Tujina

Clintonovi zmaga v Pensilvaniji

New York, 23. 04. 2008 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po 98 odstotkih preštetih glasov je Clintonova s 55 odstotki premagala Obamo in tako že tretjič obstala v tekmi, ko ji je že grozil poraz.

Volitve so, tako kot demokrati, imeli tudi republikanci, pri katerih je senator iz Arizone John McCain že marca zbral zadostno število delegatskih glasov za osvojitev predsedniške nominacije. McCain je v Pensilvaniji dobil 73 odstotkov glasov, kongresnik iz Teksasa Ron Paul pa 16 odstotkov. Volitev se je na demokratski strani udeležilo 2,2 milijona ljudi, pri republikancih pa okoli 700.000, ne glede na to, da volitve pri njih niso odločale o ničemer.

Newyorška senatorka Hillary Clinton je na volitvah za izbiro demokratskega predsedniškega kandidata v Pensilvaniji uspela premagati Baracka Obamo. S tem je poleg sebe razveselila tudi republikance, saj se bo demokratska tekma podaljšala še najmanj do 6. maja, najverjetneje pa celo dlje.

Po 98 odstotkih preštetih glasov je Clintonova zmagala s 55 odstotki proti 45 odstotkom, ki jih je dobil Obama, in dosegla mejo 10 odstotkov razlike, s katero lahko ohranja kredibilnost za vztrajanje v kampanji, čeprav ji volilna matematika ne kaže najbolje. Clintonova je po zmagi svojim privržencem v Philadelphiji dejala, da so pomagali spremeniti plimo v njeno korist. Dejala je, da ne bo odnehala, kljub temu da so jo k temu že začeli pozivati, ker si menda Američani zaslužijo predsednika, ki ne odneha.

Po mnenju privržencev senatorja iz Illinoisa so takšnega predsednika imeli že zadnjih osem let, pa so končali v neskončni vojni in gospodarski recesiji. Obama je v Evansvilleu v zvezni državi Indiani čestital Clintonovi za zmago, vendar jo je kasneje ošvrknil z besedami, da se morajo demokrati odločiti, ali želijo nekoga, ki bo špekuliral in povedal vsaki skupini ljudi, kar si želi slišati, ali pa bodo stranka, ki se ne osredotoča le na zmago, ampak tudi na to, zakaj bi morali zmagati.

Vzporedne ankete so pokazale, da je Clintonova zmagovala med ženskami in moškimi, starejšimi, delavci, belci, lastniki orožja, manj izobraženimi in manj premožnimi. Obama je osvajal glasove temnopoltih, ki jih v Pensilvaniji ni veliko, med mladimi, izobraženimi, premožnejšimi in na novo registriranimi demokrati. Kar pet odstotkov republikancev in pet odstotkov neodvisnih se je registriralo za demokrate in velika večina od teh je volila Obamo. Senator je dobil večino tistih, ki si želijo sprememb, senatorka pa tistih, ki poudarjajo izkušnje.

Obama je v Pensilvaniji prejel 45 odstotkov glasov.
Obama je v Pensilvaniji prejel 45 odstotkov glasov. FOTO: Reuters

Clintonova je z zmago v Pensilvaniji tako že tretjič obstala v tekmi, ko ji je že grozil poraz. Najprej v New Hampshireu, nato po 11 zaporednih porazih v Ohiu in Teksasu, sedaj pa še v Pensilvaniji, kjer je imela na začetku kampanje v javnomnenjskih raziskavah več kot 20 odstotkov prednosti pred Obamo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

london_calling
24. 04. 2008 17.18
bol k pa Obama
srpko
23. 04. 2008 23.33
Če ta hudičevka na koncu res zmaga - svet čakajo nove vojne.