Tujina

Ciper po vzoru Švice?

New York/Bruselj, 12. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varnostni svet ZN je potrdil načrt generalnega sekretarja Kofija Annana za rešitev ciprskega vprašanja. Načrt predvideva oblikovanje nove države po švicarskem modelu federacije, ki naj bi jo tvorila grški in turški kanton.

Nekaj ur pred sprejetjem sta dokument na 150 straneh prejela tudi ciprski predsednik Glafkos Klerides v Nikoziji in v New Yorku vodja ciprskih Turkov Rauf Denktaš. Obe strani imata sedem dni časa za odgovor. Če bosta strani načrt sprejeli, bi bila lahko nova država razglašena po odobritvi obeh narodnih skupnosti na referendumu marca prihodnje leto.

Kofi Annan računa na ureditev ciprskega problema
Kofi Annan računa na ureditev ciprskega problema FOTO: Reuters

Annan je strani pozval, naj predlog preučita v miru in zaenkrat ne zavzemata javnih stališč. "To je težka odločitev zanje," je dejal Annan po posvetu v Varnostnem svetu. Obenem je prepričan, da bosta obe strani imeli "pogum, modrost in vizijo" ter privolili v predlog. Annan se bo s ciprskima voditeljema kmalu srečal na "ustreznem kraju", pred tem pa naj bi se o načrtu pogovoril tudi z Washingtonom.

Bo švicarski model uspel?

Ciper bi imel eno samo mednarodno pravno osebnost in suverenost in bi bil kot tak tudi član ZN. Za vselej bi se moral odreči grožnji z uporabo sile ali kakršnekoli nadvlade katerekoli od obeh strani.

Načrt predvideva oblikovanje države po švicarskem modelu federacije. Po predlogu bi bil Ciper neodvisna država "v obliki nedeljivega partnerstva" s skupno državno vlado in znotraj države dvema enakopravnima državama grške in turške skupnosti. Skupna vlada bi Ciper z enim glasom zastopala tudi znotraj EU, ki naj bi na decembrskem vrhu v Koebenhavnu imenovala deset novih članic EU, tudi Ciper. "To je enkratna priložnost, da v EU vstopi združen Ciper. Upam, da bosta Denktaš in Klerides izkoristila priložnost," je dejal Annan.

OZN je voditelja ločenih ciprskih skupnosti vpela v proces iskanja ustrezne rešitve
OZN je voditelja ločenih ciprskih skupnosti vpela v proces iskanja ustrezne rešitve FOTO: Reuters

Klerides in Denktaš se neuspešno sestajata na pogovorih o prihodnosti Cipra že več let. Nova pogajanja sta začela januarja letos, ko sta se pod pritiskom mednarodne skupnosti dogovorila za redna srečanja. Tako sta se v minulih mesecih dvakrat tedensko sestala na pogovorih, da bi skozi dialog dosegla končanje ciprskega spora, vendar do večjega napredka doslej ni prišlo. Medtem ko Denktaš zagovarja konfederacijo dveh samostojnih držav, si Klerides prizadeva za združitev Cipra.

SORODNI ČLANKI