Tujina

Cunamiji šole spremenili v domove

Šrilanka, 24. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Čuček
Komentarji
0

Število žrtev potresa in cunamijev, ki so prizadeli države ob Indijskem oceanu, se je povzpelo že na več kot 227 tisoč. Na prizadetih območjih medtem skušajo organizirati šolski pouk, da bi se življenje čimprej normaliziralo. Na Šrilanki, ki je med najbolj prizadetimi, je bila naša novinarka Tina Čuček.

Mnoge šole so postale dom za tiste, ki so jim valovi odnesli domove (Foto: POP TV)
Mnoge šole so postale dom za tiste, ki so jim valovi odnesli domove (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

V mnogih šolah okolico sicer še čistijo in odvažajo razbitine, šrilanška vlada pa je določila torek, 25. januar, kot zadnji rok, do katerega morajo vrata odpreti vse šole.

59 popolnoma uničenih in 104 delno porušenih osnovnih in srednjih šol, zaradi česar je že skoraj mesec dni doma približno 77 tisoč učencev in nekaj več kot 3 tisoč učiteljev - to so podatki šrilanške vlade o škodi in posledicah katastrofe na področju šolstva.

Vsakemu šolarju bo Unicef priskrbel šolske potrebščine in dve uniformi. Tisti, ki so ostali brez vsega, bodo dobili brezplačno tudi hrano v šoli, obljublja vlada in poziva starše, naj pripeljejo otroke v šolo.

Če želijo zares začeti s poukom, bodo mnogi ostali brez strehe nad glavo (Foto: POP TV)
Če želijo zares začeti s poukom, bodo mnogi ostali brez strehe nad glavo (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Kljub temu mnoge šole ne bodo mogle začeti z delom. Največja težava se skriva v podatku, ki ga vlada ni objavila. 249 šol se je namreč spremenilo v begunska taborišča. Šolske učilnice so postale dom marsikateri družini, s pitno vodo, hrano, zdravili in oblekami pa jih oskrbujejo humanitarne organizacije. Ljudje vedo, da se bodo morali kmalu izseliti.

Za začasne stanovalce te šole v bližini raste begunsko taborišče. Ljudi iz šole, ki smo jo obiskali, bodo verjetno preselili do predvidenega roka in pouk v njej se bo lahko začel. Kako bo s preostalimi 248 šolami vzdolž vzhodne obale, ki služijo kot začasna zavetišča, natančno ne ve nihče. Jasno je le, da bodo morali številne begunce vreči na cesto, če bodo hoteli spoštovati vladni odlok, saj kljub pospešeni gradnji številnih begunskih taborišč, teh do določenega datuma ne bo dovolj.