Tujina

Dean vse bolj šibek

Cancun, 21. 08. 2007 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
4

Dean je še bolj oslabel in je zdaj le še orkan prve stopnje. V Mehiki žrtev ni bilo, škoda pa je ogromna.

Orkan Dean je nad Mehiko oslabel. Strokovnjaki so mu dodelili prvo stopnjo po Saffir-Simpsonovi lestvici. Čeprav je državo dosegel kot najmočnejši orkan v zadnjih petih letih, o žrtvah za zdaj ne poročajo.

Mehiko zadel kot najmočnejši orkan

Orkan, ki je na Karibih zahteval najmanj 11 življenj, je na poti proti Mehiki v ponedeljek zvečer dosegel peto, najvišjo in najnevarnejšo stopnjo. 'Orjak', katerega vetrovi so dosegli hitrost več kot 260 kilometrov na uro, je obalo države zadel ob južnem delu polotoka Jukatan. Na varno se je skušalo prebiti kakih 60.000 tujcev, večinoma Američanov. Mehiške oblasti pa so izpraznile večino najbolj ogroženih območij, tudi znana najdišča majevse kulture.

Valovi preplavili mesto

Orkan je velik kot ameriška država Teksas.
Orkan je velik kot ameriška država Teksas. FOTO: Reuters

Dean je obalo zadel pri mestu Chetumal. Veter je lomil drevesa in odnašal strehe hiš, ogromni valovi so prekrili ulice. Večina od 150.000 prebivalcev mesta je v skladu z vladnimi navodili poiskalo ustrezno zavetje ali zapustilo območje. Čeprav je orkan Dean eden večjih, hudih posledic še ni, predvsem zaradi dobre obveščenosti in priprav prebivalcev na tovrstne orkane, ki so v zadnjih letih postali stalnica.

Nisem prestrašen. Telefoniral sem hčerki in materi in onidve sta bolj zaskrbljeni kot jaz. nemški turist, inženir, Christian Müller.

V letovišču Playa del Carmen so se turisti stisnili v hotel, ki služi kot zavetišče. V nekaterih sobah je bilo tudi po 12 ljudi, ki so se na orkan pripravili kolikor so mogli. "Lahko se zgodi, da bomo dva do tri dni brez vode in elektrike,“ je skrbelo 41-letno italijansko turistko Emanuelo Beriola, ki se je založila s konzerviranim mesom, konzervami tune in energijskimi pijačami.

Njeni strahovi se niso uresničili, saj so že popoldne lahko zapustili hotel. Playa del Carmen in med turisti še bolj priljubljen Cancun sta namreč hujšemu uničenju ubežala.

Nevarnost zemeljskih plazov

Na Jucatan ter na države Belize, Gvatemalo in Honduras naj bi se sprostilo do 50 centimetrov padavin, ponekod tudi več, kar lahko skupaj z neverjetno močnim vetrom povzroči poplave in zemeljske plazove.

Posledice orkana v Kingstonu.
Posledice orkana v Kingstonu. FOTO: Reuters

Dean je že pustošil po vzhodnih karibskih otokih, hudo je prizadel predvsem Haiti in Dominikansko republiko, kjer sta močno deževje in naraslo morje v obalnih predelih povzročila številne poplave.

Množične evakuacije

Najmočnejši orkani

Od leta 1886, odkar vodijo tovrstno statistiko, je samo 28 atlantskih orkanov doseglo peto, potencialno zelo uničujočo stopnjo. Najhujše neurje, ki je v sodobni zgodovini prizadelo Latinsko Ameriko, je bil leta 1998 orkan Mitch, ki je predvsem v Hondurasu in Nikaragvi zahteval življenja 11.000 ljudi, več kot 8000 pa so jih pogrešali.

Nekatera območja Belizeja so bila že ponoči pod policijsko uro, premier Said Musa pa je zamrznil cene živil, da bi preprečil pretirano dvigovanje cen, saj ljudje mrzlično kupujejo osnovne življenjske potrebščine, kar trgovci skušajo izkoriščati v svoj prid. V državi pa poteka tudi množična evakuacija. Iz vseh nizko ležečih predelov obale in dolin ljudi umikajo v primerna zavetišča.

Škoda bo ogromna

Mehiško državno naftno podjetje Petroleos de Mexico je evakuiralo vseh 14.000 zaposlenih na naftnih ploščadih v Mehiškem zalivu. Četudi orkan teh ploščadi verjetno ne bo uničil, bo gospodarska škoda zaradi prekinitve proizvodnje precejšnja, saj dnevna izguba proizvodnje znaša kar 2,7 milijona sodčkov nafte.

Prebivalci so poiskali ustrezno zavetje.
Prebivalci so poiskali ustrezno zavetje. FOTO: Reuters

Zadnja predvidevanja kažejo malo možnosti, da bi lahko orkan prizadel ZDA, kljub temu pa se odgovorni na zvezni in državni ravni pripravljajo na kakršen koli nenavaden obrat orkana proti severu. Bojijo se tudi zato, ker se lahko Dean nad Mehiškim zalivom znova okrepi.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veljo@email.si
22. 08. 2007 14.31
grizly ne skrbi..sej bo pridobil na moci ko bo sel k zalivu...tak da skode bo dovolj...americani so pa itaq klasa zase glede onesnazevanja ozracja in narave...naj jih udari kar so si nakopali...lp veljo
Bostjan Petek
21. 08. 2007 22.34
blinkboy pa kaj je to zej važn kako ime ema...sicer je pa orkan moško ime ane?
blinkboy@email.si
21. 08. 2007 17.47
men sam neki ni jasn. a niso imeli orkani včas ženska imena??
grizzly
21. 08. 2007 15.24
Pa neeee. Zakaj je oslabel? Moral bi se okrepiti. Američani so največ krivi za podnebne spremembe in zato naj tudi oni največ trpijo.