Tujina

'Da' za sporne spremembe

Washington, 22. 09. 2006 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ameriški predsednik George Bush je z republikanci dosegel dogovor glede pregona osumljenih teroristov.

Ameriški predsednik George Bush bo lahko nadaljeval s spornimi spremembami tajnih programov ameriške obveščevalne službe (CIA) v protiterorističnem boju.

Dosegel je namreč dogovor s tremi kritično nastrojenimi senatorji svoje republikanske stranke glede pravil zasliševanja domnevnih teroristov.

Guantanamo je od svoje ustanovitve naprej pred predmet nenehne mednarodne kritike
Guantanamo je od svoje ustanovitve naprej pred predmet nenehne mednarodne kritike FOTO: Reuters

Skupina republikancev je prejšnji teden podprla zakon, ki bi zagotovil večjo zaščito osumljencev in po Bushevem mnenju pripadnikom Cie onemogočal njihova zaslišanja.

Uporniško skupino je podprl tudi nekdanji ameriški zunanji minister Colin Powell, ki je prepričan, da mednarodna skupnost ni več prepričana v moralne temelje ameriške »vojne proti terorizmu«.

Del novega sporazuma, ki obravnava ravnanje z zaupnimi podatki, oblastem dovoljuje, da jim najobčutljivejših obveščevalnih podatkov, ki v določenih primerih predstavljajo dokaze, ni treba razkriti osumljencem ali njihovim odvetnikom. Določa pa, da je mučenje prepovedano.

Zaradi kršitev človekovih pravic v zaporih Guantanamo na Kubi ter Abu Graib v Iraku se je zmanjšal ugled, ki so ga ZDA uživale po svetu, je na konferenci o terorizmu v Pragi dejal koordinator EU za boj proti terorizmu Gijs de Vries. S takšnimi kršitvami je težko osvojiti srca muslimanov, je še dodal. ZDA pa je poleg kritik namenil tudi pohvalo, saj naj bi po njegovem mnenju imele ključno vlogo v boju proti terorizmu.


Ameriški predsednik poudarja, da bo dogovor omogočil njegovi administraciji, da nadaljuje izvajanje programa, ki bo »pomagal zajeziti teroristično mrežo, ki ogroža življenja Američanov«. Računa tudi na obnovitev vojaških sodišč, katerih oblikovanje je ameriško vrhovno sodišče junija letos ustavilo, ker zanj ni pridobil privolitve kongresa ter niso v skladu z Ženevskimi konvencijami.

O dogovoru bo glasoval ameriški senat, preden ga bo potrdil predstavniški dom, pa bo verjetno doživel še spremembe. Med njima se namreč pojavljajo razhajanja glede dostopa do dokaznih gradiv.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.