Tujina

Clooney po Drnovškovih stopinjah

Washington/Abuja, 28. 04. 2006 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški igralec George Clooney, ki se je pravkar vrnil z obiska Darfurja, svet poziva, naj ustavi genocid.

George Clooney svet poziva, naj pomaga Darfurju
George Clooney svet poziva, naj pomaga Darfurju FOTO: Reuters

Filmski zvezdnik in oskarjevec George Clooney, ki je z očetom Nickom potoval po Čadu in Sudanu in se pogovarjal z darfurskimi begunci, je ob vrnitvi v domovino predstavil kratek dokumentarec o razmerah v tem delu Afrike.

Spopadi med milicami, povezanimi z vlado v Kartumu, in uporniki, so se začeli leta 2003. V konfliktu je umrlo med 200 in 400 tisoč ljudi, več kot dva milijona prebivalcev Darfurja pa je moralo zapustiti svoje domove.

Poudaril je, da se tam dogaja “prvi genocid v 21. stoletju”, in svet pozval, naj naredi vse, da ga ustavi. “Ne moremo pogledati proč in upati, da bo vse to izginilo,” je dejal igralec in izrazil upanje, da se ne bodo ponovili Ruanda, Kambodža in Bosna, ko je mednarodna skupnost nemo opazovala pobijanje.

Napadi na jugu Darfurja

Začeti je treba takoj. Če ne bomo danes nečesa storili, bo do konca tedna več tisoč ljudi mrtvih. George Clooney

Clooney je svoj poziv objavil prav v času, ko je sudanska vlada na jugu pokrajine Darfur začela nov val zračnih napadov. Po podatkih humanitarne organizacije Human Rights Watch naj bi bilo več vasi tarča napadov, na tisoče prebivalcev pa je moralo zbežati z domov.

Uporniki in vlada v Kartumu so sicer že aprila 2004 podpisali dogovor o prekinitvi ognja, ki pa ga ne spoštujejo. V nigerijski prestolnici Abudža pa so po dveh letih pogajanj v sredo sestavili osnutek mirovnega sporazuma, ki pa ga sprte strani še niso sprejele.

v nedeljo se sicer izteče rok, ki so ga Afriška unija (AU) in Združeni narodi (ZN) vpletenim stranem dali za dosego sporazuma na mirovnih pogajanjih. Pogajalci uporniških skuin so že zatrdili, da ne verjamejo v dosego sporazuma do nedelje, sporočili pa so tudi, da z njegovim osnutkom niso zadovoljni.

V primeru, da mirovnega sporazuma ne bi dosegli, so AU in ZN vpletenim zagrozili z nadaljnjo mednarodno osamitvijo.

Ostreje proti odgovornim

V Darfurju - regiji, ki je po velikosti primerljiva s Francijo - za mir skrbi 7000 vojakov Afriške unije. Ker so slabo opremljeni, poleg tega pa njihov mandat ni jasen, je generalni sekretar ZN Kofi Anan predlagal, naj namesto njih tja pošljejo 20 tisoč pripadnikov mednarodnih sil. Kartum je to odločno zavrnil.

Varnostni svet Združenih narodov je štirim sudanskim državljanom – častniku letalskih sil, poveljniku provladnih milic ter vodjema dveh uporniških skupin – zamrznil prihranke ter jim prepovedal potovanja v tujino.

Ostrejše obravnavanje osumljencev za pokole v Darfurju pa je napovedal tudi ameriški predsednik George Bush, ki je dogodke v pokrajini kot eden prvih mednarodnih politikov označil za genocid.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.