Tujina

Del Pontejeva v Skopju

Skopje, 08. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte je v Skopju dejala, da bo haaško sodišče sprožilo tri preiskave o vojnih zločinih, ki naj bi jih med spopadi v Makedoniji zagrešili albanski skrajneži.

Carla del Ponte
Carla del Ponte FOTO: Reuters

Haaško sodišče sicer že raziskuje dva primera vojnih zločinov, povezana z lanskimi spopadi med makedonskimi silami in albanskimi skrajneži. Po besedah Del Pontejeve naj bi se nove preiskave nanašale na napad albanskih skrajnežev na vozilo makedonskih vojakov v Karparlaku na severozahodu Makedonije, umor dveh makedonskih civilistov v nekem motelu v bližini Tetova in na blokado Kumanova, kjer so albanski skrajneži tri mesece preprečevali oskrbo mesta z vodo.

Haaško sodišče trenutno raziskuje pokole v vaseh Vejče in Ljuboten, kjer so bili žrtve v prvem primeru makedonski vojaki in v drugem primeru Albanci, Del Pontejeva pa je sodelovanje makedonskih oblasti s Haagom označila kot odlično.

Spopadi med makedonskimi vojaki in albanskimi skrajneži so trajali med februarjem in avgustom 2001 na območju Tetova in na severu države ob meji s Kosovom. 13. avgusta lani so makedonski in albanski predstavniki na Ohridu podpisali mirovni dogovor.

SORODNI ČLANKI