Tujina

Darfur: Razorožitev milic prihodnji teden

Kartum/Stockholm, 05. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razorožitev provladnih arabskih milic v sudanski krizni pokrajini Darfur se bo začela prihodnji teden.

Direktor policije Severnega Darfurja Džamal el Hueres je povedal, da bo razorožitev potekala na prostovoljni osnovi ali pa bo orožje jemala policija.

V Varnostnem svetu so se strinjali, da mora priti do razorožitve (Foto: Reuters)
V Varnostnem svetu so se strinjali, da mora priti do razorožitve (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
V Darfurju naj bi bilo zaradi napadov džandžavidov v zadnjih 17 mesecih z domov pregnanih kakih 1,2 milijona ljudi, število mrtvih v nasilju pa naj bi bilo med 30.000 in 50.000.

Razorožitev arabskih milic džandžavidov, ki naj bi jih podpirala vlada v Kartumu, je eden od pogojev, ki so jih Sudanu postavili Združeni narodi. Enak pogoj pa so vladi postavila tudi uporniška gibanja v Darfurju za obnovitev pogajanj z vlado.

VS ZN je sudanski vladi v petek postavil 30-dnevni rok za razorožitev milic v Darfurju, preiskavo primerov kršenja človekovih pravic, kaznovanje kršiteljev in prost dostop humanitarnim delavcem na območje. V nasprotnem primeru Kartumu grozi z uresničevanjem 41. člena ustanovne listine ZN, ki dovoljuje uvedbo gospodarskih ukrepov in prekinitev diplomatskih odnosov.

Ljudje si skušajo po svojih najboljših močeh ohraniti golo življenje
Ljudje si skušajo po svojih najboljših močeh ohraniti golo življenje FOTO: Reuters

Sudanska vlada število upornikov v Darfurju ocenjuje na 4000, medtem ko naj bi jih bilo po zahodnih ocenah med 6000 in 10.000.

Švedski ministrici za zunanje zadeve in za sodelovanje Laila Freivalds in Carin Jaemtin menita, da je položaj v Darfurju podoben genocidu. Švedska vlada ocenjuje, da so razmere v Darfurju enake narave kot genocid in bi jih morali obravnavati enako resno in z enako nujnostjo kot genocid, sta zapisali v prispevku, ki je bil objavljen v švedskem dnevniku Dagens Nyheter.

Ismail: Malo verjetno, da bi tuje sile posredovale

Sudanski zunanji minister Mustafa Osman Ismail je ocenil, da je malo verjetno, da bi tuje sile, predvsem ZDA, poslale sile v Sudan. "Amerika je dobila lekcijo v Iraku in razume posledice delovanja zunaj mednarodnega telesa," je dejal Ismail.

Ismail je še povedal, da bo njegova vlada izpolnila zahteve resolucije, 'čeprav so nepravične'. Dodal je, da bodo sudanski predstavniki s predstavniki ZN v roku dveh dneh oblikovali načrt za uresničitev zahtev VS ZN.

Ismail je slednje izjavil dan po množičnih protestih v Sudanu, ki jih je organizirala vlada, na katerih so prebivalci obsodili resolucijo VS ZN. Ta od Sudana zahteva razorožitev arabskih milic, ki naj bi bile odgovorne za nasilje v Darfurju, v katerem je v zadnjih 17 mesecih umrlo več kot 30.000 ljudi, več kot milijon jih je moralo zapustiti domove, več kot 2,2 milijona ljudi pa je potrebnih pomoči.

SORODNI ČLANKI