Tujina

Crystal meth skupaj s heroinom

London, 14. 06. 2006 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Velika Britanija bo klubsko drogo, ki jo poznamo pod imenom Crystal meth, uvrstila med najbolj nevarne droge.

Crystal meth se uporablja na klubski sceni
Crystal meth se uporablja na klubski sceni FOTO: Reuters

Klubska droga Crystal meth, oblika amfetamina, ki povzroča odvisnost, bo uvrščena na listo najbolj nevarnih drog, skupaj s heroinom, je sporočila britanska vlada.

Metaamfetamine smo uvrstili med najbolj nevarne droge, ker lahko povzročijo “resne socialne probleme”, je pojasnil britanski notranji minister Vernon Coaker. “Mednarodne izkušnje kažejo, da je lahko njihovo uživanje zelo nevarno za posameznike, družine in skupnosti,” je dejal. “Kronična uporaba droge lahko vodi do psihotičnega vedenja – paranoje, halucinacij in nasilja.”

Metaamfetamini stimulirajo centralni živčni sistem, povzročajo navale euforičnih občutkov, zaradi katerih so uživalci bolj budni in imajo manjši apetit.

Zdravstveni strokovnjaki pravijo, da uživanje metaamfetaminov povečuje tveganje za možganske poškodbe, srčni napad, depresijo in vrsto drugih zdravstvenih problemov.

V organizaciji za preprečevanje zlorabe drog DrugScope pojasnjujejo, da ni dokazov, da bi bila Velika Britanija na robu epidemije, zato umestitev metaamfetaminov med najbolj nevarne droge označujejo za resno svarilo. “Uporaba droge v Veliki Britaniji je nizka in ni dokazov, da bi naraščala,” je dejal izvršni direktor organizacije Martin Barnes. "Mednarodni izsledki kažejo, da lahko droga povroči resno zdravstveno in socialno škodo.”

Policija je z odločitvijo zadovoljna, saj bo tako lažje zasledovala preprodajalce in proizvajalce droge. Zaradi posedovanja metaamfetaminov bo posameznik lahko obtožen na zaporno kazen do sedem let zapora ali denarno kazen, preprodajalec pa na dosmrtno ječo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lenchi@klepetulja.com
14. 06. 2006 17.17
Tako v Veliki Britaniji... Kaj pa pri nas???