Tujina

Civilne žrtve bombardiranja v Iraku

Bagdad, 01. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriška letala so po podatkih ameriške vojske bombardirala položaje iraške protiletalske obrambe na jugu Iraka. Po iraških navedbah letala niso zadela vojaških, temveč civilne cilje v pristaniškem mestu Basra. Pri tem naj bi bili ubiti najmanj štirje ljudje.

Šlo naj bi za odgovor na sovražne akcije proti letalom zahodnih sil na območju prepovedi preletov, so sporočili z ameriškega centralnega poveljstva na Floridi. Novinar arabske televizije Al Džazira je poročal celo o osmih mrtvih in 20 ranjenih.

Z ameriškega centralnega poveljstva na Floridi so medtem sporočili, da so letala odgovorila na sovražne napade Iračanov, v napadih med mestoma Talil in Basra pa so bili bombardirani samo položaji protiletalske obrambe. O civilnih žrtvah poveljstvo ni poročalo. Tiskovni predstavnik britanskega obrabnega ministrstva v Londonu je sporočil, da v napadih niso sodelovala britanska letala. Nekateri iraški viri so poročali, da je bilo med napadi zadeto poslopje uprave naftne družbe v Basri. Po navedbah drugih virov pa naj bi bila napadena stanovanjska četrt.

Demonstracije v Carigradu

V turškem Carigradu se je medtem zbralo kakih 10.000 demonstrantov, ki so protestirali proti morebitni vojni v sosednjem Iraku. Do demonstracij prihaja nekaj dni pred tem, ko bosta Turčijo, članico zveze Nato in tesno zaveznico ZDA, obiskala namestnik ameriškega obrambnega sekretarja Paul Wolfowitz in britanski zunanji minister Jack Straw, da bi se pogovarjala o možnosti vojaške akcije proti Iraku.