Tujina

'Človeški napredek redko brez cene'

Richmond, 04. 05. 2007 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska kraljica Elizabeta II. in njen soprog princ Philip sta ob 400. obletnici ustanovitve prve stalne naselbine v Ameriki, Jamestowna, obiskala ZDA.

Britanska kraljica Elizabeta II. in njen soprog princ Philip sta v četrtek zvečer prispela na obisk v ZDA. Ob začetku obiska, do katerega prihaja ob 400. obletnici ustanovitve prve stalne britanske naselbine v Ameriki - Jamestowna, je kraljica v Richmondu opozorila na visoko in krvavo ceno, ki so jo ob prihodu belcev plačali Indijanci in prvi temnopolti Američani oziroma afriški sužnji.

Britanska kraljica Elizabeta II. in njen soprog Philip ob prihodu v Richmond.
Britanska kraljica Elizabeta II. in njen soprog Philip ob prihodu v Richmond. FOTO: Reuters

"S pomočjo pogleda nazaj lahko vidimo v tem dogodku izvor enkratnega prizadevanja - gradnje velikega naroda, osnovanega na večnih vrednotah demokracije in enakosti na temelju vladavine zakona in promocije svobode. Vendar lahko danes bolj odkrito razmišljamo o zapuščini Jamestowna. Človeški napredek le redko pride brez cene. In tista prva leta v Jamestownu, ko so se prvič staknile tri velike civilizacije - zahodnoevropska, domorodna ameriška in afriška - so sprožila plaz dogodkov, ki imajo še danes globoke socialne posledice, ne le v ZDA, temveč tudi v Veliki Britaniji in Evropi," je kraljica dejala pred parlamentom zvezne države Virginije.

Jamestown je britanska kraljica prvič obiskala leta 1957, ko so praznovali 350. obletnico ustanovitve naselbine, leta 1976 je bila v ZDA ob 200. obletnici njihovega rojstva, leta 1991 pa je bila na uradnem obisku v ZDA. Poleg tega je bila leta 1983 na neuradnem obisku na zahodni obali ZDA.

81-letna kraljica je ob svojem četrtem obisku v ZDA izrazila tudi "iskreno sočutje" zaradi nedavnega pokola na univerzi Virginia Tech.

Po prihodu v ZDA se je visoka gostja s kočijo popeljala skozi kolonialni Williamsburg, nekdanjo prestolnico Virginije, ogledala si je Jamestown ter se srečala z voditelji virginijskih indijanskih plemen. V soboto si bosta s soprogom ogledala konjske dirke Kentucky Derby, od 6. do 8. maja pa bosta v Washingtonu gosta predsednika Georgea Busha.

V Jamestownu številne slovesnosti

V Jamestownu bodo ta mesec potekale številne slovesnosti v počastitev obletnice, osrednje slavje, na katerega so se pripravljali deset let, pa bodo v Jamestownu od 11. do 13. maja. Praznovanje naj bi stalo okoli 200 milijonov dolarjev, na prireditvah pa pričakujejo skupaj 90.000 ljudi.

Elizabeta II. se je s kočijo popeljala skozi kolonialni Williamsburg.
Elizabeta II. se je s kočijo popeljala skozi kolonialni Williamsburg. FOTO: Reuters

Jamestown sicer ni bila prva stalna evropska naselbina v severni Ameriki - to je bila namreč španska kolonija na Floridi St. Augustine, ki je bila ustanovljena 42 let pred Jamestownom. Vendar je bil Jamestown prva angleška oziroma britanska naselbina, ki jo je ustanovilo nekaj več kot sto Angležev 13. maja 1607.

Ti so štiri mesece potovali čez Atlantik z ladjami podjetja Virginia, ki je od kraljevskega dvora dobilo pogodbo, da lahko naseljuje ljudi. Staroselci so prve priseljence sprejeli neprijazno in vrstili so se napadi. Jamestown ni nikoli prav zacvetel, saj je večina prvih priseljencev pomrla zaradi napadov Indijancev in različnih bolezni.

Zvezna država Virginija vse od leta 1807 vsakih 50 let pripravi velike slovesnosti v čast ustanovitve Jamestowna. Letos se bodo proslave prvič v malce večji meri posvetile tudi Indijancem in prvim temnopoltim Američanom oziroma afriškim sužnjem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.