Tujina

Črnogorci v torek o skupni državi

Podgorica, 22. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Črnogorska skupščina je za danes napovedano obravnavo sporazuma o preoblikovanju odnosov med Srbijo in Črno goro na zahtevo Demokratične stranke socialistov preložila na torek. Socialdemokrati grozijo z izstopom iz vlade, Liberalna zveza pa ji umika podporo.

Sporazum čaka trnova pot v življenje
Sporazum čaka trnova pot v življenje FOTO: 24ur.com

Iz protesta proti podpisu omenjenega sporazuma je koalicijska partnerka DPS črnogorskega predsednika Mila Đukanovića v črnogorski manjšinski vladi, Socialdemokratska stranka (SDP) v četrtek napovedala umik iz vlade. Liberalna zveza Črne gore pa je v sredo umaknila podporo vladi v parlamentu, s katero ji je zagotavljala večino. SDP je v četrtek sporočila, da bo v primeru potrditve sporazuma v parlamentu izstopila iz vlade, umaknila pa bo tudi podporo vladi premiera Vujanovića.

Sporazum, ki ga morajo potrditi še vsi trije parlamenti - zvezni, črnogorski in srbski -, bo veljal najmanj tri leta. Po tem obdobju pa bosta imeli državi članici pravico začeti ustavni postopek za spremembo državnega statusa oziroma za izstop iz skupne države, kar vključuje tudi morebitno izvedbo referenduma v Črni gori.

Sporazum, ki so ga 14. marca v Beogradu skupaj z visokim predstavnikom za skupno zunanjo in varnostno politiko EU Javierjem Solano podpisali najvišji predstavniki zvezne, srbske in črnogorske oblasti, predvideva preoblikovanje srbsko-črnogorske države.