Tujina

Darfurski zločini pred ICC

New York, 01. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Zločine v sudanski pokrajini Darfur bo obravnavalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC), je sklenil Varnostni svet ZN.

Begunci iz Darfurja (Foto: Reuters)
Begunci iz Darfurja (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Za resolucijo je v četrtek zvečer glasovalo 11 od 15 članic Varnostnega sveta, štiri, med njimi ZDA, pa so se glasovanja vzdržale. ZDA, ki sodišču ne priznavajo jurisdikcije, so sojenju pred tem sodiščem vseskozi nasprotovale.

Sudanski uporniki so pozdravili odločitev Združenih narodov, da bo zločine v Darfurju obravnavalo mednarodno sodišče ICC.

Resolucija bo Mednarodnemu kazenskemu sodišču omogočila sojenje odgovornim za uboje, posilstva in rope v Darfurju, kjer je v zadnjih dveh let umrlo okoli 300.000 ljudi.

Med državami, ki so se glasovanja vzdržale, so poleg ZDA še Kitajska, Alžirija in Brazilija.

Francija in Velika Britanija sta z ZDA dosegli kompromisni predlog besedila resolucije, ki je omogočil sprejem resolucije, kljub splošnemu nasprotovanju ZDA mednarodnemu sodišču. Med drugim je bilo sprejeto določilo, da je kakršnokoli preganjanje ameriških državljanov izključeno.

V zadnjih dveh letih je v Darfurju zaradi nasilja umrlo več kot četrt milijona ljudi. (Foto: Reuters)
V zadnjih dveh letih je v Darfurju zaradi nasilja umrlo več kot četrt milijona ljudi. (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kartum protestira

Sudan je že izrazil nezadovoljstvo z odločitvijo Varnostnega sveta in sporočil, da bo ta poteza spodkopala napore za vzpostavitev miru v regiji. Sudanski zunanji minister Vahab je odločitev VS označil kot 'nepravično, slabo načrtovano in ozko'. Kljub vsemu bo vlada v Kartumu preučila resolucijo in sprejela ustrezne ukrepe, je povedal Vahab, ki pa ni razkril ali je vlada resolucijo sprejela ali zavrnila.

Sudan je v začetku tedna sporočil, da je aretiral 15 pripadnikov vojaških in varnostnih sil zaradi posiljevanja, ubijanja civilistov in požiganja vasi. Analitiki pa menijo, da je ta poteza Kartuma prišla prepozno.

SORODNI ČLANKI