Tujina

Čigava prestolnica bo Jeruzalem?

Jeruzalem, 06. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/K.L./G.Z.
Komentarji
0

Palestinski voditelj Jaser Arafat je v soboto podpisal zakon, ki uradno razglaša Jeruzalem za glavno mesto bodoče neodvisne Palestine, potem ko je ameriški kongres zahteval, da ZDA Jeruzalem priznajo za izraelsko prestolnico.

Dolgotrajni boji za Sveto mesto se zagotovo ne bodo končali z Arafatovim razglasom
Dolgotrajni boji za Sveto mesto se zagotovo ne bodo končali z Arafatovim razglasom FOTO: Reuters

Arafat je podpisal zakon o "Jeruzalemu kot glavnemu mestu", v katerem je zapisano, da bo Jeruzalem glavno mesto bodoče neodvisne palestinske države ter obenem sedež zakonodajne, sodne in izvršne oblasti. Kot je povedal predsednik palestinskega parlamenta Ahmed Kurej, naj bi se Arafat za ta korak odločil zaradi nadaljevanja izraelske agresije in v odgovor na nedavno odločitev ameriškega kongresa za preselitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, s čimer so ZDA po mnenju Palestincev priznale Jeruzalem kot glavno mesto Izraela.

Izrael je arabski vzhodni del Jeruzalema zasedel leta 1967 ter ga pripojil k Izraelu brez privolitve mednarodne skupnosti. Izraelska stran mesto obravnava kot nedeljivo ter se o statusu Svetega mesta ne želi pogajati.

Arafat se je odločil, da bo podpisal zakon, ki mu ga je palestinski zakonodajni svet predstavil že pred dvema letoma, in ameriško potezo označil za katastrofo. Palestinci in Arabci nasploh pa so potezo komentirali kot pristransko potezo ameriške administracije, ki je s tem podprla izraelske "apetite" po Svetem mestu. Arafat je pogosto omenjal, da Palestinci želijo, da arabski vzhodni del Jeruzalema postane bodoča prestolnica neodvisne palestinske države.

Izraelske oblasti so zakon danes zavrnile kot nesmiselnega. Tiskovni predstavnik izraelskega premiera Ariela Šarona, Ranan Gisin, je dejal, "da ima omenjeni zakon toliko realnega značaja kot prekinitve ognja, ki jih podpisuje Arafat", ter dodal, "da je slednje tudi dokumentirano".

Solana v Gazi

Visoki predstavnik EU Javier Solana in palestinski svetovalec za varnost Mohamed Dahlan
Visoki predstavnik EU Javier Solana in palestinski svetovalec za varnost Mohamed Dahlan FOTO: Reuters

Visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana se je s palestinskimi in izraelskimi politiki pogovarjal o načinih za zaustavitev že dve leti trajajočega nasilja. Solana se je v Gazi sestal s svetovalcem palestinskega voditelja Jaserja Arafata za varnost, Mohamedom Dahlanom, in voditelji Arafatovega gibanja Fatah. V ponedeljek pa naj bi se osebno srečal s palestinskim voditeljem. Novinarjem je visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko razkril, da je cilj njegovega obiska na Bližnjem vzhodu pospešiti načrte bližnjevzhodne četverice (ZDA, EU, Rusije in ZN) za zaustavitev bližnjevzhodnega nasilja in ustanovitev palestinske države v obdobju treh let.

Izraelski obrambni minister Benjamin Ben-Eliezer je Solano v Jeruzalemu zaprosil, naj se ne sestane z Arafatom. Saj bi obisk predstavnika EU pri palestinskemu vodji lahko blokiral prizadevanja za reformo avtonomnim oblasti, je menil Ben-Eliezer.

Nasilje se ne umirja

Novi incidenti na Bližnjem vzhodu so zasenčil posredniška prizadevanja Evropske unije v regiji. Izraelske enote so s tanki vdrle v begunsko taborišče v Dženinu na Zahodnem bregu in ubile nekega Palestinca, že prej pa je bil v Nablusu ubit še en Palestinec. Palestinski viri trdijo, da so za smrt slednjega odgovorni skrajni izraelski priseljenci, nek predstavnik izraelske vojske pa je dejal, da preiskava o vzrokih smrti še poteka.

V Jeruzalemu se je začel proces proti štirim Palestincem, obtoženih organizacije številnih samomorilskih napadov, v katerih je 34 Izraelcev izgubilo življenje, 210 pa je bilo ranjenih.

SORODNI ČLANKI