Tujina

FOTO: Cameron prvi konzervativni premier po 13 letih

London, 11. 05. 2010 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

David Cameron je sprejel kraljičino povabilo za sestavo nove vlade in tako postal nov britanski premier. Pred tem mu je zdaj že bivši premier Gordon Brown zaželel vse dobro.

Camerona je poklical tudi ameriški predsednik Barack Obama in mu čestital.

Laburisti so popoldne priznali, da je njihovih pogovorov z liberalnimi demokrati, da bi ostali na oblasti, konec, piše BBC. Njihova odločitev tako daje prosto pot liberalnim demokratom in konzervativcem, da oblikujejo koalicijo, kar pomeni, da bo David Cameron na premierskem položaju nasledil laburista Gordona Browna.

Brown se je v svoji pisarni sestal s svojimi najbližjimi sodelavci in ženo Sarah, kjer se je, medtem ko se je pripravljal na odhod, šalil. Pred odhodom je Brown povedal, da je kraljičini sekretarki že sporočil, da bo kraljico obiskal in ji podal svoj odstop, hkrati pa ji bo predlagal, naj ga zamenja Cameron. Kot je povedal, je imel rad to delo, ne zaradi prestiža in ugodnosti, ki jih ne mara, ampak zaradi dela samega, saj je želel državo, ki jo tako zelo ljubi, narediti boljšo.

Slovo Gordona Browna - 1
Slovo Gordona Browna - 1 FOTO: Reuters

Ob slovesu je še poudaril, da je užival v drugi najpomembnejši vlogi, vlogi premierja, vendar pa se bo zdaj posvetil svoji najljubši nalogi, biti mož in oče. Brown se je zahvalil vsem sodelavcem in družini, svojemu nasledniku pa je zaželel vse dobro, nato pa se je skupaj z ženo in sinovoma odpravil v Buckinghamsko palačo, kjer je kraljici ponudil odstop. Da bo odstopil že nocoj, se je odločil sam, čeprav se je najprej govorilo, da bo počakal na sklenjen dogovor med konzervativci in liberalnimi demokrati. Brown je kraljici ponudil odstop, ki ga je sprejela, potem pa je kraljevo palačo zapustil.

Zanimivo je, da Browna, ko je zapustil kraljevo palačo, niso spremljala policijska vozila, zato se je med vožnjo na sedež stranke znašel v majhnem prometnem zamašku. Potem ko je odstopil s položaja predsednika stranke, bo zdaj trajalo kar nekaj tednov, navadno traja najmanj tri mesece, da bodo laburisti dobili novega predsednika. Na sedežu stranke se je Brown še enkrat zahvalil vsem sodelavcem in prijateljem in poudaril, da bo vedno podpiral laburiste in  predsednika stranke, kdor koli že bo. ''Laburist sem in to vedno bom,'' je dejal.

Kraljica je na svojem domu tudi že sprejela Camerona in mu ponudila sestavo vlade, ki jo je Cameron sprejel. Iz Buckinghamske palače se je nato odpravil na Downing Street, kjer ga je z bučnim aplavzom sprejela množica ljudi. Cameron je s 43 leti tako postal najmlajši premier po letu 1812. Ali bo vlada koalicijska ali manjšinska, še ni znano, je pa Cameron, prvič kot premier, povedal, da si želi koalicijske vlade z liberalnimi demokrati. ''S Cleggom bova pozabila na nesoglasja in delala za skupno dobro naše države,'' je povedal in dodal, da lahko skupaj dosežejo boljše čase v prihodnosti. Poklonil se je tudi zdaj že bivšemu premierju Gordonu Brownu, hkrati pa poudaril, da se bo trudil, da bo dober premier. Po njegovem morajo ''politiki služiti ljudstvu, ne pa biti njihovi gospodarji''.

Sicer pa je britanska vlada že dobila novega zunanjega in finančnega ministra. Zunanji minister je postal William Hague, finančni minister pa George Osborne. Cameronov namestnik pa bo najverjetneje postal sam predsednik liberalnih demokratov Nick Clegg.

Brown je odstopil z mesta predsednika laburistične stranke. Trenutna predsednica je postala Harriet Harman.

Kdo je David Cameron?

David Cameron se je rodil 9. oktobra 1966. Šolal se je v elitni šoli Eton, kjer sta šolske klopi gulila tudi britanska princa William in Harry, izobraževanje pa je nadaljeval na univerzi Oxford, kjer je bil član elitnega kluba študentov.

Kariero v konzervativni stranki je začel kmalu po diplomi in se med drugim zavihtel na položaj svetovalca finančnega ministra Normana Lamonta. Kasneje je za nekaj let zapustil politiko in prestopil v komunikacijsko podjetje Carlton.

Leta 2001 ga je politika znova premamila in ga kot poslanca ponesla v parlament. S tem je Cameron začel tudi vzpon na vrh stranke in njeno vodenje je prevzel leta 2005, potem ko ji je Tony Blair z laburisti zadal že tretji zaporedni poraz na volitvah.
Ena njegovih prvih nalog je bila "razstrupiti" torijce.

Cameron je postal novi premier.
Cameron je postal novi premier. FOTO: Reuters

Konzervativna stranka, ki so ji v preteklosti pripisali, da je "nesramna", je bila namreč znana po svojih odločnih stališčih, ko je šlo za teme, kot je odnos do priseljevanja in etničnih manjšin.

Cameron je sklenil stranko preoblikovati, jo popeljati v bolj sredinske in tudi populistične tire ter jo usmeriti v "sočutni konzervativizem". S preteklostjo je skušal prelomiti tudi tako, da je namenil poudarek okoljskim temam in se leta 2006 celo podal na norveški ledenik, da bi opozoril na problematiko globalnega segrevanja.

Da so konzervativci danes drugačna stranka, je skušal pokazati tudi s tem, da je na kandidatne liste uvrstil več predstavnikov manjšin, čeprav je res, da so bili med njimi še vedno pretežno moški in belopolti.

Novi premier Cameron - 1
Novi premier Cameron - 1 FOTO: Reuters

Pomembno vlogo je imela v kampanji tudi Cameronova družina. Soproga Samantha, ki ima tako kot on aristokratske korenine, sicer pa je kreativna direktorica pri podjetju Smythson, se je redno udeleževala predvolilne kampanje. V javnosti si je prislužila priznanje za stilsko dodelan nastop.

Cameron pogosto govori o sinu Ivanu, ki je februarja lani umrl, in o njegovi bolezni. Deček je trpel za cerebralno paralizo ter redko in hudo obliko epilepsije, Cameron pa je poudarjal, da je prav sinova bolezen vplivala na njegovo stališče do nacionalne zdravstvene službe. Cameronova imata sicer še hčerko Nancy in sina Arthurja, septembra pa pričakujeta nov naraščaj.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zahod.west
12. 05. 2010 08.37
GO CAMEROON!!!!!
Tonček Balonček
12. 05. 2010 08.32
Pa saj med temi konservativci, liberalci, demokrati, socialdemokrati itd. sploh ni nobene razlike več! To je pač tako kot Chelsea, Arsenal, Manchester United, Bolton, Southampton..., volitve in parlamrnt je pa Premiere League!
jpavli19
12. 05. 2010 06.27
No ja,slabše jim ne bo šlo.Tale kraljica je pa od hudiča,Bog si ga vedi koliko premierjev bo še videla.......
beton
12. 05. 2010 06.21
BagrMacola
12. 05. 2010 00.06
kera bedna šala dneva.. krneki :)
Tehnokrat
11. 05. 2010 23.06
Bravo konservativci in liberalni demokrati. Zdaj pa odločno poprijeti za delo.
Tehnokrat
11. 05. 2010 23.05
Verjetno se b o koalcija konservativcev in liberalnih demokratov dobro obnesla, vsajbolje kot zdajšnja vlada laburistov. Cameron se mi zdi kar sposoben.
JozaFric
11. 05. 2010 23.02
Bravo desnica.
Amel505
11. 05. 2010 22.41
eh ta "kraljica" je kar nekaj samo denar pobira
pijanec22
11. 05. 2010 22.38
Škoda za laburiste. Zagotovo ena najbolj naprednih strank v Evropi.
damirg@email.si
11. 05. 2010 22.16
bomo vidl če bo nov premije isto lezel američanom v rit.
skydrol7
11. 05. 2010 22.05
dobra poteza da je odstopil tako da bo GB dobila novega dosti mlajsega PM kateri bo potreboval veliko energije da se tudi Britanija potegne iz financne in trenutne politicne krize...
Der Kaiser
11. 05. 2010 22.04
Po napovedih, naj bi Camerona v kratkem poklical tudi ameriški predsednik Barack Obama in mu čestital........ Jaz ga bom pa jutri.. danes je že prepozno......
ZaNovoSLovenijo
11. 05. 2010 20.39
pomoje: super za VB (vsaj za enkrat)...
Odpri.oci
11. 05. 2010 19.55
Bosta kakšno konkretno rekla.... saj sta v "žlahti"....