Tujina

Del Pontejeva v Vukovarju

Zagreb, 07. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte, ki se mudi na obisku na Hrvaškem, je v Vukovarju obiskala kraje zločinov, ki so navedeni v obtožnici proti nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Miloševiću.

Del Ponte in Granić: Kmalu nove obtožnice?
Del Ponte in Granić: Kmalu nove obtožnice? FOTO: Reuters

Srečala pa se je tudi s predstavniki hrvaške vlade. Podpredsednik hrvaške vlade Goran Granić je po srečanju s tožilko izrazil pričakovanje, da bo haaško sodišče vložilo nove obtožnice za zločine na Hrvaškem, ki so bili storjeni v času srbske agresije.

Po Granićevih besedah bi se na teh obtožnicah lahko znašli vsi tisti, ki so omenjeni na obtožnici proti Miloševiću za zločine, storjene na Hrvaškem. Teh oseb je sicer približno petnajst. Granić je izjavil, da je obisk Del Pontejeve v Podonavju, kjer je obiskala vse kraje zločinov iz Miloševićeve obtožnice, zelo pomemben za začetek procesa proti Miloševiću za zločine na Hrvaškem. Ta naj bi se začel to jesen.

Mile Mrkšić naj bi se predal
Mile Mrkšić naj bi se predal FOTO: POP TV

Glavna tožilka je po srečanju izjavila, da je prišla v Vukovar tudi zato, ker želi na zatožni klopi čimprej videti vse tri obtožence t.i. vukovarske trojke. Po njenih besedah se bo Mile Mrkšić kmalu predal haaškemu sodišču, upa pa, da se bosta v Haagu kmalu znašla tudi Veselin Šljivančanin in Miroslav Radić.

Del Pontejeva je še potrdila, da bodo razširili tudi obtožnico proti Milanu Martiću, ki je obtožen raketiranja Zagreba leta 1995. Po njenih besedah bo v trenutku, ko bo Martić prispel v Haag, kar naj bi se zgodilo kmalu, tožilstvo predložilo novo razširjeno obtožnico proti Martiću za ostale zločine, ki so bili storjeni v času srbske agresije na Hrvaškem.

SORODNI ČLANKI