Tujina

Clintonova ostala brez stratega

New York, 07. 04. 2008 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strateg Clintonove kampanje Penn je odstopil, saj je lobiral za prostotrgovinski sporazum s Kolumbijo, ki mu Clintonova nasprotuje.

Hillary Clinton
Hillary Clinton FOTO: Reuters

Predsedniška kampanja newyorške senatorke Hillary Clinton je v nedeljo ostala brez glavnega stratega Marka Penna, ki je odstopil zaradi konflikta interesov. V svoji drugi službi je namreč lobiral za prostotrgovinski sporazum s Kolumbijo, ki mu predsedniška kandidatka nasprotuje.

"Omenjeno dogajanje se Socialnih demokratov ne tiče in nikakor ne vpliva na naše sodelovanje z agencijo Grey in njihovimi partnerji PSB,“ je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik Socialnih demokratov Sebastjan Jeretič. Boruta Pahorja o tem, kako do zmage na jesenskih parlamentarnih volitvah, svetujejo prav strokovnjaki iz podjetja "Mark and Penn, Schoen and Berland Associates, Inc.". Stranki svetuje Pennov sodelavec Craig T. Smith.

Analitiki ocenjujejo, da bo odstop najbrž pozitiven za kampanjo kandidatke, ki pred 22. aprilom, ko bodo imeli demokrati strankarske volitve v Pennsylvaniji, zaostaja za senatorjem Barackom Obamo. Mark Penn, ki je leta 1996 pomagal Billu Clintonu do ponovne izvolitve za predsednika in senatorki na prvih volitvah v New Yorku leta 2000, je veljal za zadirčnega prepirljivca, ki je hotel vedno imeti zadnjo besedo. Penn naj bi bil odgovoren za to, da je Clintonova med kampanjo poudarjala izkušnje, medtem pa ji je Obama izmaknil geslo o spremembah, ki pri Američanih po sedmih letih vladavine Georgea Busha sproža veliko navdušenje.

Penn je moral oditi, ker je časopis Wall Street Journal v petek razkril, da se je 31. marca srečal s predstavniki kolumbijske vlade. Penn je namreč tudi direktor pri lobističnem podjetju Burson-Marsteller, ki ga je kolumbijska vlada lani najela za kampanjo prepričevanja kongresa v koristnost sprejetja sporazuma o prosti trgovini med ZDA in Kolumbijo. Pogodba za lobiranje je bila vredna 300.000 dolarjev.

Kandidatka Clintonova pa medtem med kampanjo trenutno ostro nasprotuje novim prostotrgovinskim sporazumom, ki ne bodo vsebovali trdnih zagotovil o pravicah delavcev. Penn se je po razkritju opravičil in dejal, da je njegovo sodelovanje s Kolumbijci napaka. V soboto je Kolumbija zato nemudoma razdrla pogodbo za lobiranje. V nedeljo pa je moral Penn oditi še s položaja vodilnega stratega kampanje Clintonove.

Šefica kampanje Maggie Williams je sicer sporočila, da bo njegovo podjetje za raziskave javnega mnenja "Mark and Penn, Schoen and Berland Associates, Inc." še naprej izvajalo notranje ankete za potrebe kampanje in sodelovalo s svetovanjem. To podjetje je doslej od kampanje dobilo nekaj manj kot 11 milijonov dolarjev. Strategijo bosta po novem vodila direktor komunikacij Howard Wolfson in anketar Geoff Garin. Gre za letos že drugo veliko zamenjavo na vrhu Clintonove kampanje. Februarja je odstopila šefica kampanje Patti Solis Doyle, na njeno mesto pa je prišla Williamsova.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.