Tujina

Člani Ete tudi v Franciji?

Madrid, 09. 01. 2007 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Francoska in španska policija sta v skupni akciji na jugu Francije aretirali dva domnevna člana separatistične organizacije ETA.

Francoska policija
Francoska policija FOTO: Reuters

Na jugu Francije, v bližini kraja Ascain, so pripadniki francoske in španske policije v skupni operaciji aretirali dva domnevna člana baskovske separatistične organizacije ETA, je sporočilo špansko notranje ministrstvo. Enega od aretiranih so identificirali kot Asierja Larrinago Rodrigueza, ki je povezan z odkritjem eksploziva v Amorebieti decembra lani, identiteta drugega pa še ni znana.

Napad na madridsko letališče - odgovornost je prevzela ETA
Napad na madridsko letališče - odgovornost je prevzela ETA FOTO: Reuters

Aretacija se je zgodila 10 dni po terorističnem napadu na letališče v Madridu, ki ga je izvedla ETA. V napadu bila ubita dva priseljenca iz Ekvadorja. Larrinaga je osumljen tudi vpletenosti v najdbo okoli 180 kilogramov eksploziva v Atxondu po omenjenem napadu.

Oblasti domnevajo, da je Larrinaga pobegnil v Francijo, po tem ko je policija odkrila eksploziv v Amorebieti, in za seboj pustil preostali eksploziv. Ob aretaciji dvojice je policija zasegla najmanj eno pištolo.

Medtem pa je španski notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba začel vrsto pogovorov s parlamentarnimi strankami, da bi pridobil njihovo podporo vladi po koncu mirovnega procesa med Madridom in ETA, do česar je prišlo po madridskem napadu. Španska vlada namreč išče čim širšo podporo, tudi pri Baskovski nacionalistični stranki (PNV), ki vlada v Baskiji, da bi tako izolirala prepovedano politično krilo ETA Batasuno. Po pisanju probaskovskega časnika Gara, je ETA sporočila, da bo marca sprejeto premirje veljalo še naprej.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.