Tujina

Del Pontejeva z 'operativci'

Beograd, 05. 06. 2007 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Haaška tožilka se je na obisku v srbski prestolnici znova sešla z ljudmi, ki naj bi bili ključni za aretacijo haaških obtožencev.

Del Pontejeva tokrat novinarjem ne daje izjav
Del Pontejeva tokrat novinarjem ne daje izjav FOTO: Reuters

Glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je bila tudi drugi dan obiska v Beogradu nedosegljiva za novinarje. Danes se je pogovarjala s predstavniki tistih srbskih ustanov, ki naj bi bili ključni za aretacijo preostalih petih haaških obtožencev, vključno z najbolj iskanima, Ratkom Mladićem in Radovanom Karadžićem. Prvo izjavo naj bi Del Pontejeva sicer podala šele v sredo po srečanju s srbskim predsednikom Borisom Tadićem.

Del Pontejeva je svoj štiridnevni obisk v Beogradu začela v ponedeljek, ko se je sešla s srbskim premierom Vojislavom Koštunico, z novim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem, dosedanjim vodjem nacionalnega sveta za sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem Rasimom Ljajićem in srbskim tožilcem za vojne zločine Vladimirjem Vukčevićem. Slednji je bil danes njen prvi sogovornik, že v ponedeljek pa je napovedal še več srečanj s tožilko.

Po pogovorih s Koštunico je srbska vlada sporočila, da je premier Del Pontejevi zatrdil, da je končanje sodelovanja s haaškim sodiščem ena od petih prednostnih nalog njegove vlade, kar je "zgovoren dokaz, da obstaja pripravljenost in politična volja za čimprejšnjo izpolnitev vseh obveznosti do Haaga". Del Pontejeva pa je v pogovoru poudarila, da je nujno polno sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem in čimprejšnja izročitev vseh haaških obtožencev.

Del Pontejeva naj bi tudi že končala prvi krog pogovorov z direktorjem policijske varnostne informativne agencije (BIA) Radetom Bulatovićem in z direktorjem vojaške varnostne agencije (VBA) Svetkom Kovaćem. Glavna tožilka naj bi Bulatoviću čestitala za aretacijo tretjega najbolj iskanega haaškega begunca, Zdravka Tolimirja.

Na srečanju Del Pontejeve z voditeljema policijske in vojaške obveščevalne službe je bil navzoč tudi usklajevalec t.i. akcijskega načrta Vladimir Vukčević. Načrt, ki ga je sprejela prejšnja Koštuničeva vlada julija lani, opredeljuje sodelovanje s Haagom oziroma aretacija in izročitev preostalih haaških beguncev. Del Pontejeva naj bi se sešla še s srbskim notranjim in obrambnim ministrom, Draganom Jočićem in Draganom Šutanovcem.


Kot napovedujejo beograjski mediji, se bo Del Pontejeva v sredo sešla s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, ko naj bi sledila njena prva uradna izjava po prihodu v Beograd. Zatem naj bi sledili ločeni pogovori s podpredsednikom vlade Božidarjem Đelićem in s pravosodnim ministrom Dušanom Petrovićem, ki sicer oba prihajata iz vrst Tadičeve Demokratske stranke.

Do obiska Del Pontejeve prihaja po četrtkovi aretaciji Tolimirja, po kateri naj bi bila Srbija bliže obnovi pogajanj z EU, vendar pa je vse odvisno od ugotovitev glavne tožilke glede napredka Beograda pri sodelovanju s Haagom. Na begu je namreč še pet haaških obtožencev, med njimi tudi Mladić in Karadžić.

Po aretaciji je Srbija bližje nadaljevanju pogajanj

Da je Srbija po aretaciji Tolimirja bliže nadaljevanju pogajanj, je sicer napovedal evropski komisar za širitev Olli Rehn med sobotnim srečanjem s Tadićem v Helsinkih. Takrat je tudi namignil, da bi jih lahko nadaljevali čez "približno deset dni", ko bo znano poročilo Del Pontejeve. Tožilka bo o sodelovanju z oblastmi v Beogradu sredi junija podala svoje zadnje šestmesečno poročilo tudi Varnostnemu svetu ZN, kajti septembra se ji bo iztekel drugi štiriletni mandat.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uefa1
06. 06. 2007 09.16
Ne moreš verjet!!