Tujina

Daschle obtožil Busha političnih igric

New York/Bagdad, 26. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja senatne večine Tom Daschle je ameriškega predsednika Busha obtožil, da se igra politične igrice okrog razprave glede vojne proti Iraku, zato od predsednika zahteva opravičilo.

Vodja demokratske večine v ameriškem senatu Tom Daschle
Vodja demokratske večine v ameriškem senatu Tom Daschle FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je na to odvrnil, da se predsednik nima za kaj opravičevati in da si je Daschle napačno razlagal njegove izjave. Vodjo senatnih demokratov naj bi razjezila torkova Busheva izjava na predvolilnem zborovanju v New Jerseyju, ko je dejal, da senatu ni mar za varnost ameriških državljanov.

"Te vojne ne bi smeli politizirati. Retorike o vojni, življenju in smrti ne smemo politizirati. To je le zadnji v vrsti tovrstnih napadov na senatne demokrate s strani Busha in republikanskih političnih strategov. Ne morem verjeti, da si lahko predsednik ZDA dovoli politizacijo vojne. Za to se mora opravičiti ameriškemu ljudstvu in uglednim senatorjem, ki imajo izkušnje z vojno," je poudaril Daschle.

Bush je že v začetku septembra v Kentuckyju obtožil senat - s tem je jasno mislil na demokratsko večino, ki ima tam v svojih rokah mehanizme odločanja -, da postavlja posebne interese Washingtona pred interese varnosti ameriških državljanov. Z obtožbami je nadaljeval v radijskem nagovoru Američanom 7. septembra, nato 19. septembra v govoru v Washingtonu, Daschlu pa naj bi prekipelo po 23. septembru, ko je Bush v New Jerseyju naravnost kričal v mikrofone, da senatu ni mar za varnost Američanov.

Daschle je v senatu nastopil ostro kot še nikoli doslej in večkrat uporabil besedo "nezaslišano".

Za Daschlom so se zvrstili tudi drugi demokratski senatorji, ki so stresali jezo na Busha. Med njimi je bil najglasnejši Robert Byrd iz Zahodne Virginije, ki je dejal, da tako arogantne administracije ni videl v vseh 50 letih, kolikor jih je prebil v senatu. Byrd se je med govorom obrnil proti kameram in ameriškim gledalcem sporočil, da se administracija poigrava s krvjo njihovih sinov, ki bodo morali v vojno.

Demokrati so prepričani, da Bush izkorišča svojo priljubljenost v vojnem času, da odvrne pozornost javnosti od korporacijskih škandalov in domačih tem, ki bi morda bolj zanimale ameriške volivce pred kongresnimi volitvami 5. novembra.

Husein opozarja pred ameriško dvoličnostjo

Sadam Husein svari ZDA
Sadam Husein svari ZDA FOTO: Reuters

Iraški predsednik Sadam Husein pa je opozoril na dvoličnost ZDA do resolucij ZN. Kot je poudaril, naj Američani tako kot od Iraka tudi od Izraela zahtevajo spoštovanje resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov. Po njegovih besedah nihče ne nasprotuje Izraelu, ki krši mednarodno pravo in resolucije ZN, medtem ko so ZDA močno zaskrbljene zaradi iraškega nespoštovanja resolucij.

Kot je znano, ZDA grozijo Iraku z vojaškim napadom, ker ne spoštuje resolucij Varnostnega sveta ZN, zlasti tistih, ki Iraku prepovedujejo proizvodnjo in kopičenje kemičnega, biološkega in jedrskega orožja.