Tujina

Del Pontejeva pričakuje izročitve

Beograd, 18. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.O./STA/
Komentarji
0

Glavna haaška tožilka Carla del Ponte je med obiskom v Beogradu tamkajšnje oblasti pozvala k izročitvi obtožencev, sedaj ko je parlament potrdil zakon o sodelovanju s Haagom.

Carla del Ponte in Savo Marković
Carla del Ponte in Savo Marković FOTO: Reuters

Carla del Ponte ni hotela izdati vsebine pogovorov z jugoslovanskimi predstavniki znano pa je, da sta se s pravosodnim ministrom ZRJ Markovićem pogovarjala tudi o izročitvi Ratka Mladića. Del Pontejeva je izjavila le, da bo več povedala, ko Mladić prispe v Haag.

Srbski notranji minister Dušan Mihailović je pred pogovorom Del Pontejeve in Markovića v jugoslovanskem parlamentu že zatrdil, da na območju ZRJ ni niti Mladića niti nekdanjega političnega vodje bosanskih Srbov Radovana Karadžića.

Del Pontejeva je še povedala, da se z določili zakona o sodelovanju ZRJ s haaškim sodiščem sicer strinja, le z 39. členom ne, ki določa izročanje Haagu samo tistih obtožencev, proti katerim je bila do začetka veljave zakona vložena in potrjena obtožnica. Tistim, proti katerim bo haaško sodišče obtožnico vložilo kasneje, pa bodo sodila jugoslovanska sodišča. Menila je, da ima mednarodno sodišče prednost pred nacionalnimi in da jugoslovansko pravosodje lahko preiskuje vojne zločine, vendar v sodelovanju s Haagom.

Minister Marković je povedal, da sta se s tožilko pogovarjala tudi o obtožnicah zoper vodjem Osvobodilne vojske Kosova (OVK), Bošnjakom in Hrvatom, ki so pobijali Srbe med vojnami na področju nekdanje Jugoslavije. Marković je poudaril, da sta se z Del Pontejevo strinjala, da roki pravice ne sme pobegniti nihče, ter dodal, da je od haaške tožilke dobil zagotovilo, da se bodo kmalu začele preiskave o zločinih nad srbskimi civilisti.

Glavna haaška tožilka se je po pogovorih z ministrom Markovićem sestala tudi z jugoslovanskim zunanjim ministrom Goranom Svilanovićem. Po sestanku nista dajala izjav. Del Pontejeva pa se je za tem sestala še s predstavniki srbske vlade.

Carla del Ponte
Carla del Ponte FOTO: Reuters

Del Pontejeva je včeraj v Sarajevu povedala, da je izročitev Ratka Mladića le vprašanje politične volje ter da je že danes lahko na poti v Haag. Glede aretacije voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića pa je tožilka dodala, da ga pred haaškim sodiščem pričakuje najkasneje oktobra letos.

Jugoslovanska vlada pa je prav tako včeraj objavila spisek 23 oseb, ki jih Haag obtožuje vojnih zločinov na območju nekdanje Jugoslavije, med njimi 10 jugoslovanskih državljanov in 13 bosanskih oziroma hrvaških Srbov. Na seznamu sta tudi nekdanja voditelja bosanskih Srbov Radovan Karadžić in Ratko Mladić, pa tudi bivši vodja hrvaških Srbov Miran Martić. Jugoslovanska vlada jih poziva, naj se v treh dneh predajo, sicer bodo prisilno privedeni.

SORODNI ČLANKI