Tujina

Dean divja po Karibih

Kingston/Santo Domingo/Port-Au-Prince, 19. 08. 2007 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.K./Reuters
Komentarji
0

Orkan Dean je po pustošenju po vzhodnih Karibih zadel Jamajko. Na otoku velja policijska ura, elektrika je izklopljena.

Na Jamajki so domačini izropali trgovine.
Na Jamajki so domačini izropali trgovine. FOTO: Reuters

Po pustošenju po vzhodnih karibskih otokih se je orkan Dean pomaknil nad Jamajko. Jamajčani so se nanj cel dan mrzlično pripravljali. Izropali so trgovine, živeči ob obali so se umaknili v notranjost otoka, medtem ko je večina turistov v strahu pred uničujočim vetrom že odletela z otoka.

Dean je v Dominikanski republiki za seboj pustil razdejanje.
Dean je v Dominikanski republiki za seboj pustil razdejanje. FOTO: Reuters

Orkan Dean četrte kategorije je že pustošil po vzhodnih karibskih otokih, hudo je prizadel predvsem Haiti in Dominikansko republiko, kjer je močno deževje in naraslo morje povzročilo tudi številne poplave v obalnih predelih. Na otoku Gonave se je več tisoč ljudi zateklo v cerkve in šole, kjer so preživeli noč.

Turisti bežijo z območij, ki naj bi jih prizadel orkan Dean.
Turisti bežijo z območij, ki naj bi jih prizadel orkan Dean. FOTO: Reuters

Kljub veliki škodi na Haitiju o človeških žrtvah ne poročajo. V prestolnici Dominikanske republike Santu Domingu pa so morski valovi odnesli dečka, ki je z obale opazoval pobesnelo morje. Močni valovi so v Dominikanski republiki uničili tudi pet hiš in jih še 15 poškodovali.

Še živi spomini na orkan Ivan

Na Jamajki so številne šole, cerkve in pokrite športne objekte spremenili v zatočišča, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj se umaknejo pred prihajajočim orkanom. „Ne čakajte na zadnje minute, ampak se že zdaj odpravite v zavetišča,“ je prebivalce pozvala premierka Portia Simpson Miller.

Jamajške oblasti so letališča v državi zaprla v soboto zvečer.
Jamajške oblasti so letališča v državi zaprla v soboto zvečer. FOTO: Reuters

Na zadnji trenutek pa ni čakalo na tisoče prestrašenih turistov, ki so oblegali karibska letališča in skušali čim hitreje pobegniti pred orkanom, ki je do zdaj terjal življenja najmanj šestih ljudi. Letališča so jamajške oblasti sicer zaprle v soboto pozno zvečer, ukazali pa so tudi zaprtje vseh podjetij do torka, da bi tako preprečili morebitno ropanje, kot se je to zgodilo po pustošenju orkana Ivana leta 2004.

Kajmanske otoke naj bi Dean dosegel v ponedeljek. Tudi tam so turisti preplavili letališče, tako da so se vrste na okencih vlekle celo do vrtov zunaj letališča. Razmere so morali nadtzorovati policisti, ki so mirili prestrašene turiste. Vlada pa je ukazala obvezno evakuacijo vseh prebivalcev najmanjšega od treh otokov, kjer živi približno 150 ljudi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.