Tujina
Oglas

Čompuwe počitnice na Bovškem - priljubljena jesenska potepanja

Ljubljana, 17. 10. 2011 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zamenjajte mestni vrvež za jesensko svežino gora doline Soče in Triglavskega narodnega parka!

Indijansko poletje je za nami in na Bovškem jesenska doživetja že razvajajo tiste, ki uživajo v barviti naravi! S kolesom ali peš je raziskovanje jesenske narave še toliko prijetnejše! Pohod ob smaragdni reki Soči, postanek ob starih domačijah, razvajanje z lokalnimi dobrotami in sprostitev v centru dobrega počutja! To je prava jesen, daleč stran od mestne megle, kjer se boste zagotovo nadihali svežega zraka in naužili pristne narave! Bovški turistični ponudniki so ob tej priložnosti pripravili še posebej ugodne ponudbe.

AKTIVNA JESENSKA POTEPANJA

Zelo priljubljeni sta Soška pot, na kateri ob reki Soči spoznavamo Triglavski narodni park in Pot miru, kjer se podamo raziskovat ostaline 1. svetovne vojne. Na poteh raziskujemo kaverne, rove, utrdbe in postojanke ter naravne znamenitosti kot so izvir Soče in Velika korita Soče. Tisti, ki bi radi izvedeli kaj več o življenju "v starih časih", se navadno podajo v Trentarski muzej in informacijsko središče Triglavskega narodnega parka, "Dom Trenta", kjer organizirajo tudi vodene pohodniške in gorniške ture. Priporočamo, da se na vse izlete odpravite z usposobljenim vodnikom, upoštevate vašo telesno pripravljenost in ne pozabite na primerno opremo. Razkošje jesenskih barv in igriva svetloba bosta kot nalašč za vaš fotoobjektiv, zato tudi tega ne pozabite doma.

NE ZAMUDITE AKTIVNIH JESENSKIH DOŽIVETIJ NA BOVŠKEM!


• RAZISKUJTE KRAŠKI SVET (OBIŠČITE JAMO SRNICA) – med raziskovanjem visokogorskega Krasa poiščite nenavadne fosile školjk značilnih srčkastih oblik. Posebnost jame so ožji rovi skozi katere se skupaj z vodnikom prebijate proti 40 m dolgem spustu po vrvi, s katerim se konča obisk podzemnega sveta. Izlet traja 3-4 h, organizirajo pa ga športne agencije, ki priskrbijo tudi potrebno opremo za obisk jame.


• RAZVOZLAJTE SKRIVNOSTI ČEBELNJAKA MATIJE KOMACA – vas zanima, kaj se je v divji ledeniški dolini Bavšici dogajalo, ko je pra-pra babica Pepa k hiši prinesla čebele? Po dobro uhojeni poti se iz Bovca podajte proti Bavšici, kjer se piše zgodba več kot 170 let starega čebelnjaka Matije Komaca.

• PRIVOŠČITE SI JESENSKI PLANINSKI VZPON NA KOBARIŠKI (BREGINJSKI) STOL - vzpon proti najdaljšemu grebenu v Julijskih Alpah, s katerega se odpre lep razgled proti Kaninskemu in Krnskemu pogorju.

• ZAVRTITE PEDALA IN SE PODAJTE NA GORSKOKOLESARSKI IZLET V LOŠKO KORITNICO – družinski gorskokolesarski izlet pod vznožje Jalovca in Mangrta vse do ovčje planine Brdo je doživetje, ki ga zagotovo ne boste pozabili! Turo začnete v vasi Log pod Mangrtom in jo pod mogočno Loško steno nadaljujete po kolovozu in dobro uhojeni poti, ki pripelje do planine.

• ODPOČIJTE SI OB SLAPU VIRJE - privoščite si požirek vode iz kašte v vasi Plužna, sprostite se ob slikoviti vodni zavesi slapa Virje ter si oglejte izvir Gljuna.

• PRISLUHNITE ŠUMENJU ŠUNIKOVEGA VODNEGA GAJA – kotiček blagodejnih energij, mu pravijo domačini; prepredajo ga skalnati tolmuni čarobne zelene barve in divje brzice Lepenjice. Do njega dostopate v dolini Lepene, kjer si lahko ogledate tudi znamenita Velika korita reke Soče.

IN ČE BO SLABO VREME?

Lahko se odpravite v Kobariški muzej, Trentarski muzej ali si ogledate katero od zasebnih zbirk 1. svetovne vojne. Pojdite na izlet v Italijo, mimo Rabeljskega jezera do starega rudniškega kraja Rabelj, kjer so organizirani ogledi rudnika in rudarske dejavnosti. Tisti, ki ste bolj za čofotanje in razvajanje, boste navdušeni nad wellness centrom v hotelu Kanin: bazen, svet savn, aromaterapije, masaže ... Poskrbljeno pa bo tudi za lačna usta! V kateri izmed bovških gostiln lahko poleg splošne ponudbe izberete "Bovški krožnik", domače dobrote kot so polenta in frika, krafi ter čompe in skuta. Čompe? Za krompirjeve počitnice se to res spodobi, čompe so namreč bovški narečni izraz za krompir.

ČOMPUWE POČITNICE – PRAVA ZABAVA ZA OTROKE!

Čompuwe počitnice so prava zabava za otroke! Ponudniki v času počitnic pripravljajo prijetna druženja za otroke in vse tiste, ki to ostajajo po srcu! Poleg ustvarjalnih delavnic za otroke, bo poskrbljeno za pravo plesno zabavo s Piko Nogavičko in Čompuw živ žav.

VEČ INFORMACIJ O PONUDBI in AKTIVNIH DOŽIVETJIH NA BOVŠKEM
TIC BOVEC
Trg golobarskih žrtev 8
5230 Bovec
T: 05 3896 444
E: www.bovec.si ; info@bovec.si