Tujina

Clintonova se ne da

Indianapolis, 07. 05. 2008 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Na strankarskih zborovanjih za izbiro predsedniškega kandidata demokratske stranke je Hillary Clinton zmagala v Indiani.

Ameriška senatorka Hillary Clinton, ki se poteguje za predsedniško nominacijo demokratske stranke na prihajajočih volitvah, je v ameriškem mestu Indiana zmagala.

Clintonova si je z verjetno tesno zmago v Indiani ohranila argument, da vztraja v tekmi vsaj do Zahodne Virginije 13. maja ali Kentuckyja in Oregona 2. junija.
Clintonova si je z verjetno tesno zmago v Indiani ohranila argument, da vztraja v tekmi vsaj do Zahodne Virginije 13. maja ali Kentuckyja in Oregona 2. junija. FOTO: Reuters

Senator iz Illinoisa Barack Obama je v Severni Karolini dobil 56 odstotkov podpore, 42 odstotkov pa je dobila Clintonovo, kar pomeni več kot 230.000 glasov prednosti za Obamo. Glasove v Indiani so do 7.30 zjutraj po srednjeevropskem času še vedno preštevali, vendar so ameriške televizije po 99 odstotkih preštetih glasov Clintonovo razglasile za zmagovalko z 51 odstotki podpore. Obama je prejel 49 odstotkov. Gre za razliko okoli 20.000 glasov, ki se lahko še zmanjša, potem ko bodo do konca prešteli vse glasovnice po pošti iz okrožij, kjer pričakujejo dober rezultat za Obamo.

Clintonova si je z verjetno tesno zmago v Indiani ohranila argument, da vztraja v tekmi vsaj do Zahodne Virginije 13. maja ali Kentuckyja in Oregona 2. junija, vendar je po krepki zmagi v Severni Karolini za Obamo osvojitev predsedniške nominacije stranke le še vprašanje časa. Matematika je že povsem na njegovi strani, saj je uspel izničiti vse, kar je Clintonova pridobila pred dvema tednoma v Pensilvaniji, ko je z zmago zmanjšala zaostanek v glasovih volivcev in delegatskih glasovih.

Obama: Potrebujemo spremembo

Po različnih ocenah je Obama v torek osvojil 69 delegatskih glasov, Clintonova pa 65.
Po različnih ocenah je Obama v torek osvojil 69 delegatskih glasov, Clintonova pa 65. FOTO: Reuters

Ameriške televizije so v torek zjutraj po srednjeevropskem času senatorja iz Illinoisa Baracka Obamo razglasile za zmagovalca volitev predsedniškega kandidata demokratske stranke v zvezni državi Severni Karolini. Obama je znova izrazil zadovoljstvo ob zmagi nad "politiko, ki razdvaja“. "V Ameriki potrebujemo spremembo in zato bomo novembra znova združeni“, je še dejal Obama.

Po različnih ocenah je Obama v torek osvojil 69 delegatskih glasov, Clintonova pa 65, pri čemer jih morajo 55 še porazdeliti. Obama ima tako skupaj 1815,5 delegatskih glasov, Clintonova pa 1672, za zmago pa jih je potrebno osvojiti 2025. V zadnjih šestih tekmah si bosta demokrata razdelila skupaj le 215 delegatskih glasov in počasi prihaja čas, da se še zadnjih 250 od skupaj 800 super delegatov odloči za podporo enemu, ali drugemu kandidatu.

Vzporedne ankete v obeh državah so pokazale, da se od zadnjih volitev v Pensilvaniji ni veliko spremenilo. Obama je osvojil podporo 90 odstotkov temnopoltih volivcev, ki jih je več v Severni Karolini. Prav tako je obdržal veliko prednost med volivci z visoko izobrazbo, premožnejšimi in mladimi. Za Clintonovo so spet zanesljivo volili starejši, ženske in belci. Škandal s pastorjem Wrightom ni bistveno vplival na izide, čeprav je res, da je večina tistih, ki so jih pastorjeve izjave motile, volila za Clintonovo, večina tistih, ki pastorju niso pripisovali nobenega pomena, pa je volila za Obamo.

Clintonova še ni vrgla puške v koruzo in je v Indianapolisu povedala, da gre naprej do Bele hiše. Kasneje je dodala, da bo delala za enotnost stranke, ne glede na to, kdo bo kandidat. Volitve so imeli v obeh državah tudi republikanci, kjer je tekma odločena že dva meseca. McCain je v Indiani dobil 77 odstotkov glasov, pred Mikeom Huckabeejem z 10 odstotki in Ronom Paulom z osem ter Mittom Romneyjem s petimi odstotki. Od kandidature uradno še ni odstopil le Paul. V Severni Karolini je McCain dobil 73 odstotkov glasov, Huckabee 12 in Paul osem odstotkov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sadjar
08. 05. 2008 02.28
Uvedmo geniokracijo, pa ne bo takoih bedakov kot je Bush, Hillary ....
hint
07. 05. 2008 13.10
Heh ni važn kir bo kr nbo nč drgač dokler bojo zda.