Tujina

Cilj: Mirovni dogovor v letu dni

Ramala, 21. 08. 2010 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palestinske oblasti so sprejele povabilo ZDA k obnovitvi neposrednih mirovnih pogajanj z Izraelom. Po 20 mesecih se bodo pogajanja tako 2. septembra nadaljevala.

Po srečanju izvršnega komiteja Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) je visoki član gibanja Jaser Abed Rabo sporočil, da so palestinske oblasti sprejele povabilo ZDA k obnovitvi neposrednih mirovnih pogajanj z Izraelom. Kot je dodal, izvršni komite PLO obnovo pogajanj sprejema v skladu z izjavo bližnjevzhodne četverice in povabila ZDA.

PLO, ki združuje glavna palestinska gibanja z izjemo Hamasa, je to sklenil, potem ko je v petek ameriška državna sekretarka Hillary Clinton sporočila, da so Izraelci in Palestinci pristali na obnovitev neposrednih mirovnih pogajanj, ki se bodo po 20 mesecih nadaljevali 2. septembra v Washingtonu. Njihov cilj je mirovni dogovor doseči v letu dni.

Bodo dosegli mirovni dogovorr?
Bodo dosegli mirovni dogovorr? FOTO: Reuters

Ameriško povabilo so v uradu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pozdravili že v petek, poudarili pa so, da je izraelski premier k njim pozival že poldrugo leto. Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je medtem novico iz Washingtona že zavrnil.

V Washingtonu bosta 2. septembra pogovore začela izraelski premier Netanjahu in palestinski predsednik Mahmud Abas, na srečanje pa sta povabljena tudi egiptovski predsednik Hosni Mubarak in jordanski kralj Abdulah II..

Povabilo je danes že sprejel Mubarak, ki je pobudo pozdravil, hkrati pa izrazil upanje, da bosta strani dosegli mirovni sporazum, s katerim se bo končala izraelska zasedba in vzpostavila palestinska država.

Izrael in Palestinci so neposredna pogajanja nazadnje vodili do konca leta 2008, do silovite 22-dnevne izraelske ofenzive na Gazo. Od maja letos pa so potekala posredna pogajanja prek ameriškega posrednika za Bližnji vzhod Georgea Mitchella.

Kot je v petek sporočila bližnjevzhodna četverica, naj bi tokratna pogajanja potekala eno leto, na njih pa naj bi strani "rešili vsa vprašanja, ki zadevajo končni status". Četverica je še izpostavila, da bi morala neposredna pogajanja voditi v "rešitev, ki bo končala v letu 1967 začeto okupacijo in privedla do neodvisne, demokratične in življenja sposobne palestinske države, ki bo živela v miru in varnosti ob Izraelu in drugih sosedah". Četverica je tudi pozvala Izraelce in Palestince, naj se vzdržijo provokativnih dejanj.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedo974P8medo
21. 08. 2010 15.29
Amerika se v medijih kaže kot nek mirovni posrednik, dejansko je pa največji spodbujevalec nasilja med državami in znotraj držav, saj Amerika na veliko služi s prodajanjem orožja državam in teroristom.
buggyman
21. 08. 2010 15.15
ja sej na Balkanu tudi ni nikoli mira.... in kdo se za to obremenuje samo AMERIKA pa zardi amerike zdej še del EVROPE....
tedo974P8medo
21. 08. 2010 15.06
Tudi če bo mirovni sporazum podpisan z obeh strani, miru v Izraelu ne bo.
Sebastjan Butala
21. 08. 2010 12.02
n1nja.subvert je mel pa prou Ca6a,vsaj kar se tega tiče,da tm ne bo nikoli mira....
ninja.bloc
21. 08. 2010 10.02
Ca6e se ti sploh zavedaš kakšne neumnosti pišeš?
Ca6e
21. 08. 2010 09.48
Umtna tvorba Palestina je bila leta 135 n.š. ustvarjena samo z enega razloga terrorizirati, pobijat in ustrahovati Žide na tistem območju, zato tm dol mira nikoli ne bo! No vsaj dokler Palestince ne razselijo nazaj v Perzijo in ostale arabske države!