Tujina

Del Pontejeva zahteva Mladića

Beograd, 19. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavna tožilka haaškega sodišča Carla del Ponte naj bi med obiskom v Beogradu jugoslovanskim oblastem izročila podatke, kje se skriva nekdanji voditelj bosanskih Srbov general Ratko Mladić in od njih zahtevala čimprejšnjo izročitev osumljenca haaškemu sodišču.

Carla del Ponte
Carla del Ponte FOTO: Reuters

Carla del Ponte je ob svojem, precej skrivnostnem obisku v Beogradu spet zahtevala izročitev nekdanjega načelnika generalštaba bosanskih Srbov Mladića ter drugih obtožencev. Javnost pa zaenkrat še ni izvedela, ali je del Pontejeva beograjskim oblastem dostavila tudi točen Mladićev naslov, kot je obljubljala pred dnevi.

Haaška tožilka trdi, da se general Mladić še vedno skriva nekje v Srbiji, pod okriljem jugoslovanskih oblasti, v Beogradu pa o tem molčijo. Bivši načelnik jugoslovanskega generalštaba Nebojša Pavković je sicer spet zanikal poročila, da vojska še vedno varuje Mladića.

Del Pontejeva se je o aretaciji in izročitvi Mladiča haaškemu sodišču pogovarjala s srbskim premierom Zoranom Đinđićem in notranjim ministrom Dušanom Mihajlovićem ter jugoslovanskim zunanjim ministrom Goranom Svilanovićem.

Svilanović, sicer tudi predsednik nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem, se je z del Pontejevo pogovarjal o odlokih zvezne vlade, s katerimi so bile posamezne priče in osumljenci razrešeni molčečnosti v zvezi z dogodki na Kosovu. "Minister Svilanović je poudaril, da je po sprejetju zakona zabeležen napredek v sodelovanju jugoslovanske vlade in sodišča v Haagu", so sporočili z jugoslovanskega zunanjega ministrstva. Del Ponte je vztrajala, da je treba pospešiti sodelovanje v zvezi z ostalimi obtoženimi osebami in zahtevala sodelovanje pristojnih jugoslovanskih organov v prizadevanjih, da bi vsem obtoženim sodili pred haaškim sodiščem.

Sicer pa je Carla del Ponte še pozvala oblasti, naj ji predajo več tajnih vojaških dokumentov in pa pritožbo, ki jo je bivši predsednik Slobodan Milošević vložil na beograjskem okrožnem sodišču, takoj po lanski aretaciji. Haaška tožilka meni, da bi s pritožbo lahko dokazala tudi Miloševićevo odgovornost za vojne zločine v BiH in na Hrvaškem. Jugoslovanske oblasti so njeno zahtevo že šestkrat zavrnile. V Beogradu namreč trdijo, da bi Miloševićeva pritožba lahko ogrozila tudi jugoslovanske interese v sporih, ki sta jih na mednarodnem sodišču v Haagu sprožili BiH in Hrvaška zaradi vojne odškodnine.

Marković želi v Haag

Carla Del Ponte
Carla Del Ponte FOTO: Reuters

Odvetnik nekdanjega vodje srbske tajne službe RDB Radomirja Markovića je sporočil, da bo njegov varovanec pričal na haaškem sodišču v procesu proti nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću. Po besedah odvetnika želi Marković takoj odpotovati na Nizozemsko.

Marković je trenutno v preiskovalnem zaporu v Beogradu zaradi obtožb, da je jeseni 1999 organiziral napad na srbskega opozicijskega politika Vuka Draškovića, v katerem so bili ubiti štirje njegovi sodelavci.