Tujina

Črna gora bo za neodvisnost

Bruselj, 08. 03. 2006 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Črnogorski premier meni, da bo na referendumu za neodvisnost glasovalo več kot 55 odstotkov volivcev.

Milo Djukanović in Javier Solana
Milo Djukanović in Javier Solana FOTO: Reuters

"Trdno verjamem, da bo neodvisnost Črne gore na referendumu 21. maja podprlo več kot 55 odstotkov tistih, ki bodo oddali glas, kakor je opredeljena potrebna večina," je danes v Bruslju po pogovoru z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Evropske unije Javierjem Solano dejal črnogorski premier Milo Djukanović. Solana pa je bil povsem jasen: "Črnogorski parlament je določil večino in to je pogoj za uspeh referenduma."

Zato tako premier kot Solana nista želela napovedovati, kaj se bo zgodilo, če bi neodvisnost vendarle podprlo manj kot 55 odstotkov ljudi, a še vedno več kot običajna večina, torej 50 odstotkov.

"Rezultat, ki bo dosežen, bo uresničen v praksi," je bil sicer nepopustljiv Solana, ki je s temi besedami odgovoril tudi na vprašanje, ali bo EU takoj priznala neodvisno Črno goro, če bo izid nedvoumni "da". "Seveda preučujemo tudi opcije, kaj storiti, če bo rezultat za neodvisnost med 50 in 55 odstotki, a o tem ne želim govoriti. Razmišljam kot zmagovalec. Pri ideji o neodvisnosti vztrajam že leta, ker verjamem, da ima večinsko podporo," pa je dejal Djukanović.

Premier je sicer tudi zagotovil, da neodvisna Črna gora ni le sama sebi namen. "Neodvisnost potrebujemo, da lahko prevzamemo polno odgovornost za svojo evropsko prihodnost. Na noben način pa se ne nameravamo obrniti proti Srbiji, ne želimo postavljati meja v odnosih s Srbijo. Nasprotno, želimo odprte in tesne odnose," je izjavil Djukanović.

Možnost referenduma o neodvisnosti je predvidela že ustavna listina o državni skupnosti Srbiji in Črni gori, ki sta jo Beograd in Podgorica izpogajala leta 2003 prav s pomočjo Solane. Slednji je danes zato poudaril, da ne gre za nikakršno "novost", temveč za enega od elementov t. i. sporazuma iz Beograda, ki se zdaj le uresničuje tudi v praksi. Pomembno pa je, da so o njegovi izvedbi dosegle dogovor vse politične strani, to je znak zrelosti, je dejal Solana.

Kot omenjeno, je referendum razpisan za 21. maj, za njegov uspeh pa mora neodvisnost podpreti najmanj 55 odstotkov tistih, ki bodo oddali glas. Takšen dogovor sta vlada in opozicija v Črni gori dosegli na predlog posebnega Solanovega odposlanca za referendum Miroslava Lajčaka, čeprav sta bili do formule sprva precej zadržani .

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.