Tujina

Članice soglasne glede uvedbe sankcij

Washington, 18. 05. 2010 22.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA so skupaj z ostalimi stalnimi članicami v varnostnem svetu ZN uspele doseči dogovor o uvedbi novih sankcij proti Iranu zaradi spornega jedrskega programa.

Kot je pojasnila ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, so se z uvedbo novih sankcij proti Iranu strinjale tako Velika Britanija, Kitajska, Francija in Rusija kot tudi Nemčija, ki sicer ni stalna članica VS ZN, vendar sodeluje v pogajanjih o iranskem jedrskem programu. V nove sankcije sta tako po njenih besedah privolila tudi Moskva in Peking, ki sta takemu načina reševanja iranskega vprašanja doslej nasprotovala. Osnutek resolucije, ki uvaja nove sankcije, so države svetu predložile danes, o njem pa naj bi razpravljali prihodnji torek.

Clintonova je dogovor potrdila.
Clintonova je dogovor potrdila. FOTO: Reuters

Novica je iz Washingtona prišla le dan potem, ko je Iran s Turčijo in Brazilijo dosegel dogovor, da bo v Turčijo prepeljal 1.200 kilogramov nizko obogatenega urana v zameno za jedrsko gorivo za raziskovalni reaktor v Teheranu. Turčija je zatem sporočila, da po podpisu dogovora ni "nobene potrebe" za nove sankcije VS ZN proti Iranu.

Po mnenju Clintonove pa je taka poteza Teherana premalo, da bi se islamska republika s tem izognila novim sankcijam, s katerimi so ZDA grozile in si zanje prizadevale že dlje časa. "Ostajajo še številna neodgovorjena vprašanja glede iranskega jedrskega programa, tudi glede dogovora, ki ga je Iran v ponedeljek dosegel s Turčijo in Brazilijo," je dejala. Dodala je, da ZDA sicer spoštujejo prizadevanja Turčije in Brazilije pri iskanju rešitve glede zastoja v pogajanjih o iranskem jedrskem programu, da pa bo nov sveženj sankcij Iranu zagotovo poslal jasno sporočilo, kaj mednarodna skupnost od njega pričakuje.

Novica je prišla le dan potem, ko je Iran s Turčijo in Brazilijo dosegel dogovor, da bo v Turčijo prepeljal 1.200 kilogramov nizko obogatenega urana.
Novica je prišla le dan potem, ko je Iran s Turčijo in Brazilijo dosegel dogovor, da bo v Turčijo prepeljal 1.200 kilogramov nizko obogatenega urana. FOTO: Reuters

Francoska tiskovna agencija AFP ob tem poroča, da naj bi VS ZN zasedal že prihodnji teden, ko bo glavna tema pogovorov prav Iran. Kot je ob tem še povedal neimenovani diplomatski vir, naj bi bilo srečanje predvideno za prihodnji torek ob 22. uri po srednjeevropskem času.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
19. 05. 2010 18.34
"Kaj še niso napadli teh Irancev. Blo bi dobro da se podvizamo, ker bojo Kitajci odpeljali vso nafto." Sploh jih ne bodo napadli ,zato ker toliko nafte sploh ne potrebujejo ,saj je treba izvrševati pritisk na Iran s strani ZDA ,za katero stojita tudi Kitajska in Rusija in tako bo Iran lažje ''sprejel'' mehko okupacijo s strani Kitajske ali Rusije ,ti dve bosta imeli velik biznis ,v zameno pa obljuba Ameriki ,da se preprica Iran o prenehanju bogatenja urana za jedrsko orožje. "Volk sit ,koza cela" Verjetno so pa tu zadaj še kakšni drugi dogovori ZDA-Kitajska ,ZDA-Rusija ,Izrael-Kitajska ,Izrael-Rusija ,EU-Kitajska ...
Bolivar
19. 05. 2010 18.27
"amerika in njena propaganda ter njeni hlapci spet gnavijo Iranu" Očitno so njeni hlapci tudi med drugim Kitajska in Rusija...vsaj po dogovoru sodeč.
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2010 14.01
amerika in njena propaganda ter njeni hlapci spet gnavijo Iranu - amerika je največja grožnja svetovnemu miru !!!
majlo5
19. 05. 2010 12.02
Kaj še niso napadli teh Irancev. Blo bi dobro da se podvizamo, ker bojo Kitajci odpeljali vso nafto.
krivulja
19. 05. 2010 09.33
Nafta in proizvodnja orožja sta problem.Nujno je potrebno ustvariti novo vojno zarišče.Svet je slep in voden po enih in istih.