki v tovarni Goodyear zavrnilo odškodnino zaradi diskriminacije, ker je za enako delovno mesto dobivala nižjo plačo kot moški sodelavci.

Vrhovno sodišče je s svojo odločitvijo postavilo precedens
Vrhovno sodišče je s svojo odločitvijo postavilo precedens FOTO: Reuters

Konservativna večina sodnikov vrhovnega sodišča je menila, da bi se morala delavka po zakonu pritožiti v 180 dneh od začetka diskriminacije, kar je zamudila za več let. Liberalna sodnica Ruth Bader Ginsburg je v imenu manjšine povedala, da večina sodnikov ni upoštevala realnosti. Opozorila je, da se nihče ne more pritožiti v tako kratkem času, ker so plače v podjetjih večinoma skrivnost. Še posebej naj bi to veljalo za ženske ali pripadnike manjšin, ki se večinoma ne upajo pritožiti, da ne bi razjezili sodelavcev in vodstev podjetij.

Ginsburgova je pozvala kongres, naj ukrepa in demokratska predsedniška kandidatka senatorka Hillary Clinton je nemudoma sporočila, da bo predlagala spremembo zakona.

Lilly Ledbetter je v tovarni pnevmatik Goodyear v zvezni državi Alabami napredovala na položaj nadzornice in je imela na začetku enako plačo kot njenih 15 moških kolegov. Z leti pa so nanjo pozabljali pri povišanjih plač in leta 1998, ko je vložila tožbo, je imela že za 40 odstotkov nižjo plačo.

Porota v Alabami ji je dodelila 3 milijone dolarjev odškodnine, sodnik pa jo je znižal na 360.000 dolarjev. Prizivno sodišče v Atlanti je nato odškodnino povsem odpisalo, ker se ni pritožila pravočasno.

Vrhovno sodišče ZDA je njen primer sprejelo lani, ker je na nižjih stopnjah prihajalo do različnih razlag določil zakona o državljanskih pravicah iz leta 1964, ki se tičejo diskriminacije na delovnem mestu. Ameriška administracija predsednika Georgea Busha se je pred vrhovnim sodiščem postavila v bran podjetja Goodyear. Odločitev sodišča bo vplivala na več 10.000 podobnih tožb, ki so v obravnavah.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gojec
30. 05. 2007 10.59
To je pa Amerika, ni kaj...