Tujina

Dean se je okrepil

Veracruz, 22. 08. 2007 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Orkan Dean se je nad Mehiškim zalivom spet nekoliko okrepil. Iz Mehike o žrtvah ne poročajo, uničenje pa je ogromno.

Orkan Dean je v torek zjutraj pihal z vetrovi hitrosti 320 kilometrov na uro, popoldne, ko je prišel na kopno, pa se je unesel in vetrovi so dosegli hitrost le še okoli 130 kilometrov na uro.

Orkan Dean se je že unesel, a se bo danes ponovno okrepil.
Orkan Dean se je že unesel, a se bo danes ponovno okrepil. FOTO: Reuters

Na osrednje ozemlje Mehike je udaril z manjšo silo, kot na Jukatan, kjer je izruval drevesa, električne drogove, podiral hiše in uničeval vasi. Njegova moč naj bi bila 1. kategorije.

Orkan se je nato spet usmeril nad Mehiški zaliv, zaradi nevarnosti so zaprli tamkajšnje naftne ploščadi in evakuirali okoli 18 tisoč delavcev.

Mehiške oblasti so izdale opozorilo pred nevarnostjo ob zalivu vse do mesta La Cruz. "Ljudje se pripravljajo in panično kupujejo hrano v supermarketih, " je povedala Gabriela Navarrete, lastnica lokala. Popoldne je orkan, ki naj bi po napovedih meteorologov v 48 urah popolnoma oslabel, dosegel mesto Veracruz.

Posledice in škoda

Orkan Dean je s svojim pustošenjem po Karibih že zahteval 12 žrtev. Najbolj prizadet je bil Haiti, kjer so umrli 4 ljudje. Letovišče Tulum je opustošil in pogoltnil pesek s slavnih plaž Cancuna. Z močnimi valovi in iztrganimi palminimi drevesi je uničil male kabine na plaži in restavracije. V zavetišča je poslal na desettisoče ljudi, med njimi veliko turistov.

Odziv Mehičanov na hurikane se je v zadnjih letih izboljšal, saj so nujne službe stalno uprizarjale vaje in ljudi obveščale o prevenciji.

Škoda, ki jo je orkan povzročil, je po ocenah podjetja Risk Management Solution zrasla že na 1,5 milijarde z večino stroškov na Jamajki. Cena nafte je padla za dva odstotka: "Naftna družba Pemex čaka, da jo hurikan obide," je povedala njihova govornica Martha Avelar.

Mehiški predsednik Felipe Calderon je dejal, da po uvodnih informacijah orkan Dean ni zahteval smrtnih žrtev, vendar pa bo iskanje morebitnih žrtev trajalo še nekaj časa, ker je orkan udaril na območje, kjer so težko dostopna revna indijanska naselja. Vojska je sicer uspela evakuirati večino prebivalstva na poti orkana, del prebivalstva pa se ni želel umakniti.

Sicer so hurikani 5. stopnje redki, a v letu 2005 so bili kar štirje, vključno s Katrino, ki je opustošila New Orleans.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.