Tujina

Da, pomagali smo Mladiću

Beograd, 02. 02. 2006 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vojska SČG je priznala, da je ščitila Ratka Mladića. Imena njegovih pomagačev pa so državna skrivnost.

Ratko Mladić se uspešno izogiba roki pravice
Ratko Mladić se uspešno izogiba roki pravice FOTO: Reuters

Načelnik srbsko-črnogorske vojaške varnostne agencije (VBA) Svetko Kovač je v sredo na seji vrhovnega obrambnega sveta SČG v Beogradu predstavil poročilo, v katerem je zapisano, da je pobegli general Ratko Mladić do junija 2002 občasno prebival v vojaških objektih na ozemlju Srbije in Črne gore.

Potem ko je srbsko notranje ministrstvo za njim izdalo tiralico, so pomoč pri skrivanju Mladića prevzeli upokojeni pripadniki vojske Republike srbske in takratne jugoslovanske vojske ter civilisti, je še zapisano v poročilu VBA, ki so ga na seji obrambnega sveta razglasili za državno skrivnost.


Prav tako so ugotovili, da sta dva pripadnika vojske SČG, častnik in podčastnik, imela pooblastilo za dvigovanje Mladićeve pokojnine in da sta to pravico izkoristila samo enkrat, septembra 2002. Vse ostale pokojnine so dvignili člani Mladićeve družine.

Poveljnik mirovnih sil Evropske unije v BiH je dejal, da ne verjame, da sta haaška obtoženca, voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić in general Ratko Mladić, v BiH. Mnogi sicer domnevajo, da se Karadžić med svojim begom pred haaškim tožilstvom premika med BiH in SČG, Mladić pa naj bi se skrival v Srbiji.

V sporočilu za javnost po seji vrhovnega obrambnega sveta so sporočili le, da je svet naložil obrambnemu ministrstvu, naj nadaljuje in še bolj intenzivno sodeluje s Haaškim sodiščem ter domačimi in tujimi varnostno-obveščevalnimi službami. Prav tako so pristojnim organom ukazali, naj ugotovijo odgovornost poklicnih pripadnikov vojske SČG, ki so pomagali Mladiću.

Kot poroča srbski radio B92, je poročilo zelo podrobno in obsega obdobje od leta 1997 do danes, v njem pa je naštetih veliko imen Mladićevih pomagačev.

Vojaško-politični komentator Ljubodrag Stojadinović je začuden nad odločitvijo, da dokument razglasijo za državno skrivnost. "To dokazuje, da se še vedno vrtimo v začaranem krogu," meni Stojadinović. "Menim tudi, da poročilo vsebuje nekatere podatke, ki bi lahko nekatere ljudi postavili v neprijeten položaj, vendar ne verjamem, da bi pri tem morali uporabiti tako visok nivo skrivnosti, saj dvomim, da bi poročilo lahko ogrozilo držav, ki Mladiću ni sposobne priti na sled," se dodaja Stojadinović.